Dietoloqdan XƏBƏRDARLIQ: Bu şokoladları YEMƏYİN
Şokolad kimi bəzi şirniyyatlar əhvalımızı yüksəldir, ancaq hamısının faydalı xüsusiyyətləri yoxdur.
Publika.az xəbər verir ki, rusiyalı dietoloq Yelena Solomatina hansı konfetlərin sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcəyini izah edib.
Mütəxəssisin fikrincə, şokolad bədəndəki metabolik prosesləri tənzimləyən və hüceyrə membranını gücləndirən "super qida" dır. Tərkibində çoxlu antioksidant var, eyni zamanda antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bundan əlavə, şokolad dopamin, endorfin və serotonin kimi xoşbəxtlik hormonlarını istehsal edir. Ancaq ona kakao yağı əvəzini əlavə etsəniz, "kimyəvi bomba" olacaq.
"Bu məhsula xüsusilə trans yağlar əlavə olunur. Bunlardan biri bədənimiz tərəfindən az mənimsənilən palma yağıdır. Bu cür tərkibli şokolad damar xəstəliklərinin, aterosklerozun və qan laxtalarının meydana gəlməsinə səbəb ola bilər. Bədəndə xolesterolu artıran trans yağlar həm də oynaqlarda duzların çökməsinə səbəb olacaq", - həkim müsahibəsində bildirib.
O, tərkibində palma yağı olan şokoladların uşaqlara qətiyyən tövsiyə edilmədiyini vurğulayıb. Odur ki, yüksək keyfiyyətli şokoladlar almağa diqqət göstərin, tərkibinə nəzər salın və təbii maddələr olan məhsullara üstünlük verin.
Solomatina tərkibində daha çox qida və daha az şəkər olduğu üçün tünd şokoladlar almanızı məsləhət görüb. Ancaq unutmayın ki, yetkin bir insan üçün gündəlik şokolad qəbulu gündə 10 qramdan çox olmamalıdır. Bir uşaq üçün norma iki-üç dəfə azdır. Bu vəziyyətdə uşaqlara tünd şokolad verməməlisiniz, çünki tərkibində sinir sistemini stimullaşdıran bir çox kofein var.
Aytən Məftun