Göyəm haqqında

Göyəm haqqındaGöyəm çox da iri olmayan göyəm ağacının meyvəsidir. Göyəm ağacı kol bitkisinə bənzədiyi üçün onun kol və ya ağac olduğunu qarışdıranlar da var. Onun boyu 1-4 metr, bəzi hallarda isə 8 metr hündürlüyə qədər qalxa bilir. Göyəm ağacının budaqları yanlara doğru düz inkişaf edir, ondan isə kiçik budaqlar çıxır.
Göyəmin yarpaqları oval şəklində və yaşıl rəngdə olur. Yaz aylarında göyəm ağacı daha yaraşıqlı olur. Onun ağ rəngli çiçəkləri ağacın hər tərəfini örtərək gözəl görüntüyə sahib olur. Göyəm aprel-may aylarında çiçəkləyir, çiçəklər töküldükdən sonra isə meyvələr yetişməyə başlayər. Göyəm əkildikdən 2-3 il sonra meyvə verməyə başlayır. Onun meyvələrində bir tum olur. Göyəm meyvəsi dairəvi, tünd göy-qara rəngdə, qabığı zərif boz örtüklə örtülmüş olur. Onun meyvələrinin diametri növündən asılı olaraq 10-15 mm ölçüdə olur. Meyvələr avqust-sentyabr aylarında yetişir və lətini tumundan ayırmaq çətin olur. Göyəmin dadı turşa meyilli şirin və yeməlidir.Havalar çox soyuq olduğu zaman meyvələrin həcmi kiçilir, amma, yenə də dadı əvvəlki kimi qalır.
Göyəm Kiçik Asiya ölkələrində, Qərbi Avropada, Aralıq dənizi ölkələrində, Rusiyanın Avropaya yaxın yerlərində,Qafqazda və Qərbi Sibirdə yabanı halda bitir.
Göyəmin tərkibində saxaroza, fruktoza, alma sirkəsi, pekrin, karbohidratlar, steroidlər, triterlenoidlər, azot birləşmələri, karotin, tanin, qətran, katexin, C, E vitaminləri, flavonoidlər, yüksək miqdarda spirt, prunazin qlikozidi, mineral duzlar,yağlar(linolen, palmitin, stearin, olein, eleosteorin) var. Göyəmin yarpaqları C və E vitaminləri, fenolaskorbin, antosian, flavonoidlərlə zəngindir. Göyəm meyvəsinin hər halından (kompot, kisel, mürəbbə, çem və təzə) mədə və bağırsaq xəstəlikləri zamanı istifadə edilir. Yaralı kolit, dizenteriya, qida toksikoinfeklsiyaları və kandidamikoz xəstəlikləri zamanı göyəm və ondan hazırlanan qidalar orqanizmə çox faydalı təsir göstərir. Bağırsaq infeksiyaları zamanı göyəmdən hazırlanan şərab xəstəliyin sağalmasına səbəb olur.
Göyəm meyvəsi antiseptik, sidikqovucu və orqanizmi möhkəmləndirici təsir göstərir. O ürəkbulanmanı kəsir, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, sinir sistemini sakitləşdirir. Göyəmin cavan yarpaqlarından çay dəmləyinb içmək qəbizliyi aradan qaldırır, artıq mayenin xaric olmasını sürətləndirir. Onun kökündən qızdırmasalıcı kimi istifadə edilir.
Göyəm meyvəsi qeyri-spesifik kolit, dizenteriya, ishal, zəhərlənmələr və toksikoinfeksiya xəstəliklərinin əlamətlərini azaldaraq xəstəliyin sağalmasının sürətləndirir.
Göyəmdən mədə, bağırsaq, qara ciyər, böyrəklər, nevralgiya, avitaminoz və maddələr mübadiləsinin pozğunluqları zamanı geniş istifadə olunur.
Göyəmdən hazırlanan preparatlar iltihab əleyhinə, diuretik, bəlğəmgətirici, antibakterial təsirə malik olur.
Göyəm çiçəklərinin dəmləməsi maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır, dəri xəstəliklərini sağaldır, bağırsaqların peristaltikasını normallaşdırır, revmatizma, frunkullar və digər irinli xəstəliklər zamanı xəstəliyin sağalmasına səbəb olur.
Təzə çəkilmiş göyəm şirəsi sarılıq əlamətlərini aradan qaldırır. Onun çiçəklərindən dəmllənmiş çayı qəbizlikdən əziyyət çəkən uşaqlara verməkdə fayda var.
Dəri xəstəlikləri zamanı təzə göyəm şirəsini kompores şəklində qoymaq səpgiləri sağaldır.
Mədə-bağırsaq narahatçılıqları və lyamblya xəstəliyi zamanı təzə göyəm şirəsi içməkdə fayda var.
Onun çiçəklərindən hazırlanan dəmləmə ağız boşluğu və boğazda olan xəstəliklərin sağalmasını sürətləndirir.
Göyəm çiçəyinin dəmləməsi təzyiqi aşağı salır, damar tıxanıqlığının qarşısını alır.
Dəmləməni sirkə ilə qarışdırrıb irinli yaraları silddikdə xəstəliyin əlamətləri aradan qalxır.
Çiçəyinin dəmləməsi sistit, nefrit və xroniki qəbizlik xəstəliyinin sağalmasına səbəb olur. Göyəmin çəyirdəyini udmaq olmaz. Onun tumunda zəhərli sinil turşusu var.  Mütəxəxssislər göyəmdən hazırlanan konservləşdirilmiş məmulatların bir ildən artıq saxlanılmasın əleyhinədirlər. Buna səbəb isə çəyirdəyin tərkibində olan zəhərin qidalara keçə bilməsidir. Çərdəksiz konserv məmulatlarını isə bir-neçə il saxlamaq mümkündür.
Göyəm çox turş dada malik olan meyvə olduğu üçün o mədə turşuluğunun çoxluğundan, qastritdən, mədə yarasından əziyyət çəkənlərdə narahatçılıqlara səbəb ola bilir. Buna görə də belə adamlar yedikləri göyəm meyvəsinin miqdarına diqqət yetirməlidirlər. Nadir hallarda göyəm allergik reaksiyaların baş verməsinə səbəb ola bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1017   Tarix: 28 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İdman zamanı hansı travmalar yarana bilər? - HƏKİM AÇIQLADI

