Alkoqolun xərçənglə əlaqəsi varmı? - TƏDQİQAT

Alkoqolun xərçənglə əlaqəsi varmı? - TƏDQİQAT1988-ci ildə Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Xərçəng üzrə Beynəlxalq Tədqiqat Agentliyi alkoqollu içkiləri insan üçün kanserogen olaraq təsnif edib. Bu təsnifat alkoqolun ağız, boğaz, qırtlaq, qida borusu, qaraciyər, süd vəzi və kolorektal xərçəng növləri ilə əlaqəsini göstərir. Müşahidə tədqiqatlarının nəticələri göstərir ki, spirt istifadəsi artdıqca xərçəng riski də yüksəlir.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadla xəbər verir ki, 2020-ci ildə yayımlanan bir analizə görə, dünyada yeni xərçəng hallarının təxminən 4 faizi (741,000 hal) alkoqolla əlaqəlidir. Bu halların əksəriyyəti qida borusu, qaraciyər və süd vəzi xərçəngi kimi növlərə aid edilib. ABŞ üzrə aparılan digər tədqiqat isə 2019-cu ildə 54 min qadında və 42 min kişidə spirtin xərçəngə səbəb olduğunu bildirib.
Alkoqol bədəndə fermentlərin təsiri ilə asetaldehidə parçalanır. Bu kimyəvi maddə DNT zədələnməsinə və hüceyrələrin nəzarətsiz şəkildə bölünməsinə səbəb ola bilər. Alkoqol, həmçinin iltihabı artıran reaktiv oksigen molekullarının yaranmasına və hüceyrələrin strukturunda dəyişikliklərə səbəb olur. Bundan əlavə, spirtli içkilərin qadınlarda estrogen hormonunun səviyyəsini artırdığı və bunun süd vəzi xərçəngi riskini yüksəltdiyi təxmin edilir. Spirt istifadəsi ilə xərçəng riski arasındakı əlaqə dozadan asılıdır. Gündə bir içkidən az miqdarda istifadə edən şəxslərdə qida borusu xərçəngi riski içməyənlərə nisbətən 1,3 dəfə artır. Ağır içkilərdə (gündə 4 və daha çox içki) bu risk 5 dəfə yüksəkdir. Bu, spirt istifadəsinin miqdarının xərçəng riskinin artmasında mühüm rol oynadığını göstərir.
Tədqiqatlar göstərir ki, spirt və siqaretin birgə istifadəsi xərçəng riskini daha da artırır. Spirt siqaretin tərkibindəki kanserogen maddələrin sorulmasını asanlaşdırır və bu da ağız, boğaz və qida borusu xərçənglərinin inkişafını sürətləndirir. Tədqiqatçılar spirtin xərçəngə necə səbəb olduğu ilə bağlı daha çox məlumat toplamağı zəruri hesab edirlər. Xüsusilə, yüngül və orta dərəcədə spirt istehlakının uzunmüddətli təsirlərinin araşdırılması vacibdir. Bununla yanaşı, istifadənin forması, məsələn, gündəlik kiçik dozalarla müntəzəm içki və ya həftəlik yüksək doza arasında fərqlərin bioloji təsiri daha dərindən öyrənilməlidir.
Hesabat göstərir ki, istənilən miqdarda alkoqol istifadəsi müəyyən səviyyədə xərçəng riskini artırır. İctimaiyyət üçün əsas mesaj, məlumatlı seçim etmək üçün bu riski anlamağın vacibliyidir. ABŞ və Kanadada yeni təlimatlar bu riskləri miqyaslı şəkildə təqdim edərək ictimai sağlamlıq sahəsində maarifləndirmə işini dəstəkləyir. Alkoqol istifadəsi ilə bağlı fərdi qərar verilərkən bu risklər mütləq nəzərə alınmalıdır. Yeni hesabat alkoqol istifadəsi ilə yeddi fərqli xərçəng növü arasında əlaqə barədə məlumatlılığı artırmağı hədəfləyir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 669   Tarix: 10 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bir çox ölkələr çörək əvəzinə bunu yeyirlər

Maniok, xüsusilə Cənubi Amerikada geniş istifadə olunan və çörək əvəzinə yeyilən çox qidalı bir tərəvəzdür. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu tərəvəz immuniteti gücləndirir, yaşlanma əleyhinə təsir göstərir və arıqlamağ

.

Paketləşdirilmiş şirələrin ürəyə ziyanı

Marketlərdə satılan paketləşdirilmiş meyvə şirələrinin zərərləri düşündüyümüzdən də çoxdur.  xəbər verir ki, terapevt İrina Nikulina bu şirələrin qadınlarda hormonal pozuntu və polikistoz yaratdığını bildirib. "Xüsusə

.

Həm bədəni qızdırır, həm də müqaviməti artırır

Qış aylarında vətəndaşlara soyuq havalara qarşı zəncəfil istehlak etmələri tövsiyə olunur. e- -a istinadən xəbər verir ki, soyuq havalarda istehlak edilməsi tövsiyə edilən zəncəfil adətən limon, zərdəçal (sarıkök), bal v

.

Hormonal problemləri dəf etmək üçün 5 MƏHSUL

Arıqlamağa mane olan hormonal problemlər (məsələn, insulin müqaviməti, tiroid problemləri, kortizolun yüksək olması və ya estrogen balanssızlığı) ilə mübarizə üçün bəzi qidalar köməkçi ola bilər. Bu məhsullar hormonal tarazlığ

.

Yumurtaları aylarla təzə saxlamağın yolu

Bir qayda olaraq, yumurtaları soyuducuda saxlasanız, onlar təxminən üç həftə təzə qala bilərlər. Əgər saxlama müddətini uzatmaq istəyirsinizsə, o zaman bu işdə sizə sadə üsul kömək edə bilər. bildirir ki, Britaniya Yumurt

.

Yeni virus COVID-dən daha təhlükəlidir?

Çində yayılan metapnevmovirus insanlarda təşvişə səbəb olmağa davam edir. -a istinadən xəbər verir ki, əsas simptomları öskürək, hərarət, burun tutulması və yorğunluq olan virusa yoluxma halları bir sıra ölkələrdə artıb

.

Böyrək çatışmazlığı və dializə gətirib çıxaran yemək

Mətbəxdə ləzzət artırmaq üçün tez-tez istifadə edilən hazır bulyonlar praktikliyi ilə seçilsə də, sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. Görünüşdə günahsız olan bu kiçik kublar tərkibindəki yüksək duz və əlavələr sayəsind

.

2 stəkan içmək xərçəng riskini 41 faiz artırır

Ölkəmizdə xüsusilə sevə-sevə istehlak edilən çay və qəhvə düzgün nisbətdə istehlak edildikdə kifayət qədər faydalıdır. e- -a istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan bir araşdırma, gündə iki və ya daha çox fincan qəhvə içməyi

.

Yüksək qan təzyiqi hansı yaşda daha təhlükəlidir? – Alimlər açıqladı

London Universitet Kollecinin (UCL) alimləri müəyyən ediblər ki, həyatın müəyyən dövrlərində yüksək qan təzyiqi gələcəkdə beyin sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir edə bilər. xəbər verir ki, tədqiqat 1946-cı il təvəllüdl

turlar.az

sonxeber.az sade makiyaj sekilleri toy gecesi donlar 2025 veten haqqinda insa byanka qadın müdafiəsi dil haqqında aforizmlər cantalar oglan evi məsəllər xeyanet sac modelleri