Bu yağlar sonsuzluq yaradır

Bu yağlar sonsuzluq yaradırQida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu tərəfindən dünyada aparılan elmi araşdırmalara istinad edilərək, trans yağların insan orqanizmi üçün təsirlərinin elmi əsaslarla risk qiymətləndirməsi aparılıb və həmin araşdırmalar nəticəsində bu yağların insan sağlamlığına mənfi təsiri öz təsdiqini tapıb.
Oxu.az bildirir ki, Agentliyin məlumatına əsasən, araşdırmalar göstərir ki, trans yağları yaddaş pozuntusu və süd vəzisi xəstəliklərini inkişaf etdirir, hər iki cinsdə sonsuzluq yaradır, immun sisteminə mənfi təsir göstərir.
Ümumiyyətlə, doymuş yağ turşularından əmələ gələn yağların çoxu otaq temperaturunda qatı (sərt), tərkibində doymamış yağ turşuları olan yağlar isə maye halında olur. Qidalarda ən çox rast gəlinən bəzi doymuş yağ turşuları palmitin, stearin və miristin turşularıdır. Doymuş yağ turşularının enerji dəyərinin digər yağ turşuları ilə eyni olmasına baxmayaraq, orqanizmdə yağ toplanması və çəki artımına səbəb olduğu məlumdur. Eyni zamanda, trans yağ turşuları ilə qidalanma insulinə qarşı rezistentliyin əmələ gəlməsinə şərait yaradaraq, diabetə meyilliliyi artırır və xroniki iltihabi proseslərin inkişafına səbəb olur.
Bitki və balıq yağlarının dadını qorumaq, fiziki xüsusiyyətlərini dəyişmək, rəf ömrünü uzatmaq və istifadə imkanlarını artırmaq məqsədilə doymamış yağ turşularının qismən hidrogenləşdirilməsi aparılır və bu zaman trans yağ turşuları yaranır.
Aparılan araşdırmaların nəticəsi olaraq bildirilir ki, gündəlik qida məhsullarında müəyyən olunmuş normadan artıq trans yağların qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur. Həmçinin trans yağ turşularının xərçəng, piylənmə, altseymer, dölün inkişafdan qalması, körpələrdə mərkəzi sinir sisteminin inkişafına mənfi təsir etməsi, diabetə meyilliliyi artırdığı da müxtəlif araşdırmalarda müəyyən edilib.
Hazırda bir çox inkişaf etmiş ölkələrdə trans yağlarının qida məhsullarındakı miqdarı ciddi şəkildə tənzimlənməkdədir. Bununla əlaqədar olaraq, insan istehlakı üçün nəzərdə tutulan yağların təhlükəsizlik göstəriciləri ilə bağlı AQTA tərəfindən nəzarət tədbirlərinin gücləndirilməsi və daha sərt tənzimləmə işlərinin həyata keçirilməsi nəzərdə tutulub. Bununla bağlı geniş elmi hesabat ictimaiyyətə təqdim olunacaq.
Gündəlik istehlak olunan əsas qida məhsullarına daxil olan yağların tərkiblərindəki yağ turşularının xüsusiyyətlərinə görə qidalanmaya və sağlamlığa təsirini nəzərə alaraq müxtəlif elmi araşdırmalar aparılıb. Nəticədə isə doymuş yağ turşuları ilə yanaşı, trans yağ turşularının da sağlamlığa mənfi təsiri öz təsdiqini tapıb.
Avropa İttifaqı və bir sıra digər ölkələrdə qida məhsullarının tərkibində olan trans yağları üçün ən yüksək hədd 2% miqdarında təyin edilib və qablaşdırma üzərində miqdarının qeyd olunması zərurəti tələb kimi qoyulub.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1169   Tarix: 20 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qırmızı ət yeyənlərin 70 yaşına çatma ehtimalı azdır - ARAŞDIRMA

Qırmızı ətin zərərləri ilə bağlı aparılan araşdırmanın nəticələri məlum olub. -a istinadən xəbər verir ki, nəticələr martın 24-də "Nature Medicine" jurnalında dərc olunub. Qırmızı ət B vitaminləri, protein və dəmi

.

Apreldə güclü maqnit qasırğaları olacaq – PROQNOZ

Aprel ayı güclü maqnit qasırğaları ilə zəngin olacaq, ən yaxşı halda gözlənilən üç böyük dalğalanma və yalnız arabir qısamüddətli sakitlik dövrü olacaq. . meteohəssas insanları bu ay nə gözləyəcəkləri barədə ətraflı məluma

.

Dünyada piylənmədən əziyyət çəkənlərin sayı açıqlandı

Planetdə bir milyarddan çox insan piylənmədən əziyyət çəkir. Unikal-a istinadən xəbər verir ki, ÜST-nin hesablamalarına görə, hər il 3 milyondan çox insan artıq çəki ilə bağlı problemlərdən ölür. Bu rəqəmlər artmaqda dava

.

Əlləri tez-tez sabunla yumayın

Bəzi valideynlərin evdə ultra-gigiyena qaydalarına riayət etmək meyli uşaqlarının sağlamlığı üçün fəlakətli nəticələrə səbəb ola bilər. Antibakterial sabunlarla onların ürək-damar xəstəlikləri və nəticədə erkən ölüm risk

.

Ramazandan sonra qidalanma necə olmalıdır?

Ramazan ayı boyunca uzun saatlar ac və susuz qaldığımız üçün orqanizm fərqli qidalanma rejiminə uyğunlaşır. Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun məqaləsində deyilir. Qeyd olunur ki, Ramazan bayramı və sonrak

.

Yazın ilk günlərində immuniteti gücləndirmənin SADƏ YOLU

Təbii ki, uzun qış aylarından sonra immunitetimiz xeyli zəifləyir. İmmunitetimizi gücləndirmək üçün tək vitamin qəbul etməklə onu artırmaq olmaz. Bəs, nə etməli?. Almaniya Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin tədqiqatçıları tərəfində

.

Mədə ağrısını zəhərlənmə sandı, 36 saat sonra öldü

35 yaşlı kişi qəfil dünyasını dəyişib. ntv-yə istinadla xəbər verir ki, Londonda yaşayan 35 yaşlı Andrejs Glazyrina Bolqarıstanda ailəsi ilə tətildə olarkən qəfil pankreatit keçirərək həyatını itirib. Hadisə yanvar ayınd

.

Qəhvəsiz günə başlamayanlara ciddi xəbərdarlıq

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. xəbər verir ki, bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsind

.

Qadınlar bəzi xəstəliklərə kişilərə nisbətən niyə daha az yoluxur?

Kaliforniya Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırmaya görə, cinsi yetkinlik və menopoz arasında qadınlarda estrogen cinsi hormonu ilə əlaqəli ola biləcək immun hüceyrələrində artım müşahidə olunur və onları

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay geyimləri 2025 aksessuarlar gözəllik məhsulları nar bilerziyi salati reyhan kampotu seks xarici hakista xina yaxdi sozleri kəlamlar haxisda gunay statuslar balıq