Günəşdən qoruyan qidalar

Günəşdən qoruyan qidalarGünəşə çox məruz qalan isti yay günlərində həm dərini günəş işığından qorumaq, həm də bu şüalardan kifayət qədər faydalanmaq çox vacibdir. Qidalanmanıza fikir verərək hər ikisini edə bilərsiniz.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər günəşdən qaçmamağı, ondan qorunmaq lazım olduğunu və günəş şüalarının orqanizm üçün lazımlı olduğunu vurğulayıb.
Dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərindən qorumaq mümkündür. Bunu bəslənməyə diqqət edərək etmək mümkündür.
Yay aylarında qidalanmanı tənzimləyərək dərini qorumağın 7 yolu bunlardır.
Karotenoidlər: Xüsusilə beta karotin çox təsirlidir. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə olan sarı, qırmızı və narıncı rənglərin mənbəyidir. Beta-karotenlər də A vitamini mənbəyidir. Bu vitamin sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alan və qocalmanı gecikdirən antioksidantdır. Yerkökü, ərik, pomidor, bibər, qovun, ispanaq, cəfəri, üzüm yarpaqları və şüyüd kimi tərəvəz və meyvələrdə beta-karotin var.
Likopenlər: Meyvə və tərəvəzlərə çəhrayı-qırmızı rəng verən piqmentlərdir. Pomidorda, qarpızda, çiyələkdə və qreypfrutda çox rast gəlinir. Pomidorlar likopen mənbəyidir. Dərini daha gözəl göstərir. Qarpız, pomidor kimi, likopen ehtiva edir. Dərinin qızarmasının və bədənin susuzlaşmasının qarşısını alır.
Yaşıl tərəvəzlər: Brokoli kimi tərəvəzlər və reyhan, rozmarin, adaçayı və cəfəri kimi təzə otlar sərbəst radikallarla mübarizə aparan və dərini qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də antioksidant mənbəyidir və dərini günəş şüalarından qoruyur.
Omeqa 3: Dərini parlaq və gərgin edir. Dərini günəşin zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu yağ turşuları hüceyrə membranını gücləndirir və dərini cavanlaşdırır. Pəhrizdə qızılbalıq, qoz, kətan toxumu, zeytun yağı və tünd yaşıl tərəvəzlər əlavə edilməlidir.
E və C vitamini: Dərini günəşin zərərindən qoruyan güclü antioksidantlardır və yaşlanmaya qarşı ən təsirli vitaminlərdir. Vitamin E mənbələri; Bitki yağlarının əksəriyyəti qoz, fındıq, toxum, ət, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, qulançar, alma, yumurta və taxıllardır. Çiyələk, kivi, portağal və digər sitrus meyvələri, sarı, yaşıl və qırmızı bibər, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, brokoli, pomidor, noxud və cəfəri C vitamininin ən yüksək mənbəyidir.
D vitamini: Günəş sümüklərimiz üçün çox vacib olan D vitaminini aktivləşdirir. Bunun üçün günəşdən düzgün faydalanmaq lazımdır. Bu aktivləşmə üçün günəş altında uzun saatlar keçirmək əvəzinə, qısa müddətə düzgün günəş vannası qəbul etmək kifayətdir. Günəş vannasının müddəti və vaxtı yaşadığınız bölgənin eninə görə dəyişsə də, günəş şüalarının şaquli olaraq gəldiyi saatlarda qorunmadan 10-15 dəqiqə günəşlə təmasda olmaq D vitamininin aktiv olması və yığılması üçün kifayətdir. Günəş işığının beyindən serotonin hormonunun ifrazını da artırdığı düşünülür. Bu hormon əhval-ruhiyyəni gücləndirməyə, narahatlığı yaxşılaşdırmağa və depressiyanın qarşısını almağa kömək edən təsirlərə malikdir.
Su: Bədənimizi və dərimizi zərərli maddələrdən təmizləyən ən əhəmiyyətli mayedir. Dərini qidalandırır, sıxır və qurumasının qarşısını alır. Hər gün 2-2,5 litr suya ehtiyacımız var. Çox günəşə məruz qaldıqda dəri elastikliyini itirir və susuzlaşır. Bunun qarşısını almaq və dərinin qurumasını qarşısını almaq üçün bol su istehlak etmək vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 837   Tarix: 04 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Püstənin faydaları

Bir çox vitamin və mineralı özündə birləşdirən püstə yaşlanmanı gecikdirir. xəbər verir ki, təbii proses olan qocalma ətraf mühit amillərinin təsirindən tez başlaya bilər. Bunun qarşısını almaq üçün bir çox təbii qidala

.

Yaddaşı gücləndirən 8 əsas vitamin:Beynin qocalmasının qarşısını alırlar

Yeni araşdırmalar beynin qocalma prosesinin 40 yaşdan etibarən başladığını ortaya qoyub. Mütəxəssislər bildirirlər ki, Omega-3, B12, D vitamini və folat kimi mühüm qida maddələrini müntəzəm qəbul etmək yaddaşın güclü qalmasın

.

Krant suyunda xərçəng təhlükəsi

Fransada kran suyunda xərçəngə səbəb ola bilən kimyəvi maddə aşkarlanıb. Hadisə ölkədə böyük narahatlıq yaradıb. İki ekoloji təşkilat - Comité Citoyen və France Nature Environnement (FNE) - bu məsələ ilə bağlı dövlətə qarş

.

Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün

Mütəxəssislərin fikrincə, səhər yeməyində seçilən çörəyin növü sağlamlığımıza düşündüyümüzdən də çox təsir edir. Ağ çörək qısa müddət toxluq hissi versə də, qan şəkərini sürətlə artırır, nəticədə gün ərzində yorğunluq, aclı

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Maqneziumu kimlər qəbul edə bilməz? - Xəbərdarlıq

Milyonlarla insan tərəfindən qəbul edilən maqnezium son illərin ən populyar əlavələrindən birinə çevrilib. Onu "bu günün mineralı" adlandırırlar - bəs doğrudanmı , yuxunu yaxşılaşdırır, həzmi tənzimləyir və beyin

.

Ev heyvanı ilə eyni yataqda yatanlara ciddi xəbərdarlıq

Bir çox insan gecələr pişiyi və ya iti ilə yatmağı rahatlaşdırıcı hesab edir. Onların istiliyi və sakit nəfəsi bəzