Xərçəngin əmələ gəlmə səbəbləri

Xərçəngin əmələ gəlmə səbəbləriEkologiya və ətraf mühitin kirlənməsi insanlarda bir çox xəstəliklərin artmasına səbəb olur. Bu xəstəliklərin siyahısında isə birinci yeri xərçəng xəstəliyi tutur.
İnsanların immun sistemindəki zəiflik və xəstəliklərə qarşı müqavimətin az olması isə bütün xəstəliklərlə birgə xərçəng xəstəliyinin də dünya əhalisi asrasında sürətlə yayılmasına səbəb olmuşdur. Xərçəngin əmələ gəlməsində aşağıdakı faktorlarların rolu böyükdür:
1. Kimyəvi toksik maddələr.
Mütəxəssislər civə, nikel, siyanid turşusu və digər bəzi kimyəvi maddələrin canlı orqanizm tərəfindən sorularaq bir çox xəstəliklərin əmələ gəlməsinə səbəb olduqlarını söyləyirlər. Onlar kimyəvi toksik maddələrin balıqlara da təsr etdiyini və həmin balıqlardan qidalanan adamların da balıq vasitəsilə xəstəliyə yoluxduğunu söyləyirlər. Mütəxəssislərin araşdırmaları bəzi dəniz və su hövzələrində yaşayan iri balıqların ətində polixlor bifelil olduğunu aşkarlamışdır. Bu xlorlu birləşmənin az miqdarı insan orqanizmində xərçəngin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
2. Heyvan mənşəli yağlar.
Mütəxəssislər heyvan mənşəli yağların da xərçəng əmələ gətirdiyini söyləyirlər. Çox miqdarda yağın döş, prostat, düz bağırsaq və böyrək xərçənginə səbəb olduğunu dəfələrlə söyləyən xərçəng araşdırmaçıları heyvani yağların kanserogen təsirə malik olmasının söyləyirlər. Yağın immun sistemi zəiflətməsi və orqanizmdə sərbəst radikal yaratma qabiliyyətinə malik olması buna bir sübutdur.
3. Karbonlu (doymamış) yağ turşuları.
Karbonlu yağ turşuları diğər yağ turşularının metobolizmindən əmələ gəlir. Onlar orqanizmdə bütün hüceyrələr tərəfindən mənimsənilə bilirlər. Doymamış yağ turşuları orqanizmə daxil olduqda immun sistemin zəifləməsinə, mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinə, orqanizmdə steroid hormonlarının artmasına, arterial təzyiqin qalxmasına səbəb olurlar. Mütəxəssislər doymamış yağ turşularının xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasına səbəb olduğunu və Omeqa-3 yağının bu prosesin qarşısını aldığını söyləyirlər.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 890   Tarix: 06 noyabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bunu hərgün için - Bağırsaqları qoruyur

Kefir təkcə həzm sisteminə deyil, həm də bağırsaqlardakı iltihabı azaltmağa kömək edir və sağlamlıq üçün mühüm içkidir. bildirir ki, bu barədə dietoloq Beyaz Tağraf bildirib. O qeyd edib ki, kefir təkcə həzm sisteminə deyil

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Sirkə bu xəstəliklərin düşmənidir

Sirkə ənənəvi tibbdə uzun müddət istifadə edilən və sağlamlıq üçün bir çox faydaları olan təbii məhsuldur. xəbər verir ki, təbii üsullarla sağlam qalmaq istəyənlərin tez-tez istifadə etdiyi alternativlərdən biri olan sirk

.

Miqreni olanlar bu qidaları yeməsin

Miqren sadəcə adi baş ağrısı ilə kifayətlənməyən, bir çox insana gündəlik həyatında ciddi maneələr yaradan nevroloji pozuntudur. Bu xəstəlik bəzi hallarda iş qabiliyyətini azaldır, yuxu və qidalanma rejimini pozur, həmçini

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Bu xəstəliyi qəti görməzdən gəlməyin: qadınlara daha çox təsir edir

Dünya üzrə 300 milyondan çox insana təsir edən astma xəstəliyi qadınlarda niyə daha çox müşahidə olunur?. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, genetik meyllilikdən tutmuş allerqik quruluşa qədər bir çox səbəbi Sin

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Körpənizi havaya atıb-tutanda 2 dəfə düşünün: Dəhşətli fəsadlar

Uşaq Sağlamlığı üzrə mütəxəssis Dr. Ferunda Demir valideynləri xəbərdar edib. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, körpəni yelləmək, tullamaq və ya havaya atmaq kimi sevgi nümayişləri beyin qanaması, tənəffüs dayanmas

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram yaz geyimleri 2025 hamilelikde qidalanma qara qaragat qadin dunyasi.az sifahi xalq ədəbiyyatı yarpizin faydalari baldiza aid hakisda zehmet ve zinet öpüşme orqazm gəncə