Tirotrop hormonu və onun orqanizmdə rolu

Tirotrop hormonu və onun orqanizmdə roluBu  hormon  adenohipofizin  bazofil  hüceyrələrində  sintez  edilir. Bu  hormon  qlükoprotein strukturlu  mürəkkəb  zülaldır. Onun  molekulunun  15%-ini  karbohidrat  komponenti  təşkil edir. Tirotrop  hormonun  karbohidrat  komponentinin   tərkibinə  fukoza,  qalaktoza,  qlükozamin, qalaktozamin   və  asilləşmiş  neyramin  turşusu  daxildir.
Tirotrop  hormonun  əsas  funksiyası  qalxanabənzər  vəzinin   strukturunun  formalaşması  və funksiyanın  stimulyasiyası  ilə  əlaqədardır. Onun  miqdarının  qanda  artması  tirositlərin  qanda olan  yodu  tutmasını  və   tiroqlobilinin   yodlaşmasını   stimulyasiya   edir. Bundan  əlavə  hormonun təsirindən  oksigen  və  qlükoza  sərfi  artır, trikarbon  turşuları  dövranı  artır.
Tirotrop  hormonu  qalxanvari  vəzin  funksiyasını  stimulyasiya  etməklə  RNT, DNT, zülal  və fosfolipidlərin   sintezini   artırır  və  hüceyrələrin  bölünmə  yolu  ilə  çoxalmasını  sürətləndirir. Qan serumunda  normal  halda  tirotrop  hormonunun  miqdarının  qatılığı  1-4 nq/l olur. Qanda  bu hormonun  yarımparçalanma  dövrü  50-60  dəqiqədir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 976   Tarix: 13 mart 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şizofreniyanın çarəsi tapıldı

Psixi pozuntuların gözlənilməz səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqat qrupu yalnız bir genin mutasiyasının psixi xəstəliklərin birbaşa səbəbi ola biləcəyini müəyyənləşdirib. Araşdırma "Molecular Psychiatry"

.

Zərərli nə yeyirsinizsə yeyin - Bu meyvələr onların zəhərini bədəndən təmizləyir

Orqanizmdə toksinlərin təbii şəkildə xaric olunmasına yardım edən bir çox məhsul var. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı bioloq İrina Lyalina məlumat verib. Onun sözlərinə görə orqanizmi zərərli maddələrdən təmizləmək baxımında

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Orqanizm üçün ən "zərərsiz" spirtli içki

Nutrisioloqlar hesab edir ki, cin-tonik alkoqollu içkilər arasında orqanizm üçün ən "zərərsiz" içkidir. -a istinadən xəbər verir ki, ekspertlərın fikrincə, cin-tonik aşağıkalorili və asan həzm edilə bilən olmasın

.

Belə xasiyyətli insanlar getdikcə "dəli olur"

"Cəmiyyətdə çox vaxt keyfiyyət və təhlükəsizliklə əlaqələndirilən bu xüsusiyyət əslində vaxt itkisinə, emosional gərginliyə və gündəlik səhvlərin şəxsi faciə kimi qəbul edilməsinə gətirib çıxarır". xəbər verir ki

.

Dünyanın ən zərərli 10 qidası - Yeməyən yoxdur

Dünyada ən zərərli qidaların siyahısı açıqlanıb. xəbər verir ki, qida ekspertləri gündəlik həyatda geniş istifadə olunan bəzi məhsulların sağlamlığa ciddi mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirir. Araşdırmalar nəticəsind

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

turlar.az

toy gecesi hamilelikde qidalanma gozel gorunmek karolın ve gızlı dunya ızle biskvitli tort resepti tərəvəzlər peçenyelər kosmetika bir arzum var novruz hakışdaları olumu porno rus dili 2ci ders