Dəstəsi 15 manata satılan şəfa qaynağı QULANÇAR
Qulançar nədir?
Qulançar xüsusilə yaz aylarında diqqətimizi çəksə də, il boyu yetişən tərəvəzdir. Qulançar bitkisi əslində 300 növdən ibarət tərəvəzdir.
Qulançar incə nizə görünüşlü tərəvəzdir. Yaşıl ən çox yayılmış növdür. Bənövşəyi, ağ və çəhrayı çeşidləri də var.
Balanslaşdırılmış tərəvəz olan qulançarda yağ və xolesterin yoxdur. Natriumun tərkibi də çox aşağıdır. 1 stəkan qulançarın qida dəyəri aşağıdakılardır:
Kalori: 27
Protein: 13 qram
Yağ: 0
Karbohidratlar: 5 qram
Lif: 2 qram
Kalium: 271 mq
Vitamin C: 5 mq
Folat: 7 mkq
K vitamini: 7 mkq
Qulançarın faydalarına keçməzdən əvvəl onun vitamin və mineral zənginliyini aşağıdakı kimi izah edək:
Vitamin A: Sümük inkişafı, çoxalma və görmə sağlamlığında təsirlidir. A vitamini hüceyrə funksiyalarının düzgün işləməsi və güclü immunitet sistemi üçün orqanizmə ən çox ehtiyac duyulan vitaminlərdən biridir.
Vitamin C: Güclü bir antioksidant olaraq dəri və sümük sağlamlığında, həmçinin birləşdirici toxuma və dəmirin udulmasında mühüm rol oynayır.
Vitamin K: Qanın laxtalanması və sümük sağlamlığının qorunması üçün lazım olan vitamin.
Kalium: Kalium sinir sisteminin və əzələlərin sağlam işləməsi üçün lazımdır.
Folat: Bədənin DNT yaratmaq üçün lazım olan B vitamini növü.
Qulançarın Faydaları Nələrdir?
Qulançarın aşağı kalorili olması çəkisinə diqqət edən insanların üstünlük verməsinin əsas səbəbidir. Bununla belə, qulançarın faydaları saysız-hesabsızdır. Onun həll olunan lif quruluşu qulançarı həzm sistemi üçün əla qida halına gətirir, eyni zamanda kolon xərçəngi və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır. Folat ilə hamiləlik zamanı beyin sağlamlığını və doğuş qüsurlarını azaltmağa kömək edir.
Qulançar reseptlərini sınamağınıza səbəb olacaq qulançar faydaları aşağıdakı kimi ətraflı izah edilə bilər:
Arıqlamağa kömək edir: Qulançarın tərkibindəki həll olunan inulin lifi arıqlamaqda çox mühüm rol oynayır. Çünki araşdırmalara görə, 6 qram inulin 260 kalorili yemək qədər toxluq hissi verir. Həm çəki itirmək, həm də saxlamaq üçün diyetinizə qulançar daxil edin.
Xərçənglə Mübarizə: Xərçəngin yaratdığı problemlərin aradan qaldırılmasında faydalı olduğu düşünülən qulançarın tərkibindəki saponin komponentlərinin xərçəng hüceyrələrinin ölümündə təsirli olduğu müəyyən edilmişdir. Digər bir tərkib hissəsi, sulforafanın, araşdırılan xərçəngə qarşı təsiri var. Qulançarın folat mənbəyi olması onu kolon, mədəaltı vəzi və özofagus xərçəngi üçün risk azaldıcı edə bilər. Bir sözlə, qulançarın xərçənglə mübarizədə dəstəkçi olduğu bilinməlidir.
Sidik yollarını qoruyur: Sidik kisəsi, böyrəklər və sidik kanalı da daxil olmaqla sidik yollarını qoruyur. Antibakterial xüsusiyyətlərə malik olan bu tərəvəz infeksiyaya səbəb olan bakteriyaların böyüməsinin qarşısını almaqda təsirli olur. Qulançar dedikdə ağlınıza sidikqovucu kimi gəlir. Sidik yollarının infeksiyalarının qarşısını almaq vacibdir. Qulançar sidikqovucu xüsusiyyətləri ilə böyrəklərdəki tullantıları təmizləmək və böyrək daşlarının qarşısını almaq üçün istehlak edilməsi lazım olan bir qidadır.
