Ramazanda qidalanma vərdişləri dəyişir: Sağlamlıq üçün nələrə diqqət etməliyik?

Ramazanda qidalanma vərdişləri dəyişir: Sağlamlıq üçün nələrə diqqət etməliyik?Ramazan ayında sağlam qidalanmanın və arıqlamağın mümkün olduğunu deyən Mütəxəssis diyetoloq Elif Melek Avcı Dursun orucluq dövründə düzgün qidalanma vərdişləri, iftar və sahurda diqqət edilməli olan şeylər, fiziki fəaliyyətin əhəmiyyəti ilə bağlı vacib məsləhətləri paylaşıb.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, imsak gün boyu enerjili qalmaq üçün vacibdir. Zülal, kompleks karbohidratlar və sağlam yağlara üstünlük verin: yumurta, pendir, qatıq, yulaf, qoz və badam kimi qidalar sizi tox saxlayır. Ağ un və şəkərdən uzaq durun, çünki bu qidalar tez aclıq hissi yarada bilər.
İftarda həddən artıq yeməkdən çəkinin
Orucu xurma və su ilə açıb yüngül şorba ilə davam edin. Əsas yeməyə keçməzdən əvvəl 10-15 dəqiqə gözləyin. Yağlı, şəkərli qidalardan uzaq durun və porsiya ölçüsünə nəzarət edin.
Sağlam qida seçimi edin
Zülal və liflə zəngin qidalar - toyuq, balıq, paxlalılar və tərəvəzlər toxluq hissini artırır. Şəkərli və qazlı içkilərdən qaçın, su və bitki çaylarına üstünlük verin.
Kifayət qədər maye qəbul edin
İftarla imsak arasında 2-2,5 litr su için. Şəkərli içkilər əvəzinə ayran, mineral su və bitki çayları seçin.
Desert seçiminə diqqət edin
Şərbətli və ağır desertlər əvəzinə südlü və meyvəli desertlərə üstünlük verin.
Fiziki fəaliyyəti unutmayın
İftardan 1-2 saat sonra 30-40 dəqiqəlik gəzinti həzmi yaxşılaşdırır və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Ağır idmanlardan çəkinin, yüngül məşqlərə üstünlük verin.
Ramazan ayında sağlam qidalanmaq üçün bu tövsiyələrə əməl etmək vacibdir. Fərdi qidalanma planı üçün mütəxəssisə müraciət etmək tövsiyə olunur.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 854   Tarix: 24 fevral 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Prostat xərçənginin necə yarandığı məlum oldu

Alimlər prostat xərçənginin inkişaf mexanizmini daha yaxşı anlamağa imkan verən mühüm kəşfə imza atıblar. Yeni araşdırmalara əsasən, bu xərçəng növünün əsas səbəblərindən biri müəyyən genetik dəyişikliklərin və hormonal balanssızlığı

.

Dərisinin yarısını kəsib götürdülər - Xərçəngə görə

Moskvada Blokhin Milli Onkologiya Mərkəzində həkimlər 12 saat davam edən əməliyyatla kişinin bədəninin yarısını dəri xərçəngi səbəbindən çıxarıb. xəbər verir ki, xəstə 25 ildir əlil arabasında idi. 2024-cü ildə ona bel nahiyəsin

.

Bunları çayla qəti yemək olmaz

Əslində çay yavan içiləcək içkidir. Uzağı, yanında qənd olsa, yetər. Amma müasir səhər süfrələrində çayla yanaşı, süfrəyə çoxlu şirniyyat və digər qidalar qoyulur ki, bunlar da orqanizmə zərərli təsir edir. xəbər verir ki

.

Göbələk xərçəngin dərmanı imiş

Bəli, son illərdə aparılan bəzi elmi tədqiqatlar göbələklərin bəzi növlərinin xərçənglə mübarizədə faydalı ola biləcəyini göstərir. Lakin bu məlumat hələlik tamamlayıcı və dəstəkləyici səviyyədədir, müalicə əvəzi deyil. Göbələ

.

Bu pendirdə yumurtadan dəfələrlə çox protein var

Dietoloqlar tərkibi ilə heyrətləndirən pendirin adını açıqlayıblar - onun tərkibində adi yumurtalardan bir neçə dəfə çox protein var. . -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu məhsul artıq "protein bombası"

.

Dünyada ilk dəfə süni yolla uşaq yaratdılar

Birləşmiş Krallıqda genetik xəstəliklərin qarşısını almaq məqsədilə istifadə edilən müasir IVF (süni mayalanma) texnikası ilk real nəticələrini verməyə başlayıb. "Üç nəfərin DNT-sini" birləşdirən bu metod sayəsind

.

70 qəpiyə satılan "ölüm içkiləri"

Tibb elmləri doktoru Elvira Xaçirova enerji içkilərinin sağlamlığa mənfi təsirləri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə bu cür içkilər tərkibində yüksək dozada kofein, şəkər və sintetik maddələr ehtiv

.

Tez-tez acmağınızın səbəbi

İnsanlar özlərini yalnız hiss etdikləri və ya hansısa daxili narahatlıq duyduqları zaman bu boşluğu yeməklə doldurmağa üstünlük verirlər.  xəbər verir ki, bu hiss emosional aclıq adlanır. Əvvəlcə onu qeyd edək ki, bu da bulimiy

.

Qidalarda geniş istifadə olunan boya şəkərli diabet yaradır

Tsyasin Nanhu Universitetinin çinli alimləri sübut ediblər ki, qida sənayesində məhsullara ağ rəng vermək üçün geniş istifadə olunan titan dioksid (E171) ciddi metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər. -ın xəbərinə görə, tədqiqatı

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 yay geyimləri 2025 qaşların formalari plov reseptləri ilk öpüş vətənə aid atalar sözü meslehetler bayatılar baldiz intim munasibetler suni mayalanma novruz bayramina aid hakistalar