Qurban bayramında yemək tövsiyələri: Bunları etmək olmaz

Qurban bayramında yemək tövsiyələri: Bunları etmək olmazTürkiyə Yaxın Şərq Universiteti xəstəxanasının qida mütəxəssisi Banu Özbingül Arslansoyu ət istehlakının artdığı Qurban bayramı zamanı diqqət yetirilməsi lazım olan tövsiyələr verib.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssis hipertoniya, ürək-damar xəstəliyi və bənzər xroniki xəstəlikləri olan insanların əti düzgün şəkildə istehlak etməli olduqlarını bildirib.
Onun sözlərinə görə, əti tərəvəzlərlə bişirmək məqsədəuyğun hesab olunur.
B.Ö.Arslansoyu qırmızı ətin yağ nisbətinin 20% olduğunu deyib. Xroniki xəstəlikləri olan şəxslərin yağsız və ya az yağlı ətə üstünlük verməsinin lazım olduğunu qeyd edən diyetoloq ətin qaynadılmış və ya "ızqara" şəklində istehlak edilməli olduğunu bildirib: "Əti qızartmamalıyıq, o, öz yağında bişirilməli, başqa yağ əlavə edilməməlidir. Ətdə E və C vitaminləri yoxdur. Buna görə də o, tərəvəzlərlə bişirilməlidir. Bu üsul həm qidalanma müxtəlifliyini təmin edəcək, həm də bəzi mineralların mənimsənilməsini artıracaq".
Mütəxəssis səhv bişirmə üsullarının kanserogen maddələrə yol açdığını söyləyib: "Yüksək od ətdə kanserogen maddələrin sərbəst buraxılmasına və B qrupu vitaminlərinin itməsinə səbəb olur. Bu səbəbdən yüksək istilikdə kabab hazırlanmamalıdır. Kömür közləri ilə ən az 15 santimetr məsafə olmalıdır. Kanserogen maddələrin meydana gəlməsini azaltmaq üçün yağlı ətlərdən çəkinin".
Banu Özbingül Arslansoyu qurbanlıq heyvanın kəsimindən sonra "sərt mortis" adlanan ölüm sərtliyinin meydana gəldiyini və bunun həzm probleminə səbəb olduğunu bildirib: "Bunun qarşısını almaq üçün ət kəsildikdən dərhal sonra 5-6 saat müddətinə (14-16 C) sərin bir yerdə, daha sonra 18-19 saat soyuducuda saxlanılmalıdır. Beləliklə, ət 24 saat saxlandıqdan sonra istehlak edilməlidir".
Bayram günü üçün bəslənmə tövsiyələri:
Günə yüngül səhər yeməyi ilə başlayın
Az və tez-tez qidalanın
Südlü və meyvəli desertlərə üstünlük verin
Bol su için
Fiziki fəaliyyətinizi artırın
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1341   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

İnfarkt keçirənlərin ortaq vərdişi

Səhər oyandıqdan dərhal sonra fiziki aktivliyin olmaması infarkt keçirmiş insanlarda geniş rast gəlinən vərdişlərdən biridir. xəbər verir ki, bunu britaniyalı kardioloq Sana Sadoksay "Daily Mirror" nəşrinə açıqlamasınd

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Möcüzəvi pəhriz - qaraciyərdəki yağı yox edir

Qaraciyərdə piy yığılmasını azaldan pəhriz müəyyən edilib. xəbər verir ki, İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri skandinaviya (nordik) pəhrizinin həm qan şəkərini nəzarətdə saxlamağa, həm də qaraciyərdə piy yığılmasın

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

turlar.az

sac duzumleri kosmetika mehsullari kosmetoloq sacin horulmesi olum haqqinda maraqli faktlar sizanaqlara qarsi maskalar qarazire faydalari kosmetika hakisda qiz evi ucun baldıza aid hakışta tapmacalar gozellik