Sağlam qidalanmanın 9 QAYDASI: Oruc tutanlar, ƏMƏL EDİN

Sağlam qidalanmanın 9 QAYDASI: Oruc tutanlar, ƏMƏL EDİNBu il Ramazan ayı mayın 27-də başlayır. Artıq bir neçə ildir Ramazan ayı isti fəsilə təsadüf etdiyindən xüsusən işləyən insanların diqqətli olması və balanslı qidalanması çox vacibdir.

Dietoloqlar bildirir ki, diqqət dağınıqlığı, baş ağrısı, əsəbilik və yorğunluq kimi mənfi hallarla qarşılaşmaq riskinin çox olduğu bu ayda yalnız işləyən insanlar deyil, oruc tutan hər kəs mütləq imsaka qalxmalıdır. Bu zaman bitki çayları içməyə üstünlük vermək məsləhətdir.

Xanim.az xəbər verir ki, Ailem.az Ramazanda sağlam qidalanma ilə bağlı mütəxəssislərin məsləhət gördüyü 9 qaydanı sadalayır.

1. Mütləq imsaka qalxın

İmsaka qalxmasanız, sağlamlıq problemləri ilə qarşı-qarşıya qala bilər və xroniki yorğunluq yaşaya bilərsiniz. İmsaksız oruc tutduqda ac qalma müddəti artır, metabolik sürət aşağı düşür, halsızlıq, baş ağrısı, yorğunluq və diqqət dağınıqlığı baş verir. Uzun müddət və davamlı aclıqdan sonra iftarda həddindən artıq qida yeyilir. Gün ərzində qan şəkərinin düşməsini mane olmaq üçün imsakda həzmi yavaş olan və qida dəyəri yüksək qidalar yemək lazımdır.

2. Bol su içməyi unutmayın

Hər bədən hüceyrəsi, toxuması və orqanının suya ehtiyacı var. Bu səbəbdən də bədənin hər cür funksiyasını təmin etmək üçün su tələb olunur. Su əslində bədənin ən çox ehtiyac duyduğu qida elementidir. Bədəndəki maye miqdarının 20% azalması isə həyati risk meydana gətirir. Ramazan ayı müddətində su içmək miqdarı azalır. Bu səbəbdən də imsak və iftarda 1,5-2 l qədər su içmək məsləhətdir. Qısası, su, qidaların həzmi, qidaların qatılığı və daşınması, qida elementlərinin mübadiləsi nəticəsində yaranan artıq maddələrin xaric edilməsi, bədən istiliyinə nəzarəti, oynaqların fəaliyyətinin təmin edilməsi, elektrolitlərin daşınması üçün çox əhəmiyyətlidir.

3. İftar süfrəsində yeməyə deyil, söhbətə üstünlük verin

Gün boyu ac qalan mədə iftar vaxtı birdən-birə və sürətlə yüklənir. Bu hal bir çox sağlamlıq probleminə səbəb ola bilər. Ən əsası isə, ürək sağlamlığına da mənfi təsir edir. Az-az və tez-tez qidalanmaq lazımdır. Yemək yeyərkən tələsməyin.

4. İftarla imsak arasında iki ara pay yeyin

Gündəlik həyatımızda 5-6 dəfə yemək payı olur. Ramazanda bu say iki əsas paya düşür. Ona görə də iftardan yuxu saatına qədər 1-2 kiçik ara pay edin ki, maddələr mübadiləsinin işinə kömək olsun.

5. Qatıq, ayran iftar süfrəsinin inciləridir

İftar saatında orucunuzu su və xurmayla açdıqdan sonra ilk olaraq şorba, salat kimi yüngül qidalar yeyin. Əsas yeməyə keçməzdən əvvəl 5-10 dəqiqə ara verin ki, mədəniz rahatlasın. Əsas yemək olaraq nə yesəniz, mütləq yanında qatıq, ayran olsun.

6. Şirniyyatı təxirə salın

Yeməkdən 1-2 saat sonra hər gün olmamaq şərtilə meyvə və ya şirniyyat yeyə bilərsiniz. Lakin seçim edəcəyiniz şirniyyatın şərbətli və xəmirli olmamasına diqqət edin. Xüsusilə mövsüm meyvələrindən hazırlanan südlü şirniyyatlar və ya dondurma Ramazan ayının vazkeçilməz alternativləridir.

7. Qızarmış və duzlu qidalar qəbul etməyin

Qızartma və ya duzlu qida yeməyiniz gün ərzində çox susamanıza, su içə bilməyəcəyiniz üçün isə təzyiq və şiş kimi sağlamlıq problemlərinə yol aça bilər. İftar və imsakda qızartma, turşu, şoraba, sosis və xəmirli şirniyyatlardan uzaq durun.

