Qida zəhərlənməsi ilə üzləşməmək üçün vacib qaydalar

Qida zəhərlənməsi ilə üzləşməmək üçün vacib qaydalarQida zəhərlənməsi gündəlik həyatımızın aktual məsələlərindən biridir. Qida zəhərlənməsi bakteriya, virus və parazitlər kimi ziyanlı mikroorqanizmlərin qidaya düşməsi nəticəsində yaranan haldır və ona ən çox yay aylarında təsadüf edilir.
Milli.Az bildirir ki, həkim-infeksionist Natiq Əliyevin dediyinə görə, qida zəhərlənməsi insanlarda qarın ağrıları, ürəkbulanma, qusma, ishal, qızdırmayla müşahidə olunur. Zəhərlənmənin növünə görə üşütmə, əzələ ağrıları və halsızlıq ola bilər. Həkim-infeksionist qeyd edib ki, qida zəhərlənməsi uşaqlar və yaşlılarda daha çox fəsadlar yaradır: "Mövsümlə əlaqədar olaraq qida toksik infeksiyaları tez-tez baş verir. Bunun əsas səbəblərindən biri ilk növbədə qidaların gigiyenik qaydalara əməl edilmədən saxlanılması və konservativ yağlardan daha çox istifadə edilməsi, kustar üsulla hazırlanmasıdır və bütün bunlar toksik infeksiyaların yaranmasına zəmin yaradır. Ona görə də qidaların saxlanılma şəraitindən tutmuş daşınma şəraitinə qədər qaydalara əməl olunmalıdır".
Onun dediyinə görə, qida zəhərlənməsi ilə üzləşməmək üçün bir çox məsləhətlərə əməl etmək lazımdır: "Hansısa qidanın qəbulundan sonra zəhərlənmə əmələ gətirə biləcəyindən şübhələnəndə ilk növbədə çoxlu maye qəbul olunmalıdır ki, orqanizmdən toksinləri qovub çıxarsın. Klinik şikayətlər yaranarsa, dərhal həkimə müraciət edilməlidir".
Qida zəhərlənməsindən qorunmaq üçün rəngi və qoxusu dəyişmiş qidalardan istifadə etməmək, qidaların son istifadə tarixinə fikir vermək, alınan tərəvəz və meyvələr yaxşı yuyulmalı, lazım gələrsə, sirkəli suya qoyulmalı və yenidən yuyulmalıdır, mövsümə uyğun qidalardan istifadə olunmalı, keyfiyyətinə əminlik olmayan məkanlardan qida alınmamalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1099   Tarix: 26 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hansı kosmetik prosedurlar təhlükəlidir? - AÇIQLAMA

Endokrinoloq Yuliya Krivovyaz məşhur kosmetik prosedurların ciddi təhlükələrini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssisin fikrincə, qadınların çox sevdiyi bir sıra prosedurlar sağlamlıq üçün ciddi risklər yarad

.

Bədəndəki göyərmələr bu xəstəliyin əlamətləri imiş

Hemofiliya xəstəliyi xroniki və ciddi xəstəlikdir. . -a istinadən xəbər verir ki, uşaq hematologiya və onkologiya mütəxəssisi dosent Işık Odaman 17 aprel dünya Hemofiliya günü ilə əlaqəli açıqlama verib. O, bədəndə, asa

.

Çayın xərçəngə səbəb olduğu sübut olundu

Çin alimləri çayla xərçəng xəstəliyi arasında əlaqəni sübut edən çoxillik araşdırmalarına yekun vurublar. " "a istinadən  xəbər verir ki, nəticələr qara çayın siqaret qədər ağciyər xərçənginə səbəb olduğunu sübu

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

Niyə hər gün darçın istehlak edilməlidir?

Darçının tərkibində sümük toxumasının saxlanmasında mühüm rol oynayan kalium, kalsium, vitamin A və K kimi faydalı elementlər var. Darçın təkcə əhvalınızı yüksəltmir, həm də sağlamlığınıza faydalı təsir göstərir.   -a istinadən xəbə

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Öskürək və köpün dərmanı - Razyana

bildirir ki,  "Şəfalı bitkilər" silsiləsindən növbəti bitki haqqında məlumatı təqdim edir. Bu dəfə razyana barədə məlumat verəcəyik. Razyana bitkisinə bəzi rayonlarımızda boyana deyilir. Bir növ şüyüdə bənzəyir

.

Ürəyi gücləndirmək üçün - Təsirli RESEPT

Ürəyi gücləndirmək üçün uzun illərdir bu sadə və təsirli reseptdən istifadə olunur. sağlamolun.az-a istinadən həmin resepti təqdim edir:. Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir - Möhtəşəm RESEPT 

.

Qan şəkərini aşağı salan və xolesterolu "parçalayan" meyvə

Həkimlər meyvələri pəhrizinizə mümkün qədər tez-tez daxil etməyi məsləhət görürlər. Bu da orqanizmi xolesteroldan təmizləməyə, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa və hətta daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən xəbə

turlar.az

sonxeber.az kosmetoloq hamiləlik hamilelikde qidalanma çolkalı saç modelleri kolbasa hazirlanmasi silikon sinə oğlanlar necə qızları sevirlər kosmetika xocali nizami gencevi anabaci qaynanaya aid atalar sözü