Yediyiniz qida genlərinizi necə dəyişdirir?

Yediyiniz qida genlərinizi necə dəyişdirir?Məlum olub ki, yediyimiz qidalar genlərimizi yenidən proqramlaşdıra bilir.
Milli.Az oxu.az-a istinadən bildirir ki, bu, sağlamlığa, fiziologiyaya və gözlənilən ömür uzunluğuna təsir göstərir.
Qidanın heyvanların və insanların genomunun dəyişməsinə təsirini öyrənən elm "nutrigenomika" adlanır. Bu gün o, hələ başlanğıc mərhələsindədir, lakin məhsul komponentlərinin genomuna təsirinin bəzi xüsusiyyətləri artıq məlumdur.
Bəllidir ki, yeyilən qida orqanizmdə baş verən bioloji prosesləri idarə edə bilir. Bu, onun genomla qarşılıqlı əlaqəsi səbəbindən baş verir.
Ümumiyyətlə, qida makronutrientlərdən ibarətdir. Sonunculara karbohidratlar (şəkərlər), yağlar, zülallar daxildir. Bundan əlavə, məhsullarda vitaminlər və minerallar var. Məhz bu birləşmələr, eləcə də onların çürümə məhsulları genomdakı "açarlar" üzərində hərəkət edə bilir. Bu cür genetik keçidlər müəyyən bir genin məhsulunun nə qədər istehsal olunacağını müəyyənləşdirir. Məsələn, metioninin amin turşusunun əlavə məhsulları (balıq və ətdə boldur) insan hüceyrələrinin böyüməsi və bölünməsi üçün vacib olan genetik "tərəzilərə" müdaxilə edə bilər.
Nəticədə, qidadan gələn məlumatdan asılı olaraq, insanın səhhəti, xəstəliklərin inkişaf ehtimalı və gözlənilən ömür dəyişə bilər.
Düzdür, bu günə qədər bunu sübut edən tədqiqatlar əsasən heyvanlar - arılar üzərində aparılıb.
Həm də maraqlısı odur ki, maddələrin genetik məlumat axınını dəyişdirmək qabiliyyəti irsi ola bilər. Məsələn, araşdırmalara görə, nənə və babaların pəhrizi genetik "açarların" aktivliyinə, müəyyən xəstəliklərin inkişaf ehtimalına, nəvələrinin ölüm riskinə təsir göstərir.
Bundan əlavə, yeyilən qidalar bağırsaqlarda, dəridə və selikli qişada olan mikroorqanizmlərə də təsir edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1043   Tarix: 27 mart 2022
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Yaz aylarında infarkt riski artır - Hansı tədbirləri görmək lazımdır?

Mövsümi dəyişikliklər ürək sağlamlığına təsir edən mühüm amillərdən biridir. Mütəxəssislər xüsusilə yaz aylarında infarkt, ürək çatışmazlığı və insult risklərinin artdığına diqqət çəkirlər. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq

.

Hamilə qadınların boyu niyə qısalır? – İZAH

Hamiləlik dövründə onurğanın əyriliklərinin artması səbəbindən qadının boyu kiçilir və bu, tamamilə təbii prosesdir. -a istinadən bildirir ki, bunu həkim-osteopat Dmitri Simkin açıqlayıb. Həkim prosesi belə izah edir:. "Qadını

.

Baş gicəllənməsinə bunlar səbəb olur

Baş gicəllənməsinə 83 müxtəlif vəziyyət səbəb ola bilər ki, bunların da əksəriyyəti qulaq xəstəlikləri ilə bağlıdır. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı otonevropatoloq Viktor Voronov deyib. Həkimin sözlərin

.

Dişlər üçün çox zərərli olan 7 QİDA

Mütəxəssislər ağız və diş baxımının əhəmiyyətinə diqqət çəkir, ortaya çıxan problemlərin müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini bildirirlər. Ağız və diş sağlamlığını pozan diş çürükləri, diş əti xəstəlikləri geniş yayılıb. Qidalanm

.

Kimlərə portağal yemək olmaz?

Portağal son dərəcə sağlam qidadır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir

.

Kartofu mükəmməl qızartmaq üçün bunları bilmək lazımdır

Kartof hər evdə bişirilən yemək növlərindən biridir. Bu yemək həm çox asan, həm də çox dadlıdır. Hər kəs kartofu fərqli üsullarla qızardır. Bəs, kartofu necə mükəmməl şəkildə qızartmaq olar? .   -a istinadən xəbər verir ki

.

Uşaqlar niyə valideynlərini eşitmirlər? - 3 əsas səbəb

Bir çox valideynlər uşaqların itaətsizliyi və anlaşılmazlığı problemi ilə üzləşir. Buna məhəl qoyulmasa, hər şey daha da pisləşəcək.   -a istinadən xəbər verir ki, uşağın itaətsizliyinin səbəbini düzgün müəyyən etsəniz, hərəkətləriniz

.

Soğan doğrayanda gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün 3 SADƏ ÜSUL

Soğan doğramaq əksər hallarda göz yaşı ilə nəticələnir.   -a istinadən xəbər verir ki, soğan doğrayarkən gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün onu dondurucuda 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Soyuq temperatur fermentləri

.

Qaraciyərimiz bu 5 qidanı sevir

Pəhrizinizə müəyyən qidaları daxil etməklə qaraciyərin fəaliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, bu 5 qida qaraciyərin sağlamlığında xüsusi rol oynayır. Mal əti

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları makiyaj instagram həkim məsləhəti qadinin arxadan olmasi ulduz falı reseptler islamda qadinlar kosmetika sekis gözellik ekizler baliq burcu vətənə aid bayatılar