Civə zəhərlənmələri

Civə zəhərlənmələriCivə zəhərlənmələri müxtəlif peşə sahiblərində, civə buxarları ilə zəhərlənmələr zamanı baş verir. Belə ki, bir çox sənaye sahələrində və laboratoriyalarda civədən geniş istifdadə edilir. Bu da həmin sahədə işləyənlər arasında zəhərlənmələrə səbəb ola bilir. Civə ilə ağır zəhərlənmələr nadir hallarda baş verir. Əksər hallarda zəhərlənmə intoksikasiya əlamətləri ilə özünü göstərir. Civə intoksikasiyaları xroniki təsir etdiyi zaman mərkəzi sinir sistemi ilə yanaşı periferik sinir sistemi də zədələnir. Bu zaman xəstələrdə polinevropatiya əlamətləri meydana çıxır ki, bu da aşağıdakılarla özünü biruzə verir:
- hissiyyat pozulmaları
- paresteziyalar
- hipesteziya
- anesteziya
- hərəki pozulmalar.
Civə buxarları ilə xroniki zəhərlənmələrdə əlamətlərin inkişafı mərhələlərlə baş verir. İlkin mərhələdə astenonevrotik və endokrin-vegetativ pozulmalar inkişaf edir, sonra arıqlama, kəskin əsmə, orqanik əlamətlər toplusu prosesə qoşulur. Zəhərlənmə əlamətləri daha dərin olduqda toksik ensefalopatiya sindromu meydana çıxır.
Xroniki civə zəhərlənmləri zamanı xəstələrdə qinqvit, stomatit, dispeptik pozulmalar baş verir.
Civə zəhərlənməsinin diaqnozu qanda civənin miqdarının yüksək olması və sidikdə aşkar edilməsinə əsaslanaraq qoyulur.
Bu po
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 2124   Tarix: 15 aprel 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir

İspanaq yarpaqlarının arasında gizlənən qum və palçıq çox vaxt adi yuma ilə tam təmizlənmir. Mütəxəssislər isə həm sadə, həm də təsirli bir üsul tövsiyə edir - bunun üçün cəmi 1 xörək qaşığı kifayətdir. xəbər verir ki, mətbə

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Apteklərdə satılan bu şokoladın tərkibində heyvan qanı var - Azərbaycanda da geniş yayılıb

Hematogen şokoladın əsas tərkibi öküz qanından əldə olunan albumin və şəkərdən ibarətdir. xəbər verir ki, dəmir və C vitaminini artırmaq üçün tez-tez quru meyvələr, qoz-fındıq, süd tozu, qənnədi şirəsi, karamel və ya şokola

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Paltaryuyan maşınlardakı çoxsaylı rejimlər nə üçündür? – Bilmədikləriniz

Müasir paltaryuyan maşınlar artıq əvvəlki kimi sadə deyil. Yeni nəsil modellərdə onlarla fərqli yuma proqramı mövcuddur və hər biri konkret ehtiyaclara uyğunlaşdırılıb. Yuma prosesində yalnız rejim seçimi deyil, həm də suyu

.

Çoxlarının yediyi ən zərərli makaronun adı

Mütəxəssislər keyfiyyətli və faydalı makaron məmulatlarını necə seçməyin yollarını, həmçinin hansı növlərdən uzaq durmağın vacib olduğunu açıqlayıblar. Makaron məhsulları dünyada milyonlarla insanın gündəlik qida rasionund

.

Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir

Mütəxəssislər qrip və yüksək hərarətlə müşayiət olunan virus infeksiyaları zamanı isti vanna qəbul etməyin riskli olduğunu bildirirlər. Həkimlərin sözlərinə görə, isti su bədən temperaturunu daha da yüksəldə, ürək-damar sistemin

.

Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?

Son illər aparılan elmi araşdırmalar göstərir ki, fiziki aktivliyin azlığı bir sıra ciddi xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin yaranma riskini artıra bilər. Mütəxəssislərin fikrincə, hərəkətsiz həyat tərzi orqanizmdə maddələ

.

Dəri niyə qaşınır? – 15 ən yayılmış səbəb

ərinin qaşınması bir çox xəstəlik və orqanizmdə baş verən pozulmaların ilk əlaməti ola bilər. Bəzi hallarda bu simptom ciddi xəstəliklərin başlanğıcı kimi ortaya çıxır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, səbəbsiz və uzunmüddətl

turlar.az

yemek reseptleri aksessuarlar toy makiyajlari kosmetoloqiya uc baci dolmasi 2025 yaz geyimleri dalğalı saç düzümləri kosmetika efsaneler yemekler suni mayalanma bakire ariqla