Şəkərli diabet xəstələrinə yemiş və qarpız yemək olar? Endokrinoloq cavab verir

Şəkərli diabet xəstələrinə yemiş və qarpız yemək olar? Endokrinoloq cavab verirYəqin qarpız və yemişi xoşlamayanlar tapılmaz. Həmçinin onlar çox faydalıdır, orqanizmi bir çox vacib maddələrlə təmin edir.
Lakin şəkərli diabet xəstələri adətən qarpız və yemişdən imtina edirlər. Axı onlar çox şirindir. Görəsən həkimlər bu haqda nə deyir? Diabet xəstələrinə qarpız və yemiş yemək olarmı?
Saglamolun.az bildirir ki, Rusiyalı həkim-endokrinoloq və diyetoloq Olqa Pavlova öz YouTube kanalında bu suala belə cavab verib:
"Qarpız və yemişdə olan kalori və karbohidratların miqdarı az olsa da, onların qlisemik indeksi yüksəkdir. Qarpızın qlisemik indeksi 70, yemişin 65 təşkil edir. Bu o deməkdir ki, bu məhsulları acqarına yeyən insanın orqanizmində şəkərin səviyyəsi kəskin yüksələcək. Bunun nəticəsində damarların daxili divarları, sinirlər zədələnir və diabetin ağırlaşmalarının inkişafı riski artır. Yəni şəkərli diabet xəstələrinə acqarına nə qarpız, nə də yemiş yemək olmaz.
Şəkərli diabet xəstələri qarpız və yemişi az miqdarda və yalnız əsas qida qəbulundan sonra yeyə bilərlər. Belə ki, diabet xəstəsi 250-300 qr qarpız yeyə bilər. Lakin qarpızı zülal və liflərlə (tərəvəzlər, paxlalılar) zəngin olan əsas qida qəbulundan sonra və günün birinci yarısında yemək olar. Zülal və liflərlə zəngin olan qidalar gec mənimsənilir və bu da şəkərin kəskin yüksəlməsinə mane olacaq. Həmçinin diabet xəstəsi 200-250 qr yemiş yeyə bilər. Bunu da yalnız əsas qida qəbulundan sonra yeyə bilərsiniz".
Nəzərə almaq lazımdır ki, həm qarpız, həm də yemişi 1 gün ərzində yemək olmaz. 1 gün yemiş, növbəti gün qarpız yeyə bilərsiniz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 950   Tarix: 18 fevral 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Hər kəsin istifadə etdiyi bu şampunlar riskli ola bilər

Son dövrlərdə saç boyası tərkibli şampunlara maraq artıb. Bir çox insan saçlarını həm tez, həm də rahat şəkildə rəngləmək üçün bu məhsullara üstünlük verir. xəbər verir ki, xarici mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu ti

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Göbələkdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etməliyik?

Son illər payız aylarında göbələk zəhərlənmələri ilə bağlı hallar artıb. . xəbər verir ki, əsasən, meşəlik və dağlıq ərazilərdən toplanan yabanı göbələklərin düzgün tanınmaması bir çox hallarda ağır fəsadlara, hətta ölüml

.

COVİD19-un ən uzunmüddətli yoluxma halı qeydə alındı - 2 il daşıyıcı olub

Amerikalı həkimlər COVID-19-un indiyədək ən uzun sürən yoluxma halını təsdiqləyiblər. xəbər verir ki, məlumata görə, virus İİV-ə yoluxmuş 41 yaşlı xəstənin orqanizmində ölümünə qədər 776 gün qalıb. Bu nadir klinik hadis

.

Palma yağından hazırlanmış saxta pendirlər satılır: Necə ayırd etmək olar? - AÇIQLAMA

Ucuz pendir əsasən bitki yağları ilə hazırlanmış saxta məhsul olur. xəbər verir ki, bu barədə Rusiyanın qida eksperti Anna Dyachkova bildirib. "Əgər mağazada ucuz pendir görürüksə deməli o pendir deyil, imitasiya məhsuludur,"

.

Bu qədərdən artıq şokolad yemək olmaz - Endokrinoloqdan xəbərdarlıq

Böyüklərin gündə 25 qramdan artıq şokolad yeməsi zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq Marqarita Belousova "gazeta"ya açıqlamasında bildirib. Onun sözlərinə görə şokolad təkcə dadına görə deyil

.

Siçanlar üzərində test edildi, indi də insanlarda yoxlayacaqlar - Alimlər görün nə tapdı

Beyində iştahı idarə edən hissə aşkarlanıb. xəbər verir ki, tədqiqat nəticələri Cell Reports jurnalında dərc olunub. BNST adlanan hissənin iştahı idarə etməsi aşkarlanıb. Araşdırmalara görə bu sahə həm dadı, həm də aclı

.

Uzun ömür eksperti sağlamlıq sirrini açıqladı – Hər gün 3-4 fincan içir

Uzun ömür və sağlam həyat mövzusunda tanınan Prof. Dr. Tim Spector şəxsi sağlamlıq sirrini açıqlayaraq gündəlik vərdişlərini paylaşıb. xəbər verir ki, Spector bildirir ki, hər gün 3-4 fincan qəhvə içir və bunun sağlamlığın

turlar.az

donlar 2025 makiyaj instagram geyim dəbləri göyəm mürəbbəsinin resepti dunyanin gozellikleri 2025 ayaqqabı modelləri balqabaq tumu kosmetika bedii edebiyyat əqrəb şəkərbura qiz adlari toy gecesi