Qışda necə qidalanaq? - 9 məsləhət

Qışda necə qidalanaq? - 9 məsləhətAşağıdakı qidalanma tövsiyələri immunitetinizi gücləndirə, soyuq qış aylarında enerjinizi qoruya və sizi xəstəliklərdən qorumağa kömək edə bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qış aylarında qidalanma orqanizminizi soyuq havalara və xəstəlik riskinə qarşı gücləndirmək üçün vacibdir.
Mütəxəssislər deyirlər ki, qış aylarında qidalanma ilə bağlı diqqət etməli olduğunuz bəzi tövsiyələri bunlardır:
1. Mövsümə aid meyvə və tərəvəzdən istifadə edin
Qış tərəvəzləri (kələm, brokoli, gül kələm, ispanaq kimi) və meyvələr (portağal, naringi, alma, nar, qreypfrut) vitamin və minerallarla zəngindir. Xüsusilə C vitamini immunitet sisteminizi dəstəkləyir.
2. İmmuniteti gücləndirən qidaları qəbul edin
Soğan, sarımsaq, zəncəfil və sarıkök kimi təbii antibiotik təsirli qidaları müntəzəm olaraq istehlak edin. Bu qidalar antioksidant xüsusiyyətləri ilə qış xəstəliklərinə qarşı müqaviməti təmin edir.
3. Zülal qəbuluna laqeyd yanaşmayın
Protein bədənin enerjisini saxlamaq üçün vacibdir. Yeməklərinizə yumurta, balıq, toyuq, qırmızı ət və paxlalılar kimi protein mənbələrini daxil edin. Bundan əlavə, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq immuniteti dəstəkləyir.
4. Balanslı karbohidrat qəbulu
Qışda enerji ehtiyacı artdığı üçün kompleks karbohidratları (taxıl çörəyi, bulqur, yulaf kimi) seçin. Bu qidalar yavaş həzm olunur və sizi uzun müddət tox saxlayaraq enerji verir.
5. Maye qəbuluna diqqət edin
Qışda daha az susuzluq ola bilər, lakin bədənin maye ehtiyacı davam edir. Gün ərzində 1,5-2 litr su içməyi unutmayın. Bundan əlavə, bitki çayları (cökə, adaçayı, itburnu) maye ehtiyacını ödəməyə kömək edir.
6. Probiotik qidalar qəbul edin
Qatıq və kefir kimi tərkibində probiotik olan qidalar bağırsaq sağlamlığını qoruyaraq immunitet sistemini gücləndirir.
7. Vitamin və mineral dəstəyi
Qış aylarında D vitamini qəbulu azaldığı üçün, lazım gəldikdə həkimə müraciət edərək əlavələr qəbul edə bilərsiniz. Bundan əlavə, tərkibində sink və dəmir olan qidalar (məsələn, balqabaq toxumu, qoz, fındıq) immuniteti gücləndirir.
8. Şəkər istehlakını azaldın
Həddindən artıq şəkər istehlakı immunitet sistemini zəiflədir. Şəkərli qəlyanaltılar yerinə meyvə seçmək daha sağlamdır.
9. Müntəzəm və qısa fasilələrlə yemək yemək
Bədən istiliyinizi saxlamaq üçün müntəzəm yeyin və tez-tez qidalanmaya diqqət yetirin. Aclıq bədənin müqavimətini azalda bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 973   Tarix: 12 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Dişlərin gizli düşməni açıqlandı

Uzunmüddətli stres yalnız əsəb sistemini zəiflətmir, həm də diş və diş əti problemlərini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı stomatoloq Olqa Xar­lamova məlumat verib. Onun sözlərinə görə, gərginlik fonunda ə

.

Yemək yeyərkən su içməyin- Qastroenteroloqdan xəbərdarlıq

Ürək yanması yaşayan insanların suyu necə içməli olduğu ilə bağlı qastroenteroloq xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova mədəyə əlavə yük düşməməsi üçün qida ilə eyni anda su içməyin məsləhə

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı

Britaniyalı tədqiqatçılar çuğundurun damar, ürək və beyin sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nutrients" jurnalında dərc olunan icmalda çuğundurun nitrat, betalain və polifenol tərkibini

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

turlar.az

sade makiyaj sekilleri geyim şəkilləri gelinlikler şirniyyat ve tortlar pəhriz parket döşəmələr testlər kosmetika novruz hakısdası cantalar gozde olar hakisdalar qardasa aid haxistalar