Qəhvəyə şəkər əlavə etməyin gözlənilməz təsiri - Bioloji saatı dəyişdirən kəşf
Yaponiyanın Xirosima Universitetinin Biotibbi Elmlər və Sağlamlıq üzrə Ali Məktəbinin alimləri müəyyən ediblər ki, şəkər və ya süni dadlandırıcılar olan kofein siçanların sirkadiyalı ritmlərini adi su ilə birləşdirilən kofeindən daha çox pozur.
Milli.Az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Science of Food" (SF) jurnalında dərc olunub.
Əvvəlki epidemioloji tədqiqatlar göstərib ki, gecə həyatı keçirənlər erkən qalxanlara nisbətən daha çox kofein istehlak edirlər. Yeni təcrübə isə kofeinli içkilərə təbii və ya süni şirinlik əlavə edilməsinin bioritmlərin dəyişməsinə səbəb olduğunu ortaya qoyub.
Komanda siçanlara iki növ içki təqdim edib:
Tərkibində 0,1 % kofein və 1 % şəkər olan su.
Adi su ilə qarışdırılmış 0,1 % kofein.
Şirin dad siçanların kofeinli su istehlakını artırmasa da, kofein və dadlandırıcı qarışığını qəbul edən heyvanların oyanma və yuxu dövrləri xeyli uzun çəkib - 26-30 saat. Bəzi gəmiricilər, hətta gecə həyatından gündüz fəaliyyətinə keçiblər.
Bu təsir hətta daimi qaranlıq şəraitdə də davam edib. Alimlərin fikrincə, bu, kofein və dadlandırıcıların bioloji saatın əsas mərkəzi olan beyindəki supraxiazmatik nüvənin fəaliyyətindən asılı olmayaraq təsir göstərdiyini sübut edir.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, kofein və şəkərin birləşməsi bədənə ziddiyyətli siqnallar göndərə bilər. Alimlər bu təsirin dopamin prosesləri ilə əlaqəsini araşdırmağa və insanlara necə təsir etdiyini öyrənməyə davam etməyi planlaşdırırlar.
Milli.Az