Şaftalının saymaqla bitməyən faydaları
Yay meyvələrindən ən dadlı və ən şirin olan şaftalının faydaları saymaqla bitməz. Yetişmiş tüklü, sulu və yumşaq şaftalılar ləzzətli olur. Tüklü bir meyvə olduğu üçün bəzi insanlarda alergiyaya yol aça bilər və buna görə də onu yeməzdən əvvəl yaxşıca yumaq lazımdır. Şaftalını qabığını soymadan yemək daha faydalıdır, çünki meyvənin ən xeyirli hissəsi qabığına yaxın bir hissədədir .
Şaftalının hansı faydaları var?
Həzmə son dərəcə faydalıdır, bədəndəki zərərli maddələri və toksinləri çıxarır. Sinir sisteminə yaxşı təsir göstərir, gərginliyi azaldır.
Tərkibində A, B və C vitaminləri olan şaftalı vitamin və kalium mənbəyidir. Böyrək daşlarını əritməyə və böyrək daşlarının düşməsinə yardım edir. Ürək xəstəliklərinə və infarkta qarşı qoruyucudur.
Şaftalı, mürəbbə, marmelad və meyvə suyu kimi də həm yayda, həm də qışda rahatlıqla istifadə oluna bilən bir meyvədir.
Şaftalı eyni zamanda sidik yolunu təmizləyir və sidikqovucudur. Şaftalının ən gözəl faydalarından biri babasilə yaxşı təsir etməsidir.
Hemoroidi olanlar üçün rahatladıcı bir meyvədir.
Şaftalı bağırsaq qurdlarını salmaqda da çox təsirlidir.
Şaftalı dəriyə çox yaxşı təsir edir, dərini cavanlaşdırır. Mineral baxımından zəngindir.
Şaftalı kompotu –türk resepti ilə
Şaftalı kompotu Türk süfrələrinin vazkeçilməz təamlarından biridir. Rahatlaşdırıcı şaftalı kompotunu hazırlamaq olduqca asandır.
Tərkibi; 5 ədəd şaftalı, 2 stəkan şəkər tozu, 1 paket vanil, 2 litr su, 1 ədəd darçın çubuğu (zövqə görə)
Hazırlanması; Suya şəkər tozu töküb qaynamağa qoyun. Digər tərəfdən şaftalıları soyun, çəyirdəklərini çıxarın. Şaftalıları istədiyiniz ölçüdə doğrayın. Ardınca şaftalıları qaynayan şərbətin içərisinə atın. Bir qədər qaynadıqdan sonra odu zəiflədin, vanili və darçını (darçın əlavə etmək istəyinizə bağlıdır, arzulamayanlar atmaya da bilər) əlavə edin. Bir az qarışdırıb, odu söndürün. Soyuduqdan sonra süfrəyə verin.
f Paylaş