Gözlərə parlaqlıq verən qidalar
Duzlu qidalar və alkoqol səhərlər göz qapaqlarının şişməsinə səbəb olur. Əgər bir stəkan şərabdan imtina edə bilmirsinizsə, onda bir stəkan su ilə balanslayın. Gecələr turş qidalarıdan və çipsilərdən, həmçinin çörək və kartof qızartmasından imtina edin.
Publika.az xəbər verir ki, duzlu qidaların və spritli içkilərin gözlərin parlaqlığını azaltdığı məlum olub.
Yemək hazırlayarkən sarıkök, sarımsaq, hil kimi ədviyyatlardan istifadə etmək tövsiyə olunur ki, bu da öz növbəsində gözlərdə qızartı və şişkinliklə mübarizə aparmaq üçün ən effektli vasitələrdir.
Buna inanmaq istəməzdik, amma təzə pomidorda selikli qişaların iltihabına səbəb olan yüksək səviyyədə solanin var. Badımcan da eyni təsirə malikdir. Bunları xiyar, ispanaq, qulançar, ənginar və avokado, indaus kimi məhsularla əvəz etmək olar.
Gecələr bir stəkan südün əsəb sistemini sakitləşdirdiyi deyilir, ancaq gözlərə müsbət təsiri olduğunu demək çətindir. Pendir, qatıq, süd, kefir yuxarı göz qapağının şişməsinə səbəb olur, xüsusən də laktoza yaşla əlaqədar olaraq yaxşı mənimsədilmədikdə.
Sağlam qidalanmanın qızıl qaydasına 5-8 faiz qadağan olunmuş həzlər daxil edilir, bu da rasionun darıxdırıcı olmaması üçün edilir. Əsas odur ki, ölçünü gözləyə biləsiniz. Nə zaman yeyib-yeyə bilməyəcəyinizə özünüz qərar verin. Məsələn, deserti 200 qramdan çox və axşam 16-dan gec olmayaraq yemək tövsiyə olunur. Hər hansı bir şirniyyat yağlar və şəkərlə zəngindir ki, bu da yuxuya mane olur, həmçinin qocalma əleyhinə kollagenin istehsalına mane olan kortizol ifraz olunmasına kömək edir. Melatonin səviyyəsini artıran banan və quru albalı şirniyyat üçün ən yaxşı alternativdir.
Aytən Məftun /publika.az