Ramazanda susuzluqdan əziyyət çəkməmək üçün nə etməliyik? - Alimlərdən məsləhət

Ramazanda susuzluqdan əziyyət çəkməmək üçün nə etməliyik? - Alimlərdən məsləhətRamazan ayında oruc tutmaq İslamın beş sütunundan biridir.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu, yetkin və sağlam müsəlmanlar üçün vacib sayılır. Həddindən artıq susuzluq hissinin qarşısını almaq və orucu sağlam şəkildə tamamlamaq üçün alimlər müsəlmanlar üçün mühüm məsləhətlər veriblər.
1. İmsakda bol su içməyin. Bunun əvəzinə iftar və imsak arasında çox su içmək daha məsləhətdir.
2. Nə içək? İftarda çox soyuq su içməkdən çəkinmək lazımdır, çünki bu zaman mədə-bağırsaq sistemində kapilyarlar daralır və yeməklərin həzmi çətinləşir. Tərkibində süni rəngləyicilər olmayan içkilər içmək məsləhətdir. Belə təbii içkilər bədəni nəmləndirir və maye itkisini kompensasiya edir.
3. Duzdan çəkinin. Turşu və duzlu balıq kimi qidalardan, həmçinin mədənin turşuluğunu artıran və bununla da bədənin maye ehtiyacını, həmçinin susuzluq hissini artıran ədviyyatlardan uzaq durun.
4. Meyvələr. Alimlər, həmçinin imsak zamanı uzun müddət bağırsaqlarda qalan, aclıq və susuzluq hisslərini azaldan, tərkibində lif və su olan meyvələr yeməyi tövsiyə edirlər.
5. Kofeinə "yox" deyin. Sidikqovucu xüsusiyyətlərinə görə kofe və sərinləşdirici içkilər kimi tərkibində kofein olan mayelərdən uzaq durun, çünki kofein orqanizmin tez su itirməsinə səbəb olur.
6. Tərəvəz yeyin. Xiyar, pomidor kimi tərəvəzlər yeyin, çünki onlar susuzluğu yatırır və bədəni sərinləşdirir, əsəb gərginliyini aradan qaldırmağa kömək edir. Onların tərkibində həzmi asanlaşdıran, toksinləri çıxaran və bağırsaqları təmizləyən sellülozlu qida lifləri var.
7. İmsakı gecikdirin. Gündüz susuzluğa tab gətirmək üçün imsakı mümkün olan ən gec vaxta qədər təxirə salın. Orqanizmin susuzlaşmasının qarşısını almaq üçün qida rasionunda şirniyyatların miqdarı azaldılmalıdır.
7. Ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumaq üçün təzyiqi artıra bilən içkilərdən qaçın. Şəkər xəstələri tərkibində yüksək miqdarda şəkər olan şirələr və içkilər qəbul edərkən daha diqqətli olmalıdırlar.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 893   Tarix: 17 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İstirahət günlərində nəyə görə xəstələnirik?

İşləyən insanların əksəriyyəti azı bir dəfə istirahət gününün ilk saatlarında və ya bütün günü boyunca baş ağrısı, halsızlıq və güclü yorğunluq kimi hisslərlə qarşılaşıb. xəbər verir ki, alimlər bu halın səbəbini araşdırara

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Beyinə zərər verən qidalar açıqlandı

ABŞ-də aparılan yeni araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidələrin ultra işlənmiş ət məhsulları və şəkərli içkilər olduğunu göstərib.  xəbər verir ki, Virginia Tech Universitetindən alimlərin həyata keçirdiyi tədqiqatda

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

.

Gecələr tez-tez ayılırsınıza - Bu qidalardan yeyin

Alimlər meyvə və tərəvəz istehlakının artırılmasının yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli şəkildə müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, ABŞ-nin №University of Chicago" və "Columbia University"

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

"Vegetarian qadınların uşaqları əqli cəhətdən zəif ola bilər"

Hamiləlik dövründə Omega-3 çatışmazlığı uşağın zehni inkişafına təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bunu rusiyalı dietoloq Yuliya Moskviçeva deyib. "Xüsusilə vegetarian qidalanan qadınlar bu risklə daha çox üzləşirlər

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

.

Alimlər xərçəngin ən ölümcül növlərindən birinə səbəb olan vərdişi açıqlayıb

Mayamidən olan alimlərin apardığı yeni araşdırma müntəzəm spirtli içki qəbulunun mədəaltı vəzi xərçənginin yaranma riskini artırdığını göstərib. xəbər verir ki, Britaniyanın "Daily Mail" nəşrində dərc olunan məlumat

turlar.az

hamilelikde qidalanma toy makiyajlari qaşların formalari yoğun bağırsaq xəstəlikləri yemək qadin tumani xinayaxdi sozleri kosmetika maya maskasi faydalı məsləhətlər seksual mekteb xanım az