İltihabla mübarizə aparır: Onun güclü antioksidantları qulançarın iltihabla mübarizədə güclü olmasını təmin edir. Qulançar həm də ürək xəstəliyinə səbəb ola biləcək iltihabı yox edir. İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində qulançar bel və baş ağrılarına, həmçinin revmatizm və podaqra problemlərinə də yaxşı təsir edir.
Ürək Sağlamlığını Dəstəkləyir: Vitamin K ürək sağlamlığı üçün vacibdir. Qanın laxtalanmasını təmin edərkən damarların sərtləşməsinin qarşısını almağa kömək edir. Bu nöqtədə qan təzyiqinin aşağı salınmasında mühüm rol oynayır. Çözünür lif quruluşu ilə ürək problemlərinə qarşı sağlam qida seçiminə çevrilir. Xolesterol səviyyəsini qorumaq üçün lif istehlak edilməlidir. Bundan əlavə, qulançarda olan B vitamini növü olan tiamin amin turşusu homosistein səviyyələrini tarazlaşdırır. Yenə də folatın ürək xəstəliyi riskini azaltmağa təsiri var.
Beyni gücləndirir: C və E vitaminləri Alzheimer riskini azaldan ən güclü iki vitamindir. Yaşlı insanlarda koqnitiv pozğunluqların və geriləmənin qarşısını aldığı araşdırmalarla sübut olunmağa çalışılıb. Qulançarın tərkibindəki fol turşusu əhval-ruhiyyəni artıran və əsəbiliyə qarşı dəstəkləyici təsirə malikdir. Depressiyanın müalicəsində də köməkçi olduğu deyilir. Araşdırmalar göstərir ki, aşağı folat depressiyaya yol açır. Folat Epileptik tutmalara da kömək edə bilər.
Həzm üçün dəstəkdir: Şübhəsiz ki, lifli bir tərəvəz olan qulançar bağırsaqlarda qida maddələrinin parçalanmasını asanlaşdırır. İnulin lifi həzm prosesini yaxşılaşdırır. Lif baxımından zəngin bir su anbarı olan qulançar qəbizliyin qarşısını almaqda təsirlidir. Prebiyotiklərin mənbəyi olması qulançarı da super qida edir. Prebiyotiklər bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları qidalandırır və yaxşı və pis bakteriyaları tarazlaşdırır. Şişkinlik ən çox görülən həzm problemlərindən biridir. Yaxşı bir sidikqovucu olaraq, qulançar artıq suyun xaric olmasına kömək edərək şişkinliyi azaltmaqda da faydalı ola bilər.
Sümük sağlamlığını yaxşılaşdırır: Zəif sümüklər K vitamini çatışmazlığı ilə əlaqələndirilir. Bir dəstə qulançar gündəlik K vitamini ehtiyacınızın yarıdan çoxunu təmin edir. K vitamini bədəndə kalsiumun sorulması üçün də vacibdir. Kalsiumun sidiklə atılmasının qarşısını alaraq sümük sağlamlığının qorunmasında və osteoporozun qarşısının alınmasında rol oynayır. Sümük mineral balansını təmin edir və sümük sıxlığını qoruyur. Qulançarın tərkibindəki dəmir sümükləri və oynaqları gücləndirir. Həm də prebiyotik quruluşu ilə kalsiumun udulmasını artıraraq sümük sağlamlığına töhfə verir.
İmmunitet sistemini gücləndirir: Qulançarın tərkibindəki qlutatyon kanserogen maddələrə dağıdıcı təsir göstərir. Glutatyon immunitet sistemində mühüm funksiyaya malik olan bir birləşmədir. Bundan əlavə qulançarın tərkibindəki prebiyotiklərlə immunitet güclənir və soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklərlə mübarizədə daha asan qalib gəlmək olar. Toxunulmazlıq haqqında söz sahibi olan qulançarın başqa bir xüsusiyyəti antioksidantlarla zəngin olmasıdır. Tərkibindəki B vitamini də qulançarı enerji verən bir qida halına gətirir. Lif sayəsində qan şəkəri balanslaşdırılır.
