Sarı nöqtə xəstəliyi - kimlər risk altındadır?

Sarı nöqtə xəstəliyi - kimlər risk altındadır?Milli.Az lent.az-a istinadən sizə sarı nöqtə xəstəliyi kimi də bilinən makula degenerasiyası barədə qısa məlumat verəcək:
Sarı nöqtə xəstəliyi və ya makula degenerasiyası adı ilə də tanınan bu xəstəlik dünyada 60 yaşdan yuxarı şəxslərdə görmə zəifliyinin  ən çox rast gəlinən səbəblərindən biridir. Qadınlar və kişilər eyni şəkildə risk qrupuna daxildirlər.
Xəstəliyin yaranma səbəbləri arasında daha çox genetik faktor üstünlük təşkil edir.
Digər səbəblər arasında
• Yaşın artması, daha çox 65 yaşdan yuxarı şəxslərdə rast gəlinir
• Gözlərin rəngli olması
• Köklük
• Siqaret çəkmək
• Ürək-damar xəstəlikləri olan şəxslər risk qrupuna daxildir.
Sarı nöqtə xəstəliyinin əlamətləri ilkin mərhələdə özünü büruzə verməz. Orta səviyyədə bir qədər əlamətlər özünü göstərdiyi halda ən son mərhələdə isə görmə qabiliyyətinin itirilməsinə qədər getirib çıxara bilir. Xəstəliyin dəqiq diaqnozu hekimin müayinəsindən sonra, xüsusilə retinal bölgənin dəqiq müayinəsindən sonra qoyulur. Sari nöqtə xəstəliyini gecikdirən qidalar və onların faydalarını bu şəkildə sıralaya bilərik. 
Balıq
Omeqa-3 yağ turşuları makula degenerasiyasının yaranmasının qarşısını aldığı kimi xəstəliyin irəliləməsinin də qarşısını alır. Buna görə sarı nöqtə xəstəliyindən əziyyət çəkənlərin qızılbalıq, alabalıq, ton balığı, sardina kimi omeqa-3 baxımdan zəngin dəniz məhsulları ilə qidalanmaları tövsiyə edilir.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdə makulanı qoruyan çoxlu antioksidant piqmentlər mövcuddur. Bu səbəbdən ispanaq, kələm və brokkoli kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yeyən insanların sarı nöqtə xəstəliyinə tutulma ehtimalı daha azdır.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərə əlavə olaraq, qarğıdalı, avokado, sarı bibər, yumurta sarısı, portağal, şaftalı və xurma kimi qidalar da Sarı nöqtə xəstəliyinə qarşı faydalıdır.
Qovunağacı və ya çobanyastığı:
Qovunağacı, digər adı ilə çobanyastığı antioksidantdır. Tərkibində gözləri ultrabənövşəyi şüaların zərərlərindən qorumağa kömək edən aktiv maddələr var. 
Qaragilə, kələm, mərci, noxud və yaşıl lobya kimi sink baxımından zəngin paxlalılar, qoz, fındıq, badam kimi omeqa-3 yağ turşuları ehtiva edən, hüceyrələri və toxumaların qorunmasında əhəmiyyətli rola malik olan A,B,C, E vitaminləri baxımından zəngin qidalar göz sağlamlığını qorur. Sarı nöqtə xəstəliyə tutulma riskini azaldır.
Xüsusilə, A və E vitaminlərinin göz sağlamlığına müsbət təsiri elmi araşdırmalar nəticəsində sübut edilib. Bu səbəbdən göz xəstəliklərindən qorunmaq üçün tərkibində A vitamini olan ispanaq, cəfəri, mərcimək, kəvər soğanı, brokkoli, balqabaq, yerkökü, kartof, qovun, bibər, qreypfrut, noxud; qaraciyər, balıq yağı, süd, yağ, yumurta, böyrək, pendir və qatıq kimi qidalar və E vitamini baxımından zəngin olan bitki yağları, qoz-fındıq, avokado kimi yüksək yağlı qidaların istehlakına üstünlük verilməlidir.
Müntəzəm idman ilə çəkinin qorunması, ultrabənövşəyi şüalara məruz qalmamaq, stressiz həyat da göz xəstəliklərinin yaranmasını gecikdirir və ya qarşısını alır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 936   Tarix: 08 aprel 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu, orqanizm üçün siqaretdən təhlükəlidir

Yalnızlıq sağlamlıq üçün siqaretdən heç də az təhlükəli deyil. xəbər verir ki, Harvard alimləri tənha insanların 8 il daha az yaşadığını müəyyən ediblər. Dostların, sevgilinin olmaması, daxili təklik sonradan depressiv düşüncələr

.

Bütün uğurlu insanlar bunu paylaşır – psixoloq açıqladı

Uğurlu insanların ortaq xüsusiyyəti təkcə istedad deyil, onların zirvəyə çatmasında çalışqanlıq, səylə çalışma və qətiyyət əsas rol oynayır. xəbər verir ki, bu barədə psixoloq Anjela Dakvort "Mel Robbins" podkastınd

.

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riski o qədər azalırmış

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riskini azaldır. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri 217 cütlük üzərində müşahidə apararaq bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Biopsychosocial Science and Medicine"

.

Stresdən tez qurtulmağın sadə yolu

Alimlər müəyyən ediblər ki, yoqa nəfəs meditasiyası beyin ritmlərini dəyişir və dərin rahatlıq hissi yaradır.  xəbər verir ki, tədqiqat "Mental Health Research" jurnalında dərc olunub. Elektroensefaloqrafiya (EEQ

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Bu vərdiş beyni 8 il gəncləşdirir – alimlərdən maraqlı açıqlama

Florida Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, sağlam və balanslı həyat tərzi yalnız bədəni deyil, beyni də gəncləşdirə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Brain Communications" jurnalında dər

.

Səhər idmanı niyə çətin gəlir? - Mütəxəssislər səbəbləri açıqladı

Elmi araşdırmalara görə, səhər idmanı arıqlama prosesini sürətləndirə bilər. Lakin eyni zamanda bir çox tədqiqat göstərir ki, insanların əksəriyyəti günün orta və axşam saatlarında özünü daha güclü, enerjili və dözümlü his

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Şəkər xəstəliyini məğlub etməyin yeni yolu tapıldı

Alimlər iynəyarpaqlarda, bitkilərdə və efir yağlarında olan təbii komponentlər əsasında yeni bir birləşmə hazırlayıblar. -ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, Rusiya Elmlər Akademiyasının Sibir bölməsinin N.N. Vorojtso

turlar.az

qaşların formalari qis geyimləri 2025 toy makiyajlari makaron reseptləri qadin tumani ata ve qiz vetenperverlik kosmetika sağlamlıq cinsi əlaqə video novruz bayramina aid hakista rus dilini öyrənək 2 ci dərs