"Allergiyası olanlar bu qidaları yeməsinlər - yeyən uşaqlar

Yaz mövsümündə ən çox rast gəlinən problemlər sırasında allergik xəstəliklər xüsusi yer tutur. Statistik məlumatlara əsasən, hazırda dünyada hər on nəfərdən ikisi allergiyadan əziyyət çəkir. Mövsümi allergiya nəticəsində bədəndə səpgi, gözlərdə qızarma, sulanma, burun axması, çoxsaylı asqırma, qaşınma, öskürək, boğulma və daha təhlükəli olan boğazda şişkinlik və nəfəs darlığı yaranır. Mart ayından mayın sonuna qədər bəzi insanlarda allergik xəstəliklər daha çox özünü göstərir.
Milli.Az xəbər verir ki, pediatr-allerqoloq Sevinc Abdullayeva Moderator.az-a bildirib ki, allergik xəstəliklər yay boyu davam edə bilər.
"Yazın gəlişindən sonra havalar isinir, təbiət gözəlləşir, insanların çölə çıxması rahatlaşır. Amma bizim üçün yaz allergiyası başlamış hesab olunur. Bu fəsil təxminən bizim ölkəmizdə fevralın son həftəsindən başlayır, mart, aprel, may aylarında da davam edir. Əvvəlcə ağaclar çiçəkləyir, sonra fərqli bitkilər çiçək açmağa başlayır. Bu zaman fərqli allergik xəstəliklər yaranır. Hər uşağın öz allergiyasını bilmək haqqı var. Valideynin də bunu bilmək məcburiyyəti var. Bildikdən sonra həmin çiçəklərin aktiv olduğu bölgələrə səyahət etməmək lazımdır. Yay hələ qarşıdadır. Bir də bəzi ağaclar avqust ayında çiçəkləyəcək. Ağaclara allergiyası olan insanlar bu aralıqda, xüsusilə də küləkli havada parklara, bağlara, yaxud təbiət qoynuna getməsinlər. Bəzi valideynlər düşünür ki, dərman alıb mən filan yerə gedə bilərəm. Təəssüf ki, həmin havada olan allerginlərin miqdarı bizim dərmanın dozasından çox yuxarı olduqları üçün dərman yeganə qoruyucu vasitə deyil. Bu sezonda əgər temperaturunuz olsa da, olmasa da öskürəkləriniz şiddətlidirsə, 3-5 gündən çox davam edirsə, təbiətə çıxdıqda ürəkbulanması, baş ağrısı  və öskürək bura qoşulursa allergik xəstəliklərdən şübhələnmək və həkimə müraciət etmək lazımdır", - deyə allerqoloq bildirib.
Sevinc Abdullayeva bildirib ki, bəzi qidalar da allergiya verə bilər.
"Bəzi qidalardan insanlarda səpgi yarana bilər. Qida allergiyalarının narahat olduğumuz tərəfi qida anaflaksiyasının baş verməsidir. Anaflaktik şoka ola bilər, tənəffüsü, təzyiqi dəyişə bilər. Çiyələk bitkisindən də səpgi baş verə bilər. Çiyələyin tərkibində histamin adlı bir maddə var. Daha çox histaminə görə allergiya verir. Bəzən pasiyentlər deyirlər ki, çiyələk allergiyası onun xüsusi maddələrlə yuyulmasına görə də baş verir. Onun çiyələyin yuyulması ilə heç bir əlaqəsi yoxdur. Çiyələyi sirkəli yaxud sodalı suda yumaq bizi sadəcə infeksiyalardan qoruyur. Çünki çiyələk torpaqla təması olan bitkidir. Bunun allergiya ilə heç bir əlaqəsi yoxdur. Çiyələk, şokolad, pomidor və s. məhsulların tərkibində histamin var. Əgər uşaqda çiyələyə qarşı allergiya varsa, çarpaz olaraq onda bəzi qidalara da allergiya yaranır. Qara qarağat, qırmızı qarağat və s. kimi bitkilərə. Allergiyası çox olan insan çiyələyi yeyərsə içindəki histamin burun tutulmasını və burun axmasını artırır. Səpkisi çox olan insan çiyələk yeyərsə səpkisi artar. Çiyələyə şiddətli həssasiyəti olan adam çiyələk yeyər anaflaks olar. Elə insanlar var ki, çiyələyi yeyər gözü şişər. Uşaqlarda çiyələyə qarşı həssaslığın daha çox olduğunu görürük. Böyüdükcə bunun azaldığının şahidi oluruq. Amma elə insan var ki, hər hansı bir qidaya ömür boyu həssaslığı davam edir", - deyə pediatr-allerqoloq bildirib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 863   Tarix: 02 may 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Bunları yesəniz, şirniyyatı unudacaqsınız

Şirniyyat bir çox insanın imtina edə bilmədiyi ləzzətdir. Lakin çox istehsal etdikdə artıq çəkiyə, qandakı şəkər miqdarının artmasına, mədə-bağırsaq sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. xəbər verir ki, zeytun yarpağ

.

Kartof dilimini ayağın altına qoymaq soyuqdəyməni müalicə edir? - Mütəxəssisdən açıqlama

Son günlər sosial şəbəkələrdə xüsusilə "TikTok"da çiy kartof dilimlərinin corabın içində saxlanılaraq soyuqdəyməni müalicə etdiyi iddiası yenidən gündəmə gəlib. xəbər verir ki, lakin mütəxəssislər bu üsulun he

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

D vitaminini kim hansı formada qəbul etməlidir? - Açıqlama

Yaşlı insanlarda vitamin D çatışmazlığı varsa, yağlı formasından deyil, suda həll olunan formadan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. xəbər verir ki, bunu qidalanma üzrə mütəxəssis və endokrinoloq Diana Erikenova açıqlamasınd

.

Xəstəxanalara pul "tökməyə" ehtiyac yoxdur - Evdə də "sağalmaq" olurmuş

Xroniki yorğunluğun gizli səbəbi aşkarlanıb. xəbər verir ki, "Mount Sinai" tibb məktəbinin alimləri xroniki yorğunluq sindromunun əsas səbəblərindən birini müəyyən ediblər. "Frontiers in Medicine" jurnalınd

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

"Yastıq üzlükləri unitazdan daha çox bakteriya yığa bilər"

Aparılan tədqiqatlar yuyulmamış yastıq üzlüklərinin cəmi 7 gün ərzində milyonlarla bakteriya koloniyası yığdığını ortaya çıxarıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yastıq üzlüklərindəki mikroorqanizmlərin say

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

turlar.az

aksessuarlar yay geyimləri 2025 hamiləlik hamilelikde qidalanma gavali haqqinda qonaq otağı üçün pərdələr tanışlıq saytı kosmetika bürclər uzeyir hacibeyli toy gecesı aydin sani olumu