Xırdabuynuzlu heyvanlarda çiçək xəstəliyi və ondan qorunma yolları

Xırdabuynuzlu heyvanlarda çiçək xəstəliyi və ondan qorunma yollarıXırdabuynuzlu heyvanlar arasında rast gəlinən çiçək xəstəliyi virus xarakterlidir. Virus ətrafa xəstə heyvanların ağız və burun axıntısı, pustul mayesi ilə, həmçinin quruyaraq xarici mühitə düşən qartmaqlarla yayılır. Qurumuş qartmaqda infeksiya törədicisi bir neçə ay sağ qala bilir. Süd vəziləri yoluxduqda virus südlə də ifraz olunur. Xəstəlik transmissiv yolla - həşəratlarla da yayıla bilər. Yem, su, xidmət vasitələri, peyin və s. infeksiyanın yayılmasında təhlükə mənbəyidir.
Qoyun və keçilərdə xəstəlik yüksək hərarət, dəri və selikli qişalarda (xüsusən ağız və göz ətrafı nahiyələrdə) səpgilərin yaranması, papulyozlu-pustulyozlu zədələrlə özünü büruzə verir.
Peyvəndlənmə aparılmış heyvanlarda infeksiya törədicisinə qarşı immunitet yaranır. Təhlükəli, eləcə də yoluxucu olan xəstəliyin yayılmasının qarşısını almaq üçün xırdabuynuzlu heyvanların peyvəndlənməsi vacibdir. Qeyd edək ki, peyvəndləmə dövlət tərəfindən pulsuz olaraq həyata keçirilir.
Xəstəliyin profilaktikası və yayılmasının qarşısını almaq üçün təsərrüfatlarda baytarlıq-sanitariya qaydalarına ciddi əməl edilməlidir. Həmçinin təsərrüfata yeni gətirilən qoyun və keçilər 1 ay müddətində karantində saxlanmalıdır.
Şübhə yarandıqda, çiçək xəstəliyinin əlamətləri aşkar edildikdə qoyun və keçilər təcrid olunmalı və dərhal bu barədə baytar mütəxəssisə məlumat verilməlidir.
İnsanlar bu infeksiyaya yoluxmasalar da, xəstəliyin iqtisadi zərərini yaşayırlar. Belə ki, çiçək xəstəliyi təsərrüfatlarda böyük tələfata səbəb olur. Xüsusən də quzular arasında yüksək ölüm səviyyəsi müşahidə edilir. Həmçinin heyvanların yun və ət məhsuldarlığı aşağı düşür. Təsərrüfat sahibləri xəstəliyin profilaktikası və müalicəsi zamanı əlavə xərclər çəkmiş olurlar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1479   Tarix: 08 mart 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Enerji içkiləri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Qəfil ölümə səbəb ola bilər

Enerji içkiləri içmək hətta tamamilə sağlam insanlarda da qəfil infarkta səbəb ola bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Bu cür içkilərin populyarlığına baxmayaraq, onları

.

K vitamini əskikliyi körpələrdə beyin qanamasına səbəb olur

Uşaq Sağlamlığı Mütəxəssisi Dos. Dr. Yakup Çağ, yeni doğulan körpələrə K vitamini tətbiqinin həyati əhəmiyyət daşıdığını vurğulayır. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu vitamin qan laxtalanmasını tənzimləyir və çatışmazlığ

.

Arıqlamaq istəyirsinizsə günün altında gəzin

Minnesot Universitetinin alimləri araşdırıblar ki, "Günəş vitamini" insanı arıqladır və çəkini tənzimləyir. axşam.az-a istinadla xəbər verir ki, təcrübədə iştirak edən və artıq çəkidən əziyyət çəkən 38 adama 1

.

Ürəyin əsas düşməni: Trans yağların ZƏRƏRLƏRİ NƏDİR?

"Trans yağların ürəyə zərəri var, çünki onlar yaxşı xolesterinin (HDL) miqdarını azaldır, pis xolesterinin (LDL) miqdarını isə artırır. Xolesterin miqdarı artdıqda ürək damarlarında aterosklerotik proseslər başlayı

.

Bədənə şəfa qatan 5 Faydalı Şorba

Şorbalar həm qidalandırıcı, həm də müalicəvi xüsusiyyətlərə malik ola bilər. sağlamlıq üçün ən faydalı 5 şorbanı sizin üçün sıralayıb:. Toyuq bulyonu şorbası. Faydaları: İmmuniteti gücləndirir, soyuqdəymə və qrip əlamətlərin

.

Yağlı qidalar niyə xoşumuza gəlir? - Həkim səbəbini açıqladı

"İnsan yağlı və yüksəkkalorili bir şey yeyəndə beyin qana dofamin - həzz üçün cavabdeh olan neyromediator buraxır. Məhz dofamin həzz hissi yaradır və bizi bu hərəkəti təkrarlamağa motivasiya edir". -a istinadə

.

Bu üsulla iflic xəstələrinin hərəkəti bərpa olundu

Yaponiyanın Keio Universitetinin alimləri onurğa beyninin zədələnməsi nəticəsində iflic olan xəstələrin hərəkətliliyini yaxşılaşdırıblar. Yeni müalicə üsulu zədələnmiş toxumaların bərpasına kömək edən xüsusi iPS hüceyrələrini

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi geyim dəbləri makiyaj etmek qaydalari burcler 2025 xina ucun hakistalar baliqqulagi reseptler usaq geyimleri veten haqqinda atalar sozu vətənə aid itburnu aydin sani