Bu yağlar sonsuzluq yaradır

Bu yağlar sonsuzluq yaradırQida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) və Qida Təhlükəsizliyi İnstitutu tərəfindən dünyada aparılan elmi araşdırmalara istinad edilərək, trans yağların insan orqanizmi üçün təsirlərinin elmi əsaslarla risk qiymətləndirməsi aparılıb və həmin araşdırmalar nəticəsində bu yağların insan sağlamlığına mənfi təsiri öz təsdiqini tapıb.
Oxu.az bildirir ki, Agentliyin məlumatına əsasən, araşdırmalar göstərir ki, trans yağları yaddaş pozuntusu və süd vəzisi xəstəliklərini inkişaf etdirir, hər iki cinsdə sonsuzluq yaradır, immun sisteminə mənfi təsir göstərir.
Ümumiyyətlə, doymuş yağ turşularından əmələ gələn yağların çoxu otaq temperaturunda qatı (sərt), tərkibində doymamış yağ turşuları olan yağlar isə maye halında olur. Qidalarda ən çox rast gəlinən bəzi doymuş yağ turşuları palmitin, stearin və miristin turşularıdır. Doymuş yağ turşularının enerji dəyərinin digər yağ turşuları ilə eyni olmasına baxmayaraq, orqanizmdə yağ toplanması və çəki artımına səbəb olduğu məlumdur. Eyni zamanda, trans yağ turşuları ilə qidalanma insulinə qarşı rezistentliyin əmələ gəlməsinə şərait yaradaraq, diabetə meyilliliyi artırır və xroniki iltihabi proseslərin inkişafına səbəb olur.
Bitki və balıq yağlarının dadını qorumaq, fiziki xüsusiyyətlərini dəyişmək, rəf ömrünü uzatmaq və istifadə imkanlarını artırmaq məqsədilə doymamış yağ turşularının qismən hidrogenləşdirilməsi aparılır və bu zaman trans yağ turşuları yaranır.
Aparılan araşdırmaların nəticəsi olaraq bildirilir ki, gündəlik qida məhsullarında müəyyən olunmuş normadan artıq trans yağların qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasına səbəb olur. Həmçinin trans yağ turşularının xərçəng, piylənmə, altseymer, dölün inkişafdan qalması, körpələrdə mərkəzi sinir sisteminin inkişafına mənfi təsir etməsi, diabetə meyilliliyi artırdığı da müxtəlif araşdırmalarda müəyyən edilib.
Hazırda bir çox inkişaf etmiş ölkələrdə trans yağlarının qida məhsullarındakı miqdarı ciddi şəkildə tənzimlənməkdədir. Bununla əlaqədar olaraq, insan istehlakı üçün nəzərdə tutulan yağların təhlükəsizlik göstəriciləri ilə bağlı AQTA tərəfindən nəzarət tədbirlərinin gücləndirilməsi və daha sərt tənzimləmə işlərinin həyata keçirilməsi nəzərdə tutulub. Bununla bağlı geniş elmi hesabat ictimaiyyətə təqdim olunacaq.
Gündəlik istehlak olunan əsas qida məhsullarına daxil olan yağların tərkiblərindəki yağ turşularının xüsusiyyətlərinə görə qidalanmaya və sağlamlığa təsirini nəzərə alaraq müxtəlif elmi araşdırmalar aparılıb. Nəticədə isə doymuş yağ turşuları ilə yanaşı, trans yağ turşularının da sağlamlığa mənfi təsiri öz təsdiqini tapıb.
Avropa İttifaqı və bir sıra digər ölkələrdə qida məhsullarının tərkibində olan trans yağları üçün ən yüksək hədd 2% miqdarında təyin edilib və qablaşdırma üzərində miqdarının qeyd olunması zərurəti tələb kimi qoyulub.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 622   Tarix: 20 yanvar 2022
f Paylaş

Digər yazılar

Bu qidalar kişiləri sonsuz edir - DİQQƏT

Fast-food qidalarının daha bir zərəri aşkarlanıb. Türkiyə mətbuatına istinadla xəbər verir ki, Harvard universitetində aparılan araşdırmalara görə müntəzəm olaraq Fast-food-la qidalanmaq kişilər üçün olduqca zərərlidir. Bel

Dəri quruluğunun yaranma SƏBƏBLƏRİ: Necə nəmləndirmək olar?

Dəri ilə bağlı ən çox rast gəlinən problemlərdən biri onun quruluğudur. Bu xüsusilə qış aylarında daha da artır. Çünki soyuq hava dərinin nəmliyini azaldır. Bundan əlavə, dəridəki quruluq qaşınmaya, dərinin qalınlaşmasına

Qarın piylərini yox etməyin bu üsulu da var imiş

Liflə zəngin olan çiyələk orqanizmə qarın nahiyəsində təhlükəli piyləri əritməyə kömək edir. Bu piylər hormonların tarazlığını və funksiyasını, eləcə də hüceyrələrin insulinə həssaslığını pozur. Piylər həmçinin qanın laxtalanmasın

Ən təhlükəli plastik əməliyyat təyin olunub

Son zamanlar omba böyütməsi üzrə plastik əməliyyatlar bütün dünyada ən dəbdə olan plastik əməliyyatlardan biri sayılır. Bu əməliyyatı həmçinin "braziliya omba liftingi" adlandırırlar. Bir çoxları bu əməliyyatı təhlükəsi

Böyrəkləri daşdan, qumdan, infeksiyadan təmizləyən 20 qəpiklik resept

Adi cəfəri çox yaxşı sidikqovucu və iltihabəleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Xalq təbabətində böyrəkləri, sidik kisəsini və sidik yollarını qum və mikroblardan təmizləmək üçün cəfəri suyu istifadə olunur. Bu suyun bir ço

Ürəyi xəstəliklərdən necə qoruyaq? Tanınmış həkimdən tövsiyələr

Ürək-damar sistemi xəstəlikləri bütün dünyada ölümə səbəb olan xəstəliklər sırasında birinci yer tutur. Bu xəstəlik dünyada çox yayılsa da, müəyyən sadə qaydalara əməl edən xəstə özünü onun ağır fəsadlarından qoruya bilər

Qarğıdalının bu faydalarından xəbəriniz var idimi?

Qarğıdalı A. B və E vitamini baxımından zəngin bir bitki mənşəli mənbədir. Yüksək miqdarda lif tərkibinə malik olan qarğıdalı, karotin baxımından da zəngindir. Həmçinin qarğıdalı sağlamlığımız üçün əvəzsiz olan maqnezium

Qarpız tumlarından möcüzəvi eliksir

Çində qarpız tumlarını atmır, yığır və ondan mineral, vitaminlərlə zəngin, parazit əleyhinə içki hazırlayırlar. Qarpızın tumları özündən qat-qat faydalıdır. həmin resepti təqdim edir. - Çiy qarpız tumları - 5 x.q. - Soyu

Damar tıxanmasından bizi qoruya biləcək 7 məhsul

İldən ilə ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən və bu xəstəliklərdən ölən insanların sayı artır. Düzgün olmayan qidalanma damar problemlərinin əsas səbəblərindən biridir. Alimlərin fikrinə görə, damarların əsas düşmənlər

turlar.az

sonxeber.az geymler 2022 yaz geyimleri 2022 gelinlikler ehtiraslı şəkillər bizim məşhurlar toxunma geyimlər bayatılar vətən haqqında kosmetika mətanət isgəndərli yuxuda qoyun gormek