Dişlər niyə saralır?

Dişlər niyə saralır?Dişlərin sağlam olması həmişə insanların arzuladığı bir şeydir. Sarı rəngli dişlər kariesin və diş xəstəliklərinin xəbərçisi hesab edilir. Gün ərzində qəbul etdiyimiz qidaların tərkibində və ağızmızda olan bakteriyalar dişlərimizin saralmasına və diş daşlarının yığılmasına səbəb olur. Bu cür dişlər estetik görünüşü pozmaqla bərabər insanın özünü də narahat edir.
Dişlərin ağ deyil sarı olması dişə düzgün qulluq etməməyin işarəsidir. Özünün təmizliyinə fikir verən hər bir şəxs dişlərinin ağ-appaq olmasını arzulayır. Dişləri həkimə müraciət edərək ağartmaq mümkündür. Amma bəzi təbii vasitələrlə də dişləri ev şəraitində özünüz ağarda bilərsiniz. Dişlərin rənginin saralması yalnız bakteriyalardan deyil, bəzi qidalardan da ola bilir. Bu qidalardan bir-neçəsi ilə sizi tanış edək.
1. Qırmızı və ya ağ şərab dişlərin saralmasına səbəb olan içkilərdəndir. Ümumiyyətlə tərkibində alkohol olan bütün içkilər dişləri saraldır. Bunun baş verməməsi üçün şərab içdikdən sonra ağzınızı yaxalamalısınız.
2. Çay dişlərin saralmasına səbəb olan amillərdən biri hesab edilir. Bunun olmaması üçün bitki çaylarından və ya yaşıl çaydan istifadə edilərsə, dişlərin saralması prosesi azalar.
3. Kofe də dişləri saraldır .Sadə acı kofe əvəzinə südlü kofedən istifadə etsəniz dişlərinizin saralma təhlükəsi azalar.
4. Balzamik sirkə tərkibli qidalar dişləri saraldan qidalar siyahısına daxildir. Sirkə qatılan salatlar və turşular dişləri saraldır.
5. Sarıkök ədviyyatlar arasında ən çox dişləri saraldan ədava hesab edilir.
6. Pomidor suyu da dişləri saraldır. Bir çox çiyələk növləri, yemişan və böyrütkən dişlərin rənginin dəyişməsinə səbəb olur.
7. Kolanın tərkibində olan qatı turşuluq dişləri saraldır və diş daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb olur.
8. Soya sousu ləzzətli və dadlı olmasına baxmayaraq dişlərin rəngini dəyişdirir. Çünki marketlərdə satılan soya souslarının əksəriyyəti süni yolla hazırlanır. Soya sousları  tez bir zamanda dişlərin saralmasına səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1568   Tarix: 25 mart 2021
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Qan şəkərini aşağı salan və xolesterolu "parçalayan" meyvə

Həkimlər meyvələri pəhrizinizə mümkün qədər tez-tez daxil etməyi məsləhət görürlər. Bu da orqanizmi xolesteroldan təmizləməyə, qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salmağa və hətta daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən xəbə

.

Bu insanlara tatu olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Tatu bəzi insanlar üçün qəti şəkildə zərərlidir. . Milli. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dermatoloq-kosmetoloq Svetlana Jaboeva müsahibəsi zamanı deyib. Həkimin sözlərinə görə, tarixdə dəri xərçəngi, melanoma, skuamö

.

İki həftədə bir dəfə pəhrizi pozmaq olar - Zərərsizdir

Sağlam qalmaq üçün yağlı, şirin və çox duzlu yeməklərdən imtina etmək yaxşıdır. Ancaq iki həftədə bir dəfə zərərli yemək sağlamlığa o qədər də böyük zərər verməz. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı endokrinolo

.

Yerkökünün bilmədiyimiz faydası

Mütəxəssislər yerkökünün faydalarını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, bu tərəvəzin bir sıra dəyərli faydaları var. Yerkökü xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və ümumiyyətlə ürəyə müsbət müalicəvi təsi

.

Bu qidadan yeyən kişilər serialı intim yaxınlıqdan üstün tuta bilər - Uroloq Asaxanov

Bəzi qidalar, hətta faydalı məhsullar da kişi libidosuna mənfi təsir göstərə bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Подмосковье сегодня" xəbər saytına Vidnovskaya Klinik Xəstəxanasının uroloqu Zaqid Asaxano

.

Səhər yeməyindən əvvəl idman edin, yoxsa

Səhər yeməyindən əvvəl idman etmək daha sürətli arıqlamağa kömək edir.   -a istinadən bildirir ki, səhər saat 7-9 arasında acqarına fiziki fəaliyyət sürətli və effektiv arıqlamağı təmin edir. . Səhər yeməyində hansı qidala

.

Niyə qızartmazdan əvvəl kartofun üzərinə un səpirlər? - Faydalı hiylə

Bəzən kartof qızardarkən dilimlərin bir hissəsi yanır, digər hissəsi isə çiy qalır .Ən çətin şey, xoş bir rəngin iştahaaçan görünüşə nail olmaqdır. Bəs, biz dadlı və xoş görünüşlü kartofları necə hazırlaya bilərik? .   -

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

Bağırsaq üçün ƏN FAYDALI QİDA

"Qırmızı kələm şirəsi mədə-bağırsaq traktında iltihabı aradan qaldırır". -a istinadən bildirir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova deyib. Bu xəstəliyi olanlar banan yeməlidir. Mixəyi

turlar.az

sonxeber.az yaz geyimleri 2024 geyim dəbləri aksessuarlar qish geyimleri 2024 yaz geyimleri imam sadiq badimcan murebbesi kosmetika gozellik maska sirniyatlar novruz hakistasi qogal