Səhər aç qarnına quru qaysı və ... Qəbizlik problemindən həmişəlik QURTULUN
Çoxumuzun ortaq problemi qəbizlikdir.
İşdə Dilara Koçak'tan bu problemə SON !
"Mənim kilo problemim yoxdur, sağlamlığım da çox yaxşı ancaq bağırsaqlarına tənbəl. Bu mövzuda davamlı çətinlik yaşayıram. Mənə qəbizlik sorunuma həll ola biləcək tariflər vermənizi xahiş edirəm. Nə etsəm qısa bir müddət işə yarayır, sonra yenidən problem başlayır. T.L- İstanbul
T.L Bəy, sağlamlıq vəziyyətinizin yaxşı olması və kilo problemi yaşamamanıza çox sevindim. Ümid edirəm ki, bu məlumatlandırmağı həkim muayenelerinin nəticəsinə görə bildiriyorsunuzdur. Çünki bəzən "Mən özümü yaxşı hiss edirəm" düşüncəsinə sahib danışanlarım olur. Sizin vəziyyətinizdən ən əhəmiyyətli şey, bir gastroenteroloji mütəxəssisinə görüşmək hətta bəlkə kolonoskopi ilə vəziyyəti dəqiqləşdirmək lazımdır. Bu qərarı həkim verəcək. Əgər bütün bu idarələr edildisə aşağıda verəcəyəm təsvir və təkliflərin sizə faydalı olmasını diləyirəm.
Gündəlik qidalanmada lif miqdarını artırın: Ağ çörək və rəfinə taxıllar yerinə tam taxıl məhsulları ilə Quru paxla istifadə edin. Yəni düyü yerinə yarma, buğda çörəyi kimi.
Meyvələri soymadan istehlak edin: Alma armud kimi meyvələri qabıqlı istehlak edin, diyetdəki lif miqdarını artırın. Kabızlığınızın şiddətli olduğu dövrdə alma, heyva və banandan uzaq durun bunlar yerinə, armud, qarpız, qovun seçim edin.
Kifayət qədər maye almağı laqeyd yanaşmayın: Diyetdə lif alışını artırarkən uyğun miqdarda su içmək də əhəmiyyətli. Bunun üçün bitki çayları yaxşı bir seçki olar və ya bal əlavə edilmiş kompot. Xüsusilə quru ərik və ərik hoşafı işə yarayacaq.
Betaglukan ilə zənginləşdirilmiş qəlyanaltı yulaf keçir: 25 qramlıq paketlər halında olan bu məhsulu, yanınızda asanca taşıyabilirsiniz. Yulaf betaglukanı suda həll olan bir lifdir. Suyla birləşincə jel oluşumu meydana gəlir. Sağlamlıq üzərindəki müsbət təsirlərin sirri bu bal kıvamındaki Jelle əlaqəlidir. Gel olmazsa təsiri də olmaz. Bu təsir üçün yulaf içində olan betaglukan dediyimiz faktor maddədən nizamlı olaraq gündə ən az üç qram alınması lazımdır.
Hərəkət edin: Daimi fiziki fəaliyyət bağırsaq hərəkətlərini artırmağa köməkçi olur. Hətta imkanınız varsa masaj etdirin.
Niyə əhəmiyyətli?
Gündə üç qram yulaf betaglukanı ala bilməniz üçün ən az 2-3 boşqab normal yulaf istehlak etməniz lazımdır və ya daha praktik olması üçün əczaxanalarda tapa biləcəyiniz betaglukanı hesablanmış 25 qramlıq paketləri də istifadə edə bilərsiniz. Yulaf betaglukanın qan şəkəri üzərindəki təsirləri haqqında edilən araşdırmalar, yemək sonrası qan şəkərinin yüzdə 36 səviyyəsində aşağı çıxdığını göstərir. Ayrıca yemək sonrası ibarət olan artıqdan insulin ehtiyacının da yüzdə 44 gerilediği görülmüşdür. Daimi istehlak ilə 'pis' LDL xolesterolunuzu düşmə və ümumi xolesterol səviyyənizi də yüzdə 10-a qədər çatan bir azalma edəcəkdir. Yulaf betaglukanının xolesterolu salıcı təsiri son 20 ildə edilən bir çox ətraflı araşdırmayla ortaya qoyulmuşdur.
Tərifləri
* 1 quru əncir və 4 quru qayısının az suda qaynadın. İçinə 1 çay qaşığı zeytunyağı əlavə edin və qarışdıraraq marmelad konsistensiyasına gətirin. Sabah aç qarınına 1 şirin qaşığı bol suyla istehlak edin.
* 1 paket (25 qr.) Betaglukan ilə zənginləşdirilmiş yulaf (aptekdən ala bilərsiniz), 1 çay stəkanı isti süd, 1 çay qaşığı kətan toxumu, 1 çay qaşığı balı alın. Bütün vəsaiti kasada qarışdırıb 15 dəqiqə gözləyin daha sonra çəngəllə əzin. Səhər naharı olaraq istehlak edilə bilər.
* 2 quru ərik (qara), 2 tam qoz, 2 stəkan ilıq suyu nahar əvvəli yeyin.
* Çorbalarınıza təbii yulaf lopa və ya kəpək əlavə edin.
* 2 quru ərik, 5 badamı ara pay olaraq gecə yatmadan əvvəl bol suyla keçir.