8. Süfrənizdə çiy tərəvəz, meyvə olsun

Gün boyu qan şəkərinin düşməsinə mane olmaq, mədə boşalmasını gecikdirmək üçün imsakda zülal baxımından zəngin qidaların seçilməsi daha uyğundur. Bu səbəbdən də imsakda yağlı və kalorili ağır yeməklər yerinə yüngül səhər yeməkləri seçilməlidir. Burada meyvə və tərəvəz miqdarını artırsanız, toxluq hissi daha uzun müddət qorunmuş olar.

9. Bitki çaylarından faydalanın

İmsak və iftar sonrası içəcəyiniz bitki çayları həm maye qəbulunu dəstəkləyir, həm də həzm fəaliyyətlərinin nizamlı olmasına kömək edir. Xüsusilə imsakda içəcəyiniz darçınlı çay qan şəkərinizin düşməsinə mane olur. Eyni zamanda darçın mədənin gec boşalmasını təmin etdiyi üçün aclıq duyğusunun daha gec yaranmasına səbəb olur. Bitki çaylarından yaşıl çay uzun və davamlı aclıq nəticəsində yavaşlayan maddələr mübadiləsini sürətləndirir. İftardan sonra isə tərkibində bibəriyə, kəklikotu, nanə yarpağı, gilas sapı kimi bitkilər ehtiva edən çaylar içməyiniz, həzm sisteminizi dəstəkləyəcək, maddələr mübadiləsini sürətləndirəcək və gün ərzində su ilə bağlı meydana gələ biləcək şiş probleminizin azalmasına da dəstək olacaq.

Sağlamlıq     Baxılıb: 2343   Tarix: 27 may 2017
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qadınlarda tez-tez ayaq ağrılarının - 11 ƏSAS SƏBƏBİ

Ayaqlar müxtəlif səbəblərə görə ağrıya bilər. İnsan uzun müddət ərzində ayaq üstə olduqda, gəzdikdə, fiziki işlə və ya idmanla məşhul olduqda, ayaqlar güclü yükləmələrə məruz qalır. Lakin insan dincələndən sonra bu ağrıla

.

Menstruasiya barədə düzgün məlumat - Qadınlar diqqət etsin

Ovulyasiyadan sonra deşilən (partlayan) follikulun yerində yumurtalıqda xüsusi struktur olan "sarı cisim" əmələ gəlir. Sarı cisim ikinci qadın cinsi hormonu olan progesteron hazırlayır. Progesteronun təsiri altınd

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

.

Xanımlar yayda dərilərini necə gözəl saxlaya bilər? - MƏSLƏHƏTLƏR

Yay mövsümü isti və günəşli keçdiyi üçün dəri səthlərində problemlər yaranır. Əsasən də qışda dərisini gözəlləşdirən xanımların yayda dəriləri eroziya uğrayır və baxımsızlaşır. Sağlamolun.az bu dəfə dərini gözəlləşdirən v

.

Səhər günəşinin depressiyada olan qadınlara faydası

Habertürk saytının məlumatına görə, Ankara Universitesi Tibb Fakültəsi Psixi Sağlamlıq və Xəstəlikləri Fundamental Elm sahəsi üzrə tədris üzvü, prof. dr. Oğuz Erkan Berksun mövsümi keçid dövrlərində biloji saatın pozulmas

.

Seksoloq Ləman Telmanqızıdan qadınlar və kişilərə məsləhət - Cinsi istək bitibsə

"Cinsi arzunun itirilməsi həm kişilərdə, həm də qadınlarda cinsi istəyin azalması kimi müəyyən edilir. Fiziki və psixoloji yorğunluq, həyat keyfiyyətindəki dəyişikliklər də cinsi istəyin dəyişməsinə səbəb ola bilər"

.

Qara zirə (Çörək otunun) faydaları

1.Qara zirənin üyüdülmuş dənələrini balla qarişdirilmiş halda istifadə etmək öd kisəsindəki və böyrəklərdəki daşları əritməyə kömək edir. 2.Qara zirə orqanizmin iş qabiliyyətini və həyat tonusunu yüksəldir. 3.Qara zirəni

.

Səhərlər acqarına 3 ədəd qoz yeməyin inanılmaz faydaları

Qoz beyinə faydaları ilə məşhur olsa da, başqa faydaları da var. Qozda A, E və B vitaminləri, həmçinin dəmir, sink, mis və maqnezium kimi minerallar mövcuddur. Acqarına qoz yeməyin faydaları bunlardır:. Enerji verir: Qozd

.

DİQQƏT: Hansı meyvənin tumu botoks effekti verir?

Dəri və saç problemlərini aradan qaldırmaq üçün çoxlu müxtəlif kosmetik məhsullardan istifadə olunur. Ancaq ekspertlər avokadonun tumunun təbii faydalarının onlardan daha təsirli ola biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari gozel gorunmek sade makiyaj sekilleri ciyər qovurması arıqlamaq buruq sac duzumleri 2025 uz ucun maska resepti kosmetika bayatılar fitat tapmaca laylalar xanim az