Bu iki vitaminlə xərçəngin qarşısını almaq olur

Bu iki vitaminlə xərçəngin qarşısını almaq olurVitaminlər, omeqa-3 və idman ölümcül xəstəliyin qarşısını necə alır? Alimlərin fikrincə, vitamin D, omeqa-3 yağ turşuları və idman xərçəng riskini azaldır.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, İsveçrə, ABŞ, Fransa və Almaniyadan olan beynəlxalq alimlər qrupunun apardığı araşdırma nəticəsində yüksək dozada D vitamini, omeqa-3 yağ turşuları və idmanın kombinasiyası 70 və daha yuxarı yaşda olan insanlarda hər növ xərçəngə tutulma şansını iki dəfədən çox azalda bilər. İki mindən çox insanın iştirak etdiyi üç illik tədqiqatın təfərrüatları "Frontiers in Aging!" jurnalında dərc olunub.
Araşdırma nəticəsində D vitamini xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasının qarşısını aldığı bəlli olub. Elm adamları hesab etdilər ki, əslində D vitamini xərçəngin qarşısını almağa kömək etmir, onun inkişafını ləngidir və ölüm riskini azalda bilər.
Omeqa-3 doymamış yağ turşuları xərçəng hüceyrələrinin ölümünə səbəb olur. Omeqa-3 doymamış yağ turşuları iltihabı, hüceyrələrin çoxalmasını və anqioqenezi - yeni qan damarlarının əmələ gəlməsini boğaraq xərçəngin inkişafının qarşısını ala bilir.
Fiziki məşq immuniteti gücləndirir
Fiziki məşq uzunmüddətli sağlamlıq üçün faydalıdır və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. İdman iltihabı yatırıb, immunitet funksiyasını yaxşılaşdırmaqla xərçəng riskini azaldır. Tədqiqat iştirakçıları üç il ərzində üç aydan bir yoxlanılıb. Nəticədə D vitamini xərçəng riskini 24 faiz, omeqa-3 doymamış yağ turşuları 30 faiz, idman 26 faiz azaltdığı bəlli olub. Hər üç müalicə metodundan istifadə etmək isə xərçəng riskini təxminən 61 faiz azaldır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 982   Tarix: 08 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qarın yağlarını əridən 6 QİDA

Daha çox oturaq həyat tərzi, balanssız qidalanma vərdişləri və genetik faktorlar qarın nahiyəsində yağlarına səbəb ola bilər. Ancaq bu yağları sağlam qidalanma ilə əritmək mümkün ola bilər.   -a istinadən qarın yağını azald

.

Bu 3 məhsul xərçəngdən qoruyur

Terapevt Yelena Malışeva və kardioloq German Qandelman xərçəngin qarşısının alınması üçün faydalı olan 3 məhsulun adını açıqlayıblar. Onlar bu barədə "Birinci Kanal"da yayımlanan "Sağlam yaşa" proqramınd

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Cücərmiş kartofu atmayın – Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Mİlli.Az " "a istinadən xəbər verir ki

.

Necə qidalansaq, mədəmiz də bayram edər?

Baharın gəlişinin rəmzi olan Novruz bayramının süfrəsini bol çeşidli yeməklərsiz, şirniyyatsız, çərəzlərsiz təsəvvür etmək mümkün deyil. Amma bu süfrəsini zənginləşdirməyə çalışarkən qidalanmada yol verdiyimiz bəzi səhvlə

.

İçdiyimiz sudakı bu maddə xərçəng yaradır - Şok araşdırma

Böyük Britaniyanın Şeffild Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, dünyada milyonlarla insan tərkibində yüksək miqdarda arsen maddəsi olan su içir. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat "Science of The Total Environment"

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri sade makiyaj sekilleri qis geyimləri 2024 kelem tutmasinin hazirlanmasi arıqlamaq qaydaları erzaqlar qadin dunyasi kosmetika qadin.az kondom novruza aid hakışta xeyanet dostluq