"İdmanla məşğul olarkən ən çox rast gəlinən travmalar müxtəlif amillərdən asılı olaraq fərqlənir, lakin bəzi travmalara daha çox rast gəlinir". .   -a istinadən xəbər verir ki, bu fikirləri Səhiyyə Nazirliyi Elmi-Tədqiqa

.

"Zərərli" qidalardan tamamilə imtina bu xəstəliyə səbəb olur – Alimlərdən xəbərdarlıq

İşlənmiş qidalardan tamamilə imtina etmək istəyi fiziki sağlamlığın pisləşməsinə və ortoreksiyanın inkişafına səbəb ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "The Conversation"a York St Johns Universitetini

.

"Yay Covidi": yeni FLÖRT variantları barədə bunları bilməlisiniz

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə, FLİRT adlı yeni bir qrup Covid variantı dünyada dominant hala gəlir.   -a istinadən bu variantlar haqqında bilməli olduğunuz məlumatları təqdim edir:. Yeni Covid variantlar

.

Qızılgül çayı arıqladır: gündə neçə stəkan içmək lazımdır?

Bəzi bitki çayları pəhrizdən daha təsirli nəticə verir.  xəbər verir ki, arıqlamağa ən çox kömək edən çaylar arasında qızılgül çayı da yer alır. Bu çay gündə 2 stəkan içildikdə həzmi anında aktivləşdirir. Həm də toxluq hiss

.

Qızılgül çayı arıqladır: gündə neçə stəkan içmək lazımdır?

Bəzi bitki çayları pəhrizdən daha təsirli nəticə verir.   -a istinadən xəbər verir ki, arıqlamağa ən çox kömək edən çaylar arasında qızılgül çayı da yer alır. Bu çay gündə 2 stəkan içildikdə həzmi anında aktivləşdirir. Hə

.

Endokrinoloq əhvalı yüksəldən qidaları sıraladı: "Bir boşqab xoşbəxtlik

Bizim əhvalımız əsasən hormonal səviyyələrdən asılıdır. Bəzi qidalarda sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün lazım olan maddələr var. Endokrinoloq Dilyara Lebedeva əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran əsas qida mənbələrindən danışıb

.

Təzyiqi aşağı salan qidalar - Həkim məsləhəti

"Tədqiqatlar göstərir ki, göyərti qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın "DocMed" klinikasının kardioloqu və terapevti Yaroslav Aşıxmin məlumat verib. "Birincisi

.

Xərçəng hallarının 40 faizi pis vərdişlərlə bağlıdır – Yeni araşdırma

Amerika Xərçəng Cəmiyyəti (ACS) ABŞ-da xərçəng hadisələrinin 20 faizindən və xərçənglə bağlı ölümlərin isə təxminən 30 faizindən siqaretin məsul olduğunu açıqlayıb. Bildirilir ki, hər 10 xərçəng hadisəsindən 4-ünün, eləc

.

Xərçəngə daha çox kimlər meyllidir - Varlılar, yoxsa kasıblar?

Yeni bir araşdırma, zəngin insanların yoxsul insanlardan daha çox xərçəngə tutulma ehtimalının olduğunu göstərib. . -a istinadən bildirir ki, Finlandiyanın Helsinki Universitetində sosial-iqtisadi vəziyyət (SES) ilə bir sır

turlar.az

sonxeber.az geyim şəkilləri yaz geyimleri 2024 gözəllik məhsulları ayaqqabı modelləri veten haqqinda atalar sozu valideyn ovlad munasibetleri anaya aid atalar sozu kosmetika bayati novruza aid oyunlar haxista ekizler