90-60-90 olmaq üçün nə etməli?
Mütəxəsssis məsləhəti:
1. Gündə 5 dəfə yeyin. Dietoloqlar buna nail olmaq üçün gündə 5 dəfə qidalanmağı məsləhət görürlər. Hər qidalanma arasında 4 saat fərq olarsa ,orqanizm az miqadarda qidalanmağa alışacaq.
2. Qida rasionunuza sellüloz əlavə edin. Gündə 25 qram sellüloz qəbul edin. Səhər meyvəli sıyıqlar, günorta təzə salat , tərəvəzli qarnir, kəpək çörəyi, axşam isə göbələk, göyərti və tərəvəz yeməyə üstünlük verin.
3. Şirniyyatdan imtina edin. Əgər şirniyyatsız keçinə bilmirsinizsə ,onda heyvan məşəli yağ olmayan məhsullar yeyin. Məsələn, zefir və pastila(qənd və meyvə horrasından hazırlanmış şirniyyat ), maramelad istifadə edə bilərsiniz.
4 . Mayeni az için.Yalnız susuzlayanda maye qəbul edin. İşdə yoldaşlıq xətrinə çay içməyin. Çayda həqiqətən kalori yoxdur,amma istənilən maye maddələr mubadiləsinə təsir edir. Şirələrdən(təzə sıxılmış olsa belə) imtina edin. Şirələr çoxkalorilidir, alkoqol isə iştahanı artır.
5. Asan yeməklər hazırlayın. Xama, pendir-əlavə olunmuş istənilən inqredient xörəyin kalorililiyini artırır. Qaynadılmış,qizardılmış,qrildə və ya buğda bişrilmiş əti sous ,ketçub,xardalla yox, göyərti və tərəvəzlərlə yeyin. Çünki onlar yeməyin dadını yaxşılaşdırır və iştahanı açırlar. Xörəyə duzu bişirən zaman deyil yediyiniz zaman boşqaba əlavə etsəniz daha yaxşı olar. Bu yolla siz özünüzdə hiss etmədən duzdan istifadəni azaltmış olacaqsınız.
6. Seçici olun. Karbohidratlardan(makaron,düyü,ağ çörək)istifadəni azaldın, heyvan məşəli yağ və marqarindən imtina edin, salatlarınızı yalniz bitki yağları ilə hazırlayın. Onlara 1 xörək qaşığından artıq yağ əlavə etməyin.
7. Zülaldan imtina etməyin. Qida rasionunuzu məhdudlaşdırarkən zülalların toxunulmaz qalmalı olduğun unutmayın, gündə 1kq.çəkiyə 1q.zülal qəbul edin. Çünki, zülal orqanizmin, eyni zamanda əzələnin inşaat materialıdır. Ona görə də əzələ kütləsinin azalması hesabına arıqlamaq düzgün deyil.Yağsız zülal məhsullarından istifadə edin, yumurta, balıq, kəsmik və yağsız ət. Yayda çiyələkli kəsmikdən istifadə emək olar.
f Paylaş