Diabetin müalicəsində təsirlidir: Qan şəkəri tarazlığını qorumaqda müvəffəqiyyətli olan qulançar, insulin istehsalını artıraraq bədənin qlükozanı udmasına kömək edir.
Hamiləlikdə faydalıdır: Folat qaynağı olaraq, əlbəttə ki, hamilə qadına kömək edir. Fol turşusu dölün inkişafını təmin edir, anadangəlmə qüsur riskini azaldır. Hamilə qadınlar gündə ən az 400 mkq folat qəbul etməlidirlər. Fol turşusu məhsuldarlıqda da vacibdir. Tərkibindəki qlutation məhsuldarlığı və yumurta keyfiyyətini yaxşılaşdırır.
Göz sağlamlığını qoruyur: Vitamin A retinanın işığı udmasına kömək edir. Bu birbaşa göz sağlamlığına təsir edir. Antioksidant olaraq qulançar yaşa bağlı makula degenerasiyası (katarakt) kimi problemlərdən qoruyur. Lutein və zeaksantin antioksidantları kataraktadan qoruyur, E vitamini isə görmə keyfiyyətini yaxşılaşdırır.
Menstruasiya dövrünü asanlaşdıra bilər: B vitaminləri qadınlara menstruasiya zamanı yorğunluqlarını atmağa kömək edə bilər. Hətta premenstrüel sindromu müalicə edə bilər. Qulançar estrogen istehsal edərkən menopozun səbəb olduğu simptomları da müalicə edə bilər. Ancaq bununla bağlı daha çox araşdırmaya ehtiyac var.
Dərinin Sağlamlığına töhfə verir: Qulançar dərinin təmizlənməsi və sızanaqların müalicəsində də vacibdir. C və E vitaminləri dəri tonunu yaxşılaşdırır. Vitamin C xüsusilə dərini nəmləndirir və qidalandırır.
Qulançar necə istehlak edilməlidir?
Qulançar yemək üçün bir çox səbəb var. Bəs qulançar necə istehlak olunur? Ancaq qulançar reseptini tətbiq etmək üçün əslində çox əziyyət çəkməyə ehtiyac yoxdur. Bir az duz, istiot və zeytun yağı əlavə edilərək sobada bişirilə bilər. Bu bişmiş qulançarları yeməklərinizə garnitür olaraq qoya və ya salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz. Qulançar qaynadıb da bişirmək olar. Qaynadıqdan sonra əzilmiş sarımsaq və zeytun yağı tökərək istehlak edə bilərsiniz. Qulançardan omlet edə bilər. Şorbalarınıza qulançar əlavə edə bilərsiniz. Tavada zeytun yağı və sarımsaq ilə qızardaraq da istehlak edə bilərsiniz.
Qulançar necə təmizlənir?
Qulançar istehlak etməzdən əvvəl onu necə təmizləməyinizlə maraqlana bilərsiniz. İlk növbədə bu nazik nizə kimi tərəvəzi bol su ilə yaxşıca yuyun. Çünki onların arasında qum qala bilər. Hətta qazlı suda isladıb yuya bilərsiniz. Əgər çöldən qalındırsa, tərəvəz qabığı ilə dibinə qədər soya bilərsiniz.
Kimlər qulançar yeməməlidir?
Qulançarın faydalarına baxmayaraq, bəzi insanlar üçün problem yarada bilər. Qan durulaşdırıcı dərman qəbul edən insanlar qulançardan çox istifadə etməməlidirlər, çünki tərkibindəki K vitamini qan laxtalanmasında rol oynayır. Sidik turşusu istehsalını artıran və böyrək daşları və gut kimi vəziyyətlərə təsir edə bilən purinlərdə yüksəkdir. Həkiminiz purin səviyyənizi azaltmağı tövsiyə edibsə, qulançar istehlak etmək tövsiyə edilmir. Sarımsaq və soğan kimi otlara qarşı allergiyanız varsa, qulançar da alergiyanız ola bilər. Lifli pəhriz bəzən qaz və şişkinliyə səbəb ola bilər. Bu cür qidalanma ona daha çox öyrəşməyən insanlara təsir edə bilər. Odur ki, porsiya miqdarına diqqət yetirin. Qulançar sidik qoxusuna da səbəb ola bilər.
medicalmedia.az
Saglamolun.Az