Qatıq haqqında bilmədiyimiz faktlar
Qatıq bütün yaş qruplarının qidalanmasında böyük əhəmiyyətə malikdir.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, qatıq həzmi asanlaşdırır və bağırsaqların işləməsinə kömək edir. Südlə müqayisədə tərkibində az laktoza olduğu üçün həzmə kömək edir. Tərkibindəki probiotiklər sayəsində həzmlə yanaşı orqanizmin immunitetini də dəstəkləyir.
Tərkibindəki kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir və qoruyur. Kalsiumun ən mühüm funksiyası sümüklərin və dişlərin sağlamlığını qorumaq, inkişafını təmin etməkdir. Buna görə də, sürətli böyümə, hamiləlik və laktasiya dövründə kalsiuma ehtiyac daha da artır.
Qatıq həm də fosforla zəngindir. Fosfor hüceyrələrdə DNT və RNT molekullarının əsas tikinti bloklarıdır. Hüceyrədəki bütün enerji dövranını təmin edir. 200 q, yəni bir kasa az yağlı qatıq 36 faiz karbohidrat, 32 faiz protein və 32 faiz yağdan ibarətdir. Bir kasa qatıq orta hesabla 100 kaloridir.
Bəs, qatığın tərkibində hansı vitamin və minerallar var?
1. 6,8 q protein
2. 3,5 q yağ
3. 8,2 q karbohidratlar
4. 100 mq natrium
5. 320 mq kalium
6. 230 mq kalsium
7. 200 mq fosfor
8. 10 mq xolesterol
9. 44 iu A vitamini
10. 2 mq C vitamin
Milli.Az / news.milli.az









Həkimlərdən valideynlərə xəbərdarlıq: Körpələri yelləməyin
Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb
Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?
Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir
Vəfa Şərifovanı təhqir edən qadınla bağlı QƏRAR
Taylor xeyriyyə cəmiyyətlərinə 2 milyon dollar ianə edib
Sonsuzluq yaradır - Bakıda addımbaşı hər yerdə var: Bəzi evlərdə də istifadə olunur
İstedad övladlarıma atalarından keçib' - Əməkdar artist
Hamilə qadınlar dişlərini müalicə etdirə bilər?
Gözlə görünmür, iyi də yoxdur - Amma, öldürür - Evində kombi olanlar, diqqət
Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir