Febril qıcolmalar uşağın 6 ayından 5 yaşına kimi qızdırma fonunda yaranır

Febril qıcolmalar uşağın 6 ayından 5 yaşına kimi qızdırma fonunda yaranırQıcolmalar uşaq yaşlarının kifayət qədər yayılmış patologiyasıdır. Təqribən sağlam uşaqların 10 faizində qeyri-spesifik fon aktivliyinin dəyişikliyi, 2-3 faizdə epileptiform tipli kəskin dalğalar elektroensefaloqrammada (EEQ) aşkar olunur. Kəskin, yəni, qeyri-peridoik və xroniki, həmçinin periodik qıcolma tutmaları ayırd edilir. Kəskin qıcolma tutmalarının ən çox yayılmış səbəblərinə iltihabi proseslər - meningit, ensefalit, baş-beynin absesləri, infeksion xəstəliklər (qızdırma ilə müşayiət olunanlar), travmalar, baş-beynin həcmli prosesləri, elektrotravma və termik zədələnmələr, metabolik pozulmalar, o cümlədən hipoqlikemiya, hiperqlikemiya, hipokalsemia, hipomaqnemiya və s. aid edilir.
Milli.Az xəbər verir ki, bunu AZƏRTAC-a açıqlamasında Əbülfəz Qarayev adına 2 saylı Klinik Uşaq Xəstəxanasının pediatrı Günay Cavadova bildirib.
Febril qıcolmalar uşağın 6 ayından 5 yaşına kimi qızdırma fonunda yaranırFebril qıcolmaların uşağın 6 ayından 5 yaşına kimi qızdırma fonunda, yəni, bədən temperaturu 38,5° C-dən yüksək olanda yarandığını deyən pediatr bildirib: "Beş yaşdan yuxarı uşaqlarda febril qıcolmalara nadir rast gəlinir. Adətən temperaturun qalxması və onun pik həddində baş verir. Generalizə olunmuş tonik-klonik, tonik, atonik və ya klonik qıcolmalar ayırd edilir.
Fəsadlaşmamış tutmalar sutka ərzində 1 dəfə, 15 dəqiqədən qısa davam edən parsial komponent olmadıqda mərkəzi sinir sisteminin infeksion zədələnməsi və metabolik pozulmalar olmadığı təqdirdə ailə anamnezində epilepsiyanın olmaması hallarında baş verir.
Fəsadlaşmış-kompleks tutmalar atipik, çoxsaylı, 15 dəqiqədən çox davam edən və ya parsial febril qıcolmalardır. EEQ müayinəsi ancaq təkrar qıcolma hallarında lazımdır".
Günay Cavadova deyib ki, valideynlərə qızdırma ilə mübarizə aparmaq, temperaturun pik həddinə çatmasına imkan verməmək, fiziki və kimyəvi üsullarla qızdırmanı salıb yarana biləcək təkrar qıcolma tutmalarının qarşısını almaq tövsiyə olunur. Həmçinin həkimə erkən müraciət etmək məsləhət görülür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1450   Tarix: 10 dekabr 2019
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. . xəbər verir ki, "Parade" nəşr

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

turlar.az

makiyaj instagram gelinlikler toy makiyajlari sidik ifrazı sistemi dogusdan sonra matkanin yigilmasi dolmalar qadın parfumeriya kosmetika xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır bayatı novruz bayramına aid hakıştalar rus dilini öyrənək hakista sozler