Alimlər təzə meyvə və meyvə qurularının faydalarını müqayisə etdi
Qurudulmuş meyvələr qışda təzə meyvələri əvəz edə bilər, çünki sağlamlıq üçün eyni dərəcədə faydalıdır.
Publika.az xəbər verir ki, amerikalı alimlərin bu barədə apardığı araşdırmanın nəticələri "Journal of Nutrition and Dietetics Academy"də dərc edilib.
Pensilvaniya Universitetinin tədqiqatçıları quru meyvələrin təsirini araşdırıb. Onlar 2007-2016-cı illərdə ABŞ-da keçirilmiş Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Araşdırmasının (NHANES) məlumatlarını təhlil edib. Bunun üçün iştirakçıların qida üçün gündəlik müavinəti, sağlamlıqları, qan təzyiqi, bədən kütlə indeksi və s. qeydə alınıb.
Alimlər hər gün bir stəkanın dörddə birindən çox quru meyvə yeyən 20 yaşdan yuxarı 25.590 nəfərlik bir qrupun fəaliyyətini araşdırıb. Daha sonra ümumiyyətlə qurudulmuş meyvə yeməyən qrupun qida qəbulunu və kardiometabolik risk faktorlarını müqayisə edib.
Nəticədə əsas qrupun sağlamlıq parametrlərinin digər qrupdan daha yaxşı olduğu ortaya çıxıb. Alimlər quru meyvə yedikləri günlərdə insanların performansının daha müsbət olduğunu öyrənib.
Dondurulmuş, konservləşdirilmiş və qurudulmuş meyvələrin bütün minimal işlənmiş formaları təzələrə nisbətən bəzi üstünlüklərə malikdir. Bunlar həm il boyu mövcuddur, təzə meyvələrdən daha uzun müddət qalır, həm də daha ucuzdur.
Ancaq qurudulmuş meyvələrdə karbohidrat, kalium və kalorinin miqdarı artdığından elm adamları bu məhsulu həddindən artıq yeməyin zərərli olması barədə xəbərdarlıq edib.
Aytən Məftun