Alkoqolun xərçənglə əlaqəsi varmı? - TƏDQİQAT

Alkoqolun xərçənglə əlaqəsi varmı? - TƏDQİQAT1988-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Xərçəng üzrə Beynəlxalq Tədqiqat Agentliyi alkoqollu içkiləri insan üçün kanserogen olaraq təsnif edib. Bu təsnifat alkoqolun ağız, boğaz, qırtlaq, qida borusu, qaraciyər, süd vəzi və kolorektal xərçəng növləri ilə əlaqəsini göstərir. Müşahidə tədqiqatlarının nəticələri göstərir ki, spirt istifadəsi artdıqca xərçəng riski də yüksəlir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadla xəbər verir ki, 2020-ci ildə yayımlanan bir analizə görə, dünyada yeni xərçəng hallarının təxminən 4 faizi (741,000 hal) alkoqolla əlaqəlidir. Bu halların əksəriyyəti qida borusu, qaraciyər və süd vəzi xərçəngi kimi növlərə aid edilib. ABŞ üzrə aparılan digər tədqiqat isə 2019-cu ildə 54 min qadında və 42 min kişidə spirtin xərçəngə səbəb olduğunu bildirib.
Alkoqol bədəndə fermentlərin təsiri ilə asetaldehidə parçalanır. Bu kimyəvi maddə DNT zədələnməsinə və hüceyrələrin nəzarətsiz şəkildə bölünməsinə səbəb ola bilər. Alkoqol, həmçinin iltihabı artıran reaktiv oksigen molekullarının yaranmasına və hüceyrələrin strukturunda dəyişikliklərə səbəb olur. Bundan əlavə, spirtli içkilərin qadınlarda estrogen hormonunun səviyyəsini artırdığı və bunun süd vəzi xərçəngi riskini yüksəltdiyi təxmin edilir. Spirt istifadəsi ilə xərçəng riski arasındakı əlaqə dozadan asılıdır. Gündə bir içkidən az miqdarda istifadə edən şəxslərdə qida borusu xərçəngi riski içməyənlərə nisbətən 1,3 dəfə artır. Ağır içkilərdə (gündə 4 və daha çox içki) bu risk 5 dəfə yüksəkdir. Bu, spirt istifadəsinin miqdarının xərçəng riskinin artmasında mühüm rol oynadığını göstərir.
Tədqiqatlar göstərir ki, spirt və siqaretin birgə istifadəsi xərçəng riskini daha da artırır. Spirt siqaretin tərkibindəki kanserogen maddələrin sorulmasını asanlaşdırır və bu da ağız, boğaz və qida borusu xərçənglərinin inkişafını sürətləndirir. Tədqiqatçılar spirtin xərçəngə necə səbəb olduğu ilə bağlı daha çox məlumat toplamağı zəruri hesab edirlər. Xüsusilə, yüngül və orta dərəcədə spirt istehlakının uzunmüddətli təsirlərinin araşdırılması vacibdir. Bununla yanaşı, istifadənin forması, məsələn, gündəlik kiçik dozalarla müntəzəm içki və ya həftəlik yüksək doza arasında fərqlərin bioloji təsiri daha dərindən öyrənilməlidir.
Hesabat göstərir ki, istənilən miqdarda alkoqol istifadəsi müəyyən səviyyədə xərçəng riskini artırır. İctimaiyyət üçün əsas mesaj, məlumatlı seçim etmək üçün bu riski anlamağın vacibliyidir. ABŞ və Kanadada yeni təlimatlar bu riskləri miqyaslı şəkildə təqdim edərək ictimai sağlamlıq sahəsində maarifləndirmə işini dəstəkləyir. Alkoqol istifadəsi ilə bağlı fərdi qərar verilərkən bu risklər mütləq nəzərə alınmalıdır. Yeni hesabat alkoqol istifadəsi ilə yeddi fərqli xərçəng növü arasında əlaqə barədə məlumatlılığı artırmağı hədəfləyir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 531   Tarix: 10 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Əsl kolbasa necə seçilir? - Yodla yoxlayın

Təbii və dadlı məhsul seçməyə kömək edəcək əsl sağlam kolbasanın bir neçə fərqli xüsusiyyətləri var. Hər kəs kolbasa sevir, bu təəccüblü deyil, çünki o, dadlı və qidalı məhsuldur. Yəqin ki, çoxları bilir ki, istehsalçıla

.

Nadir beyin xəstəliyi 69 yaşlı kişidə zarafat asılılığı yaratdı

Witzelsucht zarafatdan asılılıq yaradan nadir nevroloji xəstəlikdir. Beynin sağ frontal lob və orbitofrontal dövrəsinin zədələnməsi nəticəsində yaranır. Xəstələr uyğun olmayan məqamlarda belə idarəolunmaz şəkildə zarafa

.

Qəhvəyə şirinlik qatmaq üçün bunları əlavə edin – şəkərin alternativi

Gündəlik olaraq istifadə etdiyimiz şəkər heç də sağlıqlı deyil. Lakin qəhvə həvəskarlar üçün içkiyə bir neçə qaşıq şəkər tökmək tamamilə normaldır, çünki onu əvəz edəcək heç nəyin olmadığını düşünürlər. xəbər verir ki, bəz

.

Yeni yayılan virus üçün risk qrupları açıqlandı

"Beş yaşa qədər uşaqlar, 65 yaşdan yuxarı insanlar və immun çatışmazlığı olan şəxslər metapnevmovirus infeksiyasını ağır keçirə bilərlər. Buna görə də, onlar risk altındadır," - deyə Rusiyanın Səhiyyə Nazirliyini

.

Dünyada 20 min insanın ölümünə səbəb olan yemək

Dünyada 20 min insanın ölümünə səbəb olan yemək kimi tanınan Koi Pla, Tay mətbəxinin məşhur yeməklərindən biridir. e- -a istinadən xəbər verir ki, çiy balıq və ədviyyatlarla hazırlanan bu yemək sağlamlıq üçün ciddi təhlükələ

.

Bu ölkədə quş qripindən ilk ölüm qeydə alındı

ABŞ-ın Luiziana ştatında H5N1 tipli quş qripindən ilk ölüm hadisəsi baş verib. xəbər verir ki, bu barədə ölkənin Səhiyyə Departamenti məlumat yayıb. Məlumata görə, vəfat edən şəxs 65 yaşdan yuxarı olub və yanaşı xəstəliklərdə

.

Ukraynada yeni virusa 13 yoluxma qeydə alınıb

Ukraynada ilin əvvəlindən metapnevmovirusa 13 yoluxma qeydə alınıb. xəbər verir ki, bu barədə Ümumukrayna Yoluxucu Xəstəliklər Assosiasiyasının prezidenti, professor Olqa Qolubovskaya sosial şəbəkədə yazıb. "Mövsümü

.

Bananı yeməzdən əvvəl niyə yumaq lazımdır?

Bananı yeməzdən əvvəl yumaq, ümumiyyətlə, daha sağlam bir seçimdir. Çünki bu, bakteriyalar və pestisidlərdən qorunmağa kömək edə bilər. xəbər verir ki, bananalarda meyvənin qabığına toxunduğu müddət ərzində kimyəvi maddələ

.

Bir çox ölkələr çörək əvəzinə bunu yeyirlər

Maniok, xüsusilə Cənubi Amerikada geniş istifadə olunan və çörək əvəzinə yeyilən çox qidalı bir tərəvəzdür. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu tərəvəz immuniteti gücləndirir, yaşlanma əleyhinə təsir göstərir və arıqlamağ

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri geyim və ayaqqabılar geyim dəbləri uşaqları tərbiyə intim pozalar üz və bədənə qulluq abşeron tortu brusell bakteriyası porno saglam qidalanma novruza aid hakışta novruz hakistasi