Uşaqlığın fibromioması

Uşaqlığın fibromiomasıFibromiomalar - xoşxassəli şişlərdir
Statistikaya görə 30-50 yaşa qədər hər 10 qadından 4-də uşaqlıgın fibromiomasına rast gəlinir ki,əzələ və birləşdirici toxumada əmələ gələn təkli düyün və ya bir neçə xoş xassəli törəmələrin yığıntısından ibarətdir. Onların bəziləri uşaqlığın divarına bitişir,bəziləri isə göbələk kimi uşaqlıq boşluğunda əmələ gəlir. Nadir hallarda isə onlar uşaqlığı xarici səthinə qədər böyüyə bilər. Onların çəkisi bir neçə qr-dan onlarla kq-a qədər ola bilər (rekord çəki 67 kq) .Fibromioma xoşxassəli şiş olsa da uşaq xərçənginə çevrilmə riski azdır.
Səbəbləri.
Dəqiq səbəbləri məlum deyil. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, estrogenlərin səviyyəsi bu şişlərin böyüməsini stimulə edir.
Simptomları
- Uzunmüddətli və ağrılı aybaşı qanaxmaları
- Aybaşıarası dövrdəki qanaxmalar.
- Qarnın aşağısında olan ağırlıq hissiyatı
- Tez-tez sidik ifrazı(əgər deformasiya olunmuş uşaqlıq sidik kisəsinə təyziq edirsə )
- Qəbizlik (əgər şiş bağırsağa təyziq edirsə)
- Belin aşağı hissəsində ağrı
- Cinsi akt zamanı ağırlıq hissiyatı
- Qarnın ölçülərinin böyüməsi
- Sonsuzluq  və uşaqsalmalar
Güman olunur ki, fibromiomanı siz özünüz hiss edə bilməzsiniz ,yəni bu diaqnoz ancaq ginekoloji müayinə zamanı aşkar oluna bilər. Əgər fibromioma güçlü ağrılar ,qarnın aşağı hissəsində ağırlıq hissiyatı ilə müşayət olunmursa sonsuzluğun səbəbi ola bilməz, ölçüsü 10 sm böyük deyilsə müalicə tələb etmir.
Fibromiomanın inkşafına nƏzarət etmək üçün ildə 1-2 dəfə həkimə müraciət edin. Bu müntəzzəm yoxlamalar ( USM müayinələr) ağırlaşmanı aşkar edə bilər.
Diaqnozu təsdiq etmək və uşaqlıqda digər dəyişiklikləri inkar etmək üçün ( hamiləlik ,yumurtalığın kistası və xərçəng şişi ) USM müayinə təyin edirlər,güclü qanaxma zamanı həkim xərçəngi inkar etmək üçün və ya qanaxmanın səbəbini müəyyə etmək üçün endometriyanın biopsiyasını təyin edir. Bəzi hallarda həkimlər fibromiomanı qonadotropin - rilizinq-hormoantoqanislərindən istifadə etməklə fibromiomanı qeyri-cərrahi metodla müəyyən edirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1054   Tarix: 10 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

Bu 3 məhsul xərçəngdən qoruyur

Terapevt Yelena Malışeva və kardioloq German Qandelman xərçəngin qarşısının alınması üçün faydalı olan 3 məhsulun adını açıqlayıblar. Onlar bu barədə "Birinci Kanal"da yayımlanan "Sağlam yaşa" proqramınd

.

Ən təhlükəli xərçəng növlərindən birinin ilk əlamətləri

Britaniyalı həkimlər dörd narahatedici əlamət açıqlayıblar. Bəzi xərçəng növləri əlamətlərinə görə erkən mərhələdə tanınır. .   -a istinadən bildirir ki, bu barədə Böyük Britaniya Milli Səhiyyə Xidmətinin ekspertləri bildiriblər

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Təbii üsulla göz xəstəliklərini necə müalicə etmək olar?

Bütün xəstəliklərin dərmanı təbiətdə gizlidir. Məsələn, aloe bitkisi faydalı xüsusiyyətləri sayəsində bir çox xəstəliklərin, o cümlədən göz zəifliyinin dərmanıdır. axşam.az-a istinadən bildirir ki, hər gün kompüterdən v

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu. Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik hamilelikde qidalanma adlarin menasi içkilər konservləşdirilmiş məhsullar sac düzümləri şirniyyat resepti kosmetika oxatan tut ağacı tutdudu cinsi elaqe xeyanet oyunlar