Tərkibində çoxlu miqdarda lif, zülal və digər qida maddələri var

Tərkibində çoxlu miqdarda lif, zülal və digər qida maddələri varPaxla ucuz, doydurucu və universaldır, xüsusilə lobyada sağlamlığı təmin edən çoxlu miqdarda lif, zülal və digər qida maddələri mövcuddur. AZƏRTAC paxlanın faydaları haqqında tibbi saytlara istinadla məlumat verir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, lobya əla zülal mənbəyidir. O, ən yaxşı bitki zülal qaynaqlarından biridir. İnsan orqanizminin hər gün zülala ehtiyacı var, məhz o, saç, dırnaq, dəri, əzələ, vətər, bağlar, daxili orqanların toxumalarının möhkəm strukturunu təmin edir.
O, fol turşusu ilə zəngindir. Fol turşusu (vitamin B9) bədənə oksigeni ağciyərlərdən digər toxumalara daşıyan sağlam qırmızı qan hüceyrələrini istehsal etməyə, həmçinin karbohidratları hüceyrələrin enerjinin alınması üçün istifadə etdiyi qlükozaya çevirməyə kömək edir. Bundan əlavə, hamiləliyin ilkin müddətində ondan adekvat şəkildə istifadə olunması tövsiyə olunur.
Çəkini saxlamağa və arıqlamağa kömək edir. Lobya arıqlamaq üçün ən faydalı qidalardan biridir: onun tərkibində yağ və kalori azdır, zülal və lif isə çoxdur. Zülal və lif çəkinin azalması üçün ən vacib iki qida maddəsidir - onlar uzun müddət ərzində toxluq hissini saxlamağa və qəlyanaltıdan çəkinməyə kömək edir.
Ürək üçün faydalıdır. Lobyanın tərkibində ürək fəaliyyətini dəstəkləyən bir çox qida maddəsi var - fol turşusu, maqnezium, lif. Onun qəbulu qanda homosistein amin turşusu səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Qanda yüksək homosistein miqdarı olduqda insan ürək xəstəlikləri, insulta məruz qalır.
Qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Lobyanın tərkibindəki lif, xüsusən də həll olunan lif aşağı sıxlıqlı lipoproteinin (LDL) qana udulmasını azalda bilər. LDL, həmçinin "pis" xolesterin kimi tanınır, o, damarların divarlarında yığılaraq onların sərtləşməsinə və daralmasına səbəb olur və nəticədə hipertoniyaya səbəb olur.
Qanda şəkərin səviyyəsini tənzimləyir. Lobya şəkərin qanda mənimsənilməsi prosesini yavaşladan həll olunan lif sayəsində qanda şəkərin səviyyəsinə nəzarət etməyə kömək edir. Bundan əlavə, paxlalı məhsul aşağı qlikemik indeksə malikdir (Gİ) - bu, o deməkdir ki, qanda şəkərin səviyyəsinin kəskin sıçrayışına səbəb olmayacaq.
İltihabdan qoruyur. Lobya və digər paxlalı bitkilərin ən yaxşı xüsusiyyətlərindən biri onların tərkibində C, B1, E və K kimi yüksək miqdarda vitaminlərin olmasıdır. Bu vitaminlər sağlam hüceyrələri iltihabdan və zədələnmədən qoruyaraq antioksidant rolunu oynayır. İltihab və hüceyrə zədələnməsi xərçəng də daxil olmaqla, xroniki xəstəliklərin əsasında dayanır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1017   Tarix: 30 mart 2022
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Səhiyyə nazirindən VAKSİNASİYA ilə bağlı əmr

Vaksinasiyadan kənarda qalan uşaqlara peyvənd vurulacaq. report-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycanın səhiyyə naziri Teymur Musayev əmr imzalayıb. Əmrə əsasən, respublikanın bütün şəhər və rayonlarında "İmmunlaşdırm

.

Yerkökü və qaragilə görməni yaxşılaşdırır?

Araşdırmalara görə, yerkökü və qaragilə görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, oftalmoloq Vyaçeslav Kurenkovun fikrincə, heç bir məhsul görmə kəskinliyinə təsir edə bilməz. Onun sözlərin

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Qamətinizə zərər vermədən hər gün yeyə biləcəyiniz YAĞLI QİDA

Hər gün bir avokado yemək natrium qəbulunuzu azaltmağa və daha sağlam yağlar yeməyə kömək edə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, avokado sağlam yağlar və antioksidantlarla zəngindir, lakin yüksək yağ və kalorili olduğun

.

Yuxusuzluğa səbəb olan QİDALAR

Araşdırmalara görə, yuxusuzluğun səbəbi pəhrizinizin nəzərə almadığınız digər aspektləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, yatmazdan əvvəl bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Ədviyyatlı ərzaq. Yatmamışdan qaba

.

Ət alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Mütəxəssislər bazardan ət alarkən nələrə diqqət etməli olduğunu açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bazardan ət alarkən satıcıların malların təzəliyi ilə bağlı verdiyi zəmanətlərə etibar etməməlisiniz. Satıcıların ə

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

.

Qanın tünd rəngdə olması nəyin əlamətidir?

Qan rəngi bədəndəki oksigen miqdarını göstərir. bildirir ki, əgər qanın rəngi açıqdırsa tərkibindəki oksigenin miqdarının kifayət qədər olduğunu göstərir. Əgər qanın rəngi tünddürsə, bu qandakı oksigenin az olduğunu bildiri

turlar.az

sonxeber.az makiyaj etmek qaydalari geyim necə seçməli toy gecesi cinsi isteksizlik almaniya haqqinda melumat badimcan kartof hakista kosmetika ginekoloq masturbasiya hakisda fitat brusell bakteriyası