Çörək alarkən bunlara diqqət edin

Çörək alarkən bunlara diqqət edinQida rasionumuzun əsasını təşkil edən çörək keyfiyyətsiz olan zaman orqanizm üçün təhlükə yaradır.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə Azərbaycan Respublikası Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən məlumat verilib.
Çörəyin keyfiyyət göstəricilərinə turşuluq, nəmlik və məsaməlilik eyni zamanda orqanoleptik göstəricilər (iyi, dadı, rəngi) daxildir. Çörəyin qabığında çatlar olmamalıdır. Qabığının rəngi buğda çörəyində qızılı sarıdan, açıq qəhvəyiyə qədər, çovdar və kəpəkli buğda çörəklərində açıqdan tünd qəhvəyiyə qədər olur. Kəsiyində qabığının qalınlığı 3-4 mm-dən çox olmamalıdır. İçliyin vəziyyəti kəsilmiş çörəkdə müəyyən edilir. İçliyi yaxşı bişmiş, bərabər məsaməli, barmaqla yoxladıqda nəm və ələ yapışqan olmamalı və üzərinə yüngül basdıqda elastik olub öz əvvəlki formasını almalıdır.
Eyni zamanda yumşaq olmalı, ovxalanmamalı, daxilində un hissəcikləri və yumrular olmamalıdır. Hündür, yaxşı məsaməli çörək orqanizmdə asan mənimsənilir. Çörəyin səthi hamar, parıltılı, yanmamış olmalıdır. İyi xoşagələn olmalı, acı və turş tamlı, çeynəndikdə xırçıltılı, kənar iy, kif və s. olmamalıdır.
Yüksək qlikemik indeksə malik çörək tez kiflənən məhsuldur, bu isə insan orqanizmi üçün olduqca təhlükəlidir. Təzə xəmirə az sayda göbələk sporunun düşməsi kifayətdir ki, bütün məhsul partiyası yararsız vəziyyətə düşsün.

Sağlamlıq     Baxılıb: 973   Tarix: 20 iyul 2021
f Paylaş

Digər yazılar

"Delta" ən çox bu şəxslərə təsir edəcək

"Delta" ştamı peyvənd olunmayanlara daha çox təsir edəcək. Bu səbəbdən də "delta" vaksin olunmayanların pandemiyasıdır. xəbər verir ki, bunu Türk Tibb Dərnəyinin Xalq Sağlamlığı şöbəsinin rəhbəri, Pandemiy

Qurban bayramında DİQQƏT! - Ard-arda ət yeməkləri problemlər yaradır

Qurban bayramı zamanı ət yeməklərindən çox istifadə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bayram günlərində ard-arda yeyilən ət yeməkləri xolesterin miqdarının yüksəlməsinə səbəb olur. Bu isə ürək xəstəliklərindən əziyyə

Arı sancmasında ilk yardım

Hazırda yay olduğu üçün arıların da çoxalması insanları narahat edir. Xüsusilə arı sancmasında qorxan insanlar öz bildikləri yolla qorunmağa çalışır. Arı iynəsini batırdığı anda ilk yardım hər zaman önəmlidir. Zəhərli ar

Suyu əsla belə içməyin - Zərəri

Ayaüstə su içmək insan orqanizmi üçün zərərli hesab olunur. Mütəxəsislər qeyd edir ki, insanın ayaq üstündə və oturduğu zaman mədəsinin quruluşu fərqli olur. Buna görə də mədə yediyimiz qidaları formasına uyğun olaraq fərql

Ağciyərlərin nə dərəcədə güclüdür? - Evdə yoxlamaq üçün metodlar

Bu metodu sovet alimi Konstantin Buteyko hazırlayıb. Nəfəsi müəyyən vaxt ərzində saxlamaq və nə qədər dözə biləcəyinizi yoxlamaqla tənəffüs sistemi, ağciyərlərinizin vəziyyətini, yəni sağlamlığını, hava tutumunu, havası

Bunu Oxuduqdan Sonra Soğan Qabıqlarını Atmayacaqsınız!

Soğan süfrənizə qoyduğunuz yeməklərin ayrılmaz bir hissəsidir. Bəs bu günə qədər zibilə atdığınız soğan qabıqlarının faydalarından xəbəriniz varmı? -ın təqdim etdiyi araşdırmanı oxuduqdan sonra soğan qabığını atmayacaqsınız

Faydaları saymaqla bitməyən 14 qida

Dünyanın ən sağlam qidalarından ibarət bir siyahı hazırlanıb.Budur faydaları saymaqla bitməyən 14 qida. Ağ tut:. * Bədənə qüvvət verər, qan azlığına yaxşı təsir edir. * Ağız, badamcıq və boğaz iltihabı, diş əti xəstəliklər

Yodlaşdırılmış duz haqqında bilmədikləriniz

Yod qalxanvari vəzinin normal fəaliyyəti üçün olduqca vacib olan maddədir. Bu mineralın çatışmazlığı qalxanvari vəzi xəstəliklərinə, sonsuzluğa, əqli zəifliyinə səbəb olur. Hal hazırda dünyanın bir çox ölkələrində yodlaşdırılmı

Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün ehtiyatlı bir pəhriz

Mədə-bağırsaq traktının, qaraciyərin, böyrəklərin, ürəyin çoxsaylı xəstəlikləri ilə, eləcə də əməliyyatdan sonrakı reabilitasiya dövründə məşhur qidalanma mütəxəssisi M.İ. tərəfindən hazırlanan ehtiyatsız bir pəhriz hazırlanır

turlar.az

sonxeber.az reseptler geyim və ayaqqabılar geymler 2022 ədəbiyyat testləri tanınmış qadın simalar lasyon hazirlanmasi uşaq xəstəlikləri kosmetika şeker bura resepti saçlarin tez uzanmasi ucun ne etmeli