Qidalanmada həddi aşmağın qabağını necə almaq olar?

Qidalanmada həddi aşmağın qabağını necə almaq olar?Bir çox insanlar zaman-zaman həddindən artıq, hətta doymuşkən belə yemək kimi hallarla qarşılaşır. Amma belə bir qidalanma vərdişinin qalıcı olması, artıq hansısa problemdən xəbər verir. İnsan əgər qidalanmaya rasional yanaşırsa, o bu məsələdə həddi aşmır, ac olduqda yeyir, doyduqda dayanır - hətta bəzən doymamış əlini süfrədən çəkir və belə qidalanma insan sağlamlığı üçün daha məsləhətlidir.
Milli.Az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, əgər yemək barədə düşüncələr gün ərzində diqqətimizin əsas mərkəzinə çevrilirsə, bu, anoreksiya nevroza (qidalanma pozuntusu) və kompulsiv (kontrol edilməyən qidalanma) pozuntular kimi qidalanma problemlərinə işarə edə bilər. Qida pozuntusu zamanı, həkimə müraciət etməklə diaqnozun qoyulması önəmlidir. Uşaqlıqdan qidalanmaq təhlükəsizlik, rahatlıq anlamına bərabər tutulur. Yemək yeyəndə insan özünü yaxşı hiss edir. Bu səbəbdən insanlar üçün yemək emosiyaların öhdəsindən gəlmək üçün ən asan yoldur.
İştahasına nəzarət edə bilməyən insanlaradan biri deyir: "Mən daima nəsə çeynəyirəm. Belə baxanda yemək istəmirəm, amma hər yarım saatdan bir soyuducunu açıb içinə baxaraq, nəsə yeni dadlı bir şey götürüb yemək istəyirəm". Problem ondadır ki, çoxları bədənlə əlaqəni hiss etmir və lazımı vaxtda aclıq, toxluq, yorğunluq, susuzluq, hirs kimi siqnalları tutmur. Çox vaxt narahat olaraq ac olduğumuzu zənn edirik. Hər hansı bir mənfi emosiya yaşadıqda onu boğmağa çalışırıq.
Məsələn, işdəki problemlərdən qurtulmaq üçün axşam evə gəlirik və o qədər yeyirik ki, sonra halımız pisləşir. Ayrıca, həddindən artıq yemək mədə-bağırsaq traktında və hormonal müstəvidə pozuntu problemi yarada bilər (məsələn, aclıq və toxluq hissindən cavabdeh olan qrelin və leptin istehsalının pozulması). Bunu öyrənmək üçün yoxlamaq və araşdırma aparmaq lazımdır.
Çoxları pəhrizə başlayaraq özlərini yeməkdən məhdudlaşdırmağa çalışır, amma sonra yenidən hər şeyi pozaraq əvvəlki qidalanmaya qayıdır. Belə bir sxem işləmir. Demək olar ki, bir çox pəhrizin axırı əvvəlki qidalanma halına qayıtmaqla bitir. Bu halda insan, hər dəfə özünə güvənini itirməyə başlayır. Tibbi göstəricilər olmadan pəhriz etməyə dəyməz, çünki hər kəs fərqlidir və müəyyən bir pəhriz hamı üçün uyğun olmaya bilər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 945   Tarix: 13 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı otonevropatoloq Viktor Voronov deyib. Həkimin sözlərin

.

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər. -a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometaboli

.

Kişilərin diqqətinə, bu xərçəng növü sürətlə artır

Dünyada kişilərdə ən çox rast gəlinən xərçəng növü olan prostat xərçəngi gün getdikcə artmağa davam edir. Hazırda bu növ xərçəngdən ölüm nisbətinə görə dünyada 4-cü yerdədir.   -a istinadən bildirir ki, prostat xərçəngi

.

Yaşıl bananın faydaları nələrdir?

Bananın hər növünün fərqli dadı var. Yetişməmiş, yaşıl banan lif baxımından daha zəngindir. Xüsusilə şəkər xəstələri üçün yaşıl banan daha faydalı hesab olunur.   -a istinadən yaşıl bananın bilinməyən faydalarını təqdim edir:

.

Yatarkən smartfonu yanımızda saxlamaq TƏHLÜKƏLİDİR?

Bir çox insanlar gecələr smartfonu çarpayının yanında və ya yastığın altında saxlayır. .   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, mobil telefondan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəsizdir. Çoxsaylı tədqiqatla

.

Sarımsaq qoxusundan necə qurtulmaq olar?

Sarımsaq mətbəximizin əsas məhsuludur. Demək olar ki, hər gün qabığını soyub doğrayıb bişiririk. .   -a istinadən bildirir ki, əllərdən sarımsaq qoxusunu aradan qaldırmaq üçün ən çox tövsiyə edilən məhsullardan biri də paslanmaya

.

Uşaqlar niyə valideynlərini eşitmirlər? - 3 əsas səbəb

Bir çox valideynlər uşaqların itaətsizliyi və anlaşılmazlığı problemi ilə üzləşir. Buna məhəl qoyulmasa, hər şey daha da pisləşəcək.   -a istinadən xəbər verir ki, uşağın itaətsizliyinin səbəbini düzgün müəyyən etsəniz, hərəkətləriniz

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi kosmetoloq qaşların formalari zara ayaqqabilari 2024 vətən bayatıları qlazok pehriz kosmetika dieta novruz bayramina aid hakisdalar webnem tovuzlu efsane burclər