Gözlərinizin ağı saralıbsa, xərçəngdən şübhələnmək lazımdırmı?

Gözlərinizin ağı saralıbsa, xərçəngdən şübhələnmək lazımdırmı?Sarılıq hanısa rahatsızlığın göstəricisidir. O bir xəstəlik deyil.
Milli.Az xəbər verir ki, sarılığın səbəbləri müxtəlif ola bilər. Bütün bu səbəblər arasında ən önəmlisi qaraciyər, mədəaltı vəzi, öd kisəsi və öd yollarında əmələ gələn xərçənglərdir. Bu orqanlarda yaranan xərçənglər gözlərdə və dəridə sarılığa, sidikdə qaralma və nəcisin rənginin açılmasına səbəb ola bilər.
Türkiyəli həkim Onur Yaprak, mədəaltı vəzi xərçənginin cəmiyyətdə hər 100 nəfərdən 5-13-də bu xəstəliyə rast gəlindiyini deyib. Onun sözlərinə görə, bu xərçəng növləri arasında 11-ci yeri tutur.
Xərçəngə bağlı ölümlərdə isə ABŞ-da 4-cü, dünyada isə 7-ci yerdədir. Öd kanallarında kist və daş, parazit, siqaret, hepatit B və C, genetik faktorlar, kimyəvi maddələrə uzun müddət məruz qalmaq, köklük, diabet başlıca bunun əsas səbəblərindəndir.
Mədəaltı vəzi xərçənginə zəmin rol oynayan risk faktoru arasında siqaret və alkoqol istifadəsi, iləri yaş, diabet və fast-food tərzində qidalanmadır. Genetika və ailə faktorlarının təsiri isə 10 faizdir. Təəssüf ki, bu bölgədə yaranan xərçənglərdə xəstələrin 20 faizinin əməliyyat şansı olur. Buna görə də damar tutulması olmadan erkən diaqnoz qoymaq çox önəmlidir. /medicina.az
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1030   Tarix: 24 noyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

Bu makaron resepti ilə 100 yaşına qədər yaşayırlar

Dünyanın ən uzunömürlü cəmiyyətlərindən ilhamlanaraq hazırlanan xüsusi makaron resepti sosial mediada böyük marağa səbəb olub. Adətən yüksək karbohidrat tərkibli olduğu üçün mütəxəssislər tərəfindən çox tövsiyə olunmaya

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

İnfarktın siqnallarıdır - Həkimə gedin

Ürək-damar xəstəlikləri dünyada ən çox görülən ölüm səbəblərindən biridir. xəbər verir ki, Kardiologiya Mütəxəssisi Dos. Prof.Dr.Mehmet Fatih Karakaş infarktların çox vaxt gözlənilmədən baş verdiyini qeyd edərək, sinə ağrısı

.

İki vitaminin istifadəsində diqqət - Ekspertlər xəbərdarlıq edir

Vitamin və qida əlavələri bazarı sürətlə böyüsə də, mütəxəssislər bəzi sintetik vitaminlərin sağlamlığa ciddi zərər verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edir. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, xüsusilə A və E vitaminlərini

.

Bu müddətdə insanlar daha tez qocalır – iki əsas yaş dövrü

Mütəxəssislər insan orqanizmində qocalma prosesinin bütün yaşlarda eyni templə getmədiyini bildirir. Son elmi araşdırmalar göstərir ki, bədənin qocalma sürəti iki müəyyən dövrdə kəskin şəkildə artır və bu mərhələlərdə sağlamlı

.

Ailənizdə infarkt olan varsa... - Araşdırmanın qorxunc nəticələri üzə çıxdı

Genetik xəstəlik qan xolesterini xeyli artırır. xəbər verir ki, bu qənaətə "Mayo Clinic"in tədqiqatçıları gəlib. Ailəvi hiperxolesterinemiya yüksək xolesterin səviyyəsinə və erkən ürək-damar xəstəliklərinə səbə

.

Ucuz olsun deyə texniki silikondan hazırlayırlar, hamı da "bəh-bəh"lə yeyir

Çoxları mətbəxdə istifadə etdiyi silikon şirniyyat bişirmə formalarının təhlükəli ola biləcəyindən xəbərsizdir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı kimyaçı Aleksandr Mixalev deyib. "Belə məhsulların rəsmi sertifikasiyası yoxdur

turlar.az

qis geyimləri 2025 qadin sayti kosmetoloq qadın sağlamlığı elme aid atalar sözləri 8 mart tebrikleri günay musayeva kosmetika salam insan novruz bayramina aid hakistalar nağıllar yemek reseptleri