Qurbanlıq ət dərhal yeyilə bilməz - Professordan XƏBƏRDARLIQ
Kəsim yerlərində kəsilən heyvanın yaşam əlamətləri davam etdiyi halda ət dərhal paketlərə yığılıb maşının baqajına yerləşdirilir. Birinci təhlükə burada başlayır. Çünki ət kəsildikdən sonra bir gün saxlanılmalıdır ki, yeyilməli hala düşsün. Bir çox ərzaq məhsullarını təzə halda yeməyi tövsiyə edirik, ancaq ətdə belə deyil. Ətin bir qədər boyatlaşması lazımdır ki, ölüm sərtliyi deyilən xüsusiyyət itsin, ət həzm olunmaq xüsusiyyətini qazansın, daha ləzzətli olsun. Kəsilmiş əti dərhal bişirsəniz, siz ət yox, əzələ yeyirsiniz, bunun isə həzm sisteminə heç bir faydası olmayacaq, onun proteinindən yararlana bilməyəcəksiniz. Mütləq sərin, günəş dəyməyən, külək əsməyən bir yerdə saxlayın. Malı asaraq liflərinin açılmasını təmin etməyə çalışaq. Bunu etməyəndə sonrakı müddətdə ətin keyfiyyəti düşəcək, bu ətdən faydalı maddələri ala bilməyəcəyik. Heyvan kəsilən kimi parçalamaq olmaz, mümkünsə, bir gün saxlamaqda fayda var.
Publika.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Bursa Uludağ Universitetinin professoru Mustafa Tayar deyib.
O, qurbanlıq ətin bişirilmə qaydasından danışıb.
"Heyvan kəsildiyi zaman qanın axıdılmasını gözləməliyik. Bu da əsas qaydadır. Çünki gövdə hissədə qalan qan ətin tez korlanmasına səbəb olur, həm də sağlamlığımıza ziyan vura bilər".
Pandemiya səbəbiylə gigiyena qaydalarının gücləndiyini deyən professor bildirib ki, qurbanlığa ayrılan ətlər su ilə yuyulmalı deyil:
"Ət su ilə yuyulmaz, əgər kir varsa, bıçaqla kəsilərək atılmalıdır. Əti islatmaq mikroorqanizmlər üçün şərait yaratmaq deməkdir. Su mikrobların hər tərəfə yayılmasına səbəb olur. Əti sümklərindən ayırıb və ayrı-ayrı paketlərdə dondurmaq yararlıdır. Çünki ətin buzluqdan çıxarılıb yumşalması və yenidən buzluğa qoyulması bomba qoymaq deməkdir. Əti buzluqdan soyuducuya qoyub əriməsini gözləyin, mətbəxdə axşama qədər açılmasını gözləsəniz, bakteriya sayını artıracaqsınız".
Türkiyəli zooloq Hakan Üstüner bildirib ki, qurbanlıq erkək heyvandan kəsilməlidir: "Heyvanın göz yaşı axmamalı, burun axıntısı olmamalıdır. Mal-qara sizə yaxınlaşıb qoxulamalıdır. Bu, heyvanın sağlam olduğunun göstəricisidir".
Aytən Məftun









Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır
Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb
Nadir xanımı və yeni doğulan nəvəsi ilə - Foto
Masterşef'in iştirakçısı qəza törətdi
ABŞ-də mətbəx mebeli ilə əlaqəli təhlükəli xəstəlik AŞKARLANDI
Dünyada ölümcül qrip sürətlə yayılır: nə məlumdur?
Baş ağrısını tez aradan qaldırmaq üçün sadə ÜSUL
Bir qutu enerji içkisinin fəsadları
Ən faydalı ət
Kənan İmirzalıoğlu deputat olmaq istəyir - İDDİA
Meray Keri illərdir birinciliyini qoruyur
"Avroviziya 2026"da 35 ölkə çıxış edəcək
Hər daş atana fikir verməyin' - Mənsum İbrahimov
Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama
İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar