Yemək yedikdən sonra acırsınızsa... - SƏBƏBİ

Yemək yedikdən sonra acırsınızsa... - SƏBƏBİYemək yedikdən sonra tez acma, doyma hissinin gec yaranması, şirniyyat istəyinin çox olması, əllərdə soyuqluq və titrəmə, tez çəki alma, yorğunluq və halsızlıq kimi əlamətlər insulin dirəncinin göstəricisidir.
Milli.Az xəbər verir ki, insulin dirənci olanların gələcəkdə tip-2 diabet olma riski daha yüksəkdir.
Necə anlayarıq?
İnsulin dirəncinin olub-olmadığını qan təhlilləri ilə bilmək olar.
Qan təhlilindəki 8-10 saatlıq aclıq qan şəkəri və homeostatik model dəyərləndirmə üsulu ilə olan HOMA-IR dəyərləri gizli şəkər və insulin dirənci haqqında fikirlər yaradır. Aclıq qan şəkərinin 100-125 mg/dl olduğu durumlar pre-diabet yəni gizli şəkər olaraq adlanır. Sağlam insanda HOMA-IR dəyəri 2,5 mg/dl-nin altında olmalıdır. HOMA-IR dəyəri 2,5 mg/dl-nin üstündə olduqda isə insulin dirənci olur.
Qidalanma şəkli...
İnsulin dirənci olanlar qidalanmalarına çox diqqət etməlidirlər. Qan şəkərinin normada olması üçün 3 ana və 3 ara ilə qidalanmalıdırlar. Amma bununla bərabər insanın yaşam tərzi, çalışma tərzi də önəmlidir.
Qan şəkərini normada saxlamaq üçün yeməklər 2-2.5 saat ara ilə hazırlanmalıdır. Ara qidalanma insulin dirənci olanlarda çox önəmlidir. Diyet planından çörək əsla çıxarılmamalıdır. Karbohidrat tərkibli qidalanma çox vacibdir. Qan şəkərinin anidən yüksəlməməsi üçün yanında protein tərkibli qidalanma da önəmlidir. Burada önəmli olan qidaların tükətim aralığı və miqdarlarıdır. Bəslənmə proqramında yağlar da çok önəmlidir. Protein və karbohidratlarda olan vitamin və mineralların əmilməsi, həzm problemlərinin olmaması üçün yağ tükətimi önəmlidir.
İnsulin dirəncini "qırmağın" yolları
Hər şeydən əvvəl stress və əsəbdən uzaq durmaq lazımdır.
Digər bir məsələ isə yemək yemə sürətidir. Bu sürət 20-25 dəqiqə arasında olmalıdır.
Qidalanma proqramında karbohidrat, protein və yağ qaynaqlı qidalar normada saxlanılmalıdır.
Ağ un və növləri, şəkər, bal, cem, kartof, düyü, ağ makaron kimi məhsullardan uzaq durmaq lazımdır.
Qidalanma planında qoz, badam, fındıq kimi çərəzləri də əlavə edə bilərsiniz. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1069   Tarix: 25 may 2021
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Dişləri təbii üsullarla necə ağartmalı? - Evdə effektiv metodlar

Siqaret istifadəsi, həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı, həmçinin şəkərli qidalar dişlərin saralmasına və ləkələnməsinə səbəb olan əsas amillərdir. Hətta ağız gigiyenasına ciddi əməl edənlərdə belə zamanla rəng dəyişim

.

Azərbaycanda 60 günlük körpə qidadan öldü - İlk 6 ay qətiyyən başqa yemək olmaz - SƏBƏB

Abşeron rayonunda 2 aylıq körpə bədbəxt hadisə nəticəsində ölüb. 23 oktyabr 2025-ci il təvəllüdlü Rəvanə Muxtarova yaşadığı Xırdalan şəhərindəki evdə boğazında qida qalması nəticəsində boğularaq vəfat edib. xəbər verir ki

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Sonsuzluq yaradır - Bakıda addımbaşı hər yerdə var: Bəzi evlərdə də istifadə olunur

Artıq Bakıda addımbaşı kofe satılan yer var. Hansı ki, "takeaway" tipli bu məkanlarda satılan çay və kofelər plastik və karton stəkanlarda satılır. Bu tipli qablar bütün marketlərdə də ucuz qiymətə satılır. Eləc

.

Belə yeyiləndə saatlarla tox saxlayır - Dənəsi 15 qəpiyə düşür

Xurmanın badam, püstə və ya qozla birlikdə yeyilməsi orqanizmdə qanda şəkərin daha sabit səviyyədə qalmasına və enerji balansının qorunmasına kömək edir. xəbər verir ki, xurma yüksək təbii şəkər tərkibinə malik olduğunda

.

Hər gün yeyirik, amma ürəyə ziyandır - Süfrədə ən təhlükəli 3 qida

Ləzzətli olduqları üçün gündəlik süfrələrdən əskik olmayan bəzi qidalar, mütəxəssislərin fikrincə, ürək sağlamlığı üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, xüsusilə emal olunmuş və qızardılmı

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu - Mütəxəssisdən tövsiyə

Qış aylarının gəlişi ilə birlikdə tənəffüs yolları infeksiyalarında, xüsusilə mövsümi qrip hallarında ciddi artım müşahidə olunur. xəbər verir ki, qulaq, burun və boğaz mütəxəssisi, dosent İsmayıl Öndər Uysal bildirib ki

.

Niyə gündə mütləq 3 dəfə yemək yeməliyik?

Gündə üç dəfə yeməkdən imtina insanın maddələr mübadiləsini pozaraq hormon balansına mənfi təsir göstərə və qida maddələrinin çatışmazlığına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və endokrinoloq Viktoriy

turlar.az

kosmetika mehsullari geyim və ayaqqabılar yay geyimləri 2025 sabir haciyev razyana çayı faydalı məsləhətlər cadudan qorunma kosmetika ginekoloq əqrəb mikayıl abdullayev ariqla qiz burcu