Uşaqlar üçün düzgün qidalanma nəcə olmalıdır?

Uşaqlar üçün düzgün qidalanma nəcə olmalıdır?Qidalanma sistemi bütün enerji xərclərini ödəyə biləcəyi şəkildə təşkil edilməlidir. Uşaq bağçasına və məktəbə baş çəkərkən, uşaqlar artan zehni və fiziki stress yaşayırlar, buna görə yedikləri yemək mümkün qədər təbii və keyfiyyətli olmalıdır. Uşaqlıqdakı bədənin vəziyyətinin təhlili və proqnozlaşdırılması onun məktəbəqədər uşaqların menyusunun rasional hazırlanmasının əsaslarına uyğunluğundan birbaşa asılılığını göstərir. Uşaqlar üçün düzgün bəslənmənin təşkili gələcəkdə sağlamlığın açarıdır.
Bir uşaq üçün sağlam qidalanma nədir?
Erkən yaşdan istehlak edilən yemək, dad üstünlüklərini daha da artırır. Körpənin əzələlər və sümüklər üçün kifayət qədər bina elementi alması üçün onun menyusuna proteinlə zəngin qidalar (ət, balıq, yumurta) daxil etməlisiniz. 1 yaşa qədər uşaqlar əsasən ana südü ilə və ya uyğunlaşdırılmış qarışıqdan üzvi birləşmələr almalıdırlar.
Böyüyən bir bədən çox enerji sərf edir, buna görə uşaqlar üçün düzgün bəslənmədə taxıl və meyvələrdə kifayət qədər karbohidratlar olmalıdır. Düzgün qidalanma ilə, uşağınızın pəhrizinə xolesterol tərkibli qidaların daxil edilməsi vacibdir. Maddə, intensiv şəkildə bölünən və uşaqlıqda böyüyən hüceyrələrin bir membranını yaratmaq üçün lazımdır. Uşaqların sağlam qidalanması onların gələcək inkişafına təsirsiz ötüşmür.Uşaqları "fastfood"qidalardan maksimum uzaq tutun. Hamıya bəllidir ki, həmin qidaların tərkibində kanserogen maddələr var ki, şişin yaranmasına, mədə bağırsaq probleminə, eyni zamanda piylənməyə gətirib çıxarır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1515   Tarix: 14 yanvar 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Kimyəvi zəhər yükü ən yüksək olan meyvə və tərəvəzlər açıqlandı

Bir qrup mütəxəssisin daxil olduğu Pesticide Action Network UK (Böyük Britaniya Pestisitlərə Qarşı Fəaliyyət Şəbəkəsi) ölkənin hökumət nəzarətində olan kənd təsərrüfatı məhsullarındakı kimyəvi qalıqlara dair məlumatları təhli

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

kosmetik vasiteler kosmetika mehsullari geymler 2025 vetenperverlik dolça bürcü yemək reseptləri janrlar kosmetika laylalar hesaplama burclər novruz hakistalari burcler haqqinda