9 min il əvvəlin resepti! Bozanı bununla için, quş kimi yüngülləşəcəksiniz
Boza, qış aylarının vazkeçilməz içkisidir. Onu qovrulmuş noxudla birlikdə içmək isə əsrlərdən bəri davam edən bir ənənədir. Bu ikili Osmanlı dövründən qalma mədəni irs kimi tanınır.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, boza fermentasiya ilə hazırlanmış bir içkidir və darı, arpa, qarğıdalı kimi taxıllardan hazırlanır. İmmuniteti gücləndirir, enerji verir və həzm sistemini dəstəkləyir. Qovrulmuş noxud isə zülal və liflə zəngindir, toxluq hissi yaradır və mədəni rahatlaşdırır.
Bu ikili həm qidalı, həm də dadlıdır, amma diqqət yetirmək lazımdır. Boza yüksək kalorili içkidir, noxudla birlikdə istehlak edildikdə kalori miqdarı daha da artır. Çəkisinə nəzarət edənlər bu kombinasiyanı ölçülü şəkildə istifadə etməlidirlər.
Bozanın təzə saxlanılması vacibdir. O, 3-5 gün ərzində istehlak edilməlidir, əks halda xarab ola bilər. Bu ənənəvi içki qış axşamlarında həm dad, həm də mədəni irsi yaşamaq üçün əla seçimdir.
Boza içkisinin tarixi təxminən 8-9 min il əvvəl Mesopotamiyaya gedib çıxır. Osmanlı dövründə "bozaxana" deyilən yerlərdə istehsal edilən boza zamanla Yaxın Şərq, Orta Asiya, Balkan və Afrika ölkələrinə yayıldı. Noxud, xüsusilə Anadoluda geniş şəkildə istehlak edilən noxudun qızardılması ilə hazırlanan qəlyanaltıdır. Bu iki ləzzətin birləşməsi mədəni irs olaraq günümüzə qədər gəlib çatmışdır.
Milli.Az









Şakira və övladlarından yeni - FOTOLAR
"Labubu" filmi çəkiləcək
Qadınlar niyə kişilərlə müqayisədə daha tez-tez insult keçirir?
"Gündüz gülüb-danışmışdıq..." - Yaşar Nurinin həyat yoldaşı
Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır
Belə xasiyyətli insanlar getdikcə "dəli olur"
Tolik:' Xalq üçün nə etmisən ki, fəxri ad istəyirsən?
Nura Suri şou-biznes haqda kitab yazacaq
Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?
Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb
Orqanizm üçün ən "zərərsiz" spirtli içki
Xalq artisti 'Görüşək'in remiks variantını təqdim edib - AUDİO
Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız