Xurmanın faydaları

Xurmanın faydalarıXurma palmakililər fəsiləsinə daxil olan xurma ağacının meyvəsidir. Xurma ağacının meyvəsi dadlı və yeməlidir. O ən çox sevilən quru meyvələrdəndir. Sənayedə xurma palmasının meyvələrindən çox istifadə edilir. Xurma meyvəsi İslam dinində çox qiymətləndirilir. Məhəmməd pyeyğəmbər bu meyvəni çox sevmiş və Quranda bu meyvə barədə 29 dəfə qeyd etmişdir. Düyada bir çox müqəddəs adamlar xurma meyvəsi ilə qidalanmışdır. Xurmanın tərkibinin 60-65%-ni karbohidratlar təşkil edir. Bu miqdar digər quru meyvələrdəkindən qat-qat artıqdır. Xurmanın tərkibində olan sink, dəmir, marqanes, maqnium, kalium, kalsium, fosfor, aliminium, kolbat, kükürd, protein və yağların miqdarı orqanzimdəki vitamin və mineral çatişmazlığının qarşısını ala bilmək qabiliyyətinə malikdir. Xurmanın tərkibində 23 növ müxtəlif amin turşuları var.
Xurmanın tərkibində A, C, B1, B2, B6 vitaminləri, riboflobin, niatsin, pantoten turşusu var. Onlar orqanizmdə karbohidratların, şəkərin miqdarına nəzarət edir. Xurmanın tərkibində olan yağ turşuları qanda qlükozanın miqdarını nəzarət altında saxlaya bilir.
Xurmanın tərkibində olan liflər xərçəng xəstəliyinin risk faktorunun aradan qalxmasına səbəb olur və ftor dişlərdə kariesin əmələ gəlməsini ləngidir. Xurmanın tərkibində xolesterin yoxdur. Araşdırmalar qurudulmuş xurmanın insan beyninə təzə xurmadan 20% çox faydalı olduğunu sübut edib. Xurmanın faydalarından qədim zamanlarda da istifadə edilib. O onkoloji xəstəliklərə qarşı mübarizə aparır, vərəm, infeksiya və müxtəlif xəstəliklərinin sağalmasını sürətləndirir.  Xurma orqanizmə güc verir, ürəyi möhkəmləndirir, impotensiyanı aradan qaldırır, bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları artırır, orqanizmin turşu balansını normallaşdırır. Xurma virus və mikroblara qarşı mübarizə aparmaq qabiliyyətinə malikdir. O beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, yaddaşı möhkəmləndirir, xərçəng riskinin aradan qalxmasına səbəb olur.
Xurma fiziki gücü artırır, ömrü uzadır, insanların xəstəliklərə qarşı olan müqavimətini yüksəldir.  Ürək-damar xəstəlikləri zamanı xurma yemək çox faydalıdır. Xurma yemək ağır sürən xəstəliklərdən sonra orqanizmi gümrahlaşdırır. Xurmadan müxtəlif qida məhsullarının hazırlanması zamanı da istifadə edilir. Ərəblər ondan müxtəlif konditer məhsullarının hazırlanması məqsədilə istifadə edirlər.
Xurmanın zərərli xüsusiyyətləri
Allergik xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər xurma yeyərkən diqqətli olmalıdırlar. Şəkərli diabet xəstələri, qlikemik indeksi yüksək olan xəstələr xurma yeyən zaman diqqətli olmalıdırlar. Çoxlu miqdarda xurma yemək qanda şəkərin miqdarının artmasına səbəb ola bilir.
Mədə-bağırsağın yara xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə çoxlu miqdarda xurma yemək məsləhət görülmür. Xurmanın tərkibində 29 növ monosaxaridlər var. Ondan çoxlu miqdarda istifadə eləmək bağlırsaqlarda qazların, diareyanın, köpün əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Xurma yemək istəyərkən gün ərzində başqa meyvələr yeməyinizə də diqqət eləmək məsləhət görülür.  Gün ərzində 10-dən çox xurma yemək məsləhət görülmür. Ağır fiziki işlə məşğul olanlara isə gün ərzində 20-25 ədəd xurma yemək mümkündür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1205   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu. Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

Cücərmiş kartofu atmayın – Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Mİlli.Az " "a istinadən xəbər verir ki

.

Gündə 50 qram halva yeməyin faydaları

Halva gündə 50 qramdan çox olmamaq şərti ilə ürək və bağırsaqlar üçün faydalıdır,. "unikal"a istinadən xəbər verir ki, zülallar, vitaminlər və minerallarla (kalsium, dəmir və maqnezium) zəngin olan halva qığırdaq

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Qara zirənin inanılmaz faydaları - Hər gün səhər acqarına

Təbii dərman kimi istifadə olunan qara zirə(çörəkotu) əsrlər boyu alternativ təbabətdə istifadə olunur. Hazırda da qara zirə həm müalicə məqsədi, həm də ləzzətli dadına görə tez-tez yediyimiz yeməklərdə istifadə olunur. Anca

.

Yuxusuzluğun beş əsas səbəbi

Xroniki yuxusuzluğun fizioloji səbəbləri ola bilər. .   -a istinadən xəbər verir ki, bunu ingiltərəli mütəxəssis Mayk Koçiş deyib. Koçiş yuxu problemlərinin beş səbəbini açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, yuxu pozğunluğunu dah

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

turlar.az

sonxeber.az geymler 2024 qadin sayti həkim məsləhəti yanıltmacalar aybasi qani ile cadu parfümeriya qis salatlarinin hazirlanmasi kosmetika laylalar gözellik kahfe falı azerbaycanli is adami amerikada gullelendi xərçəng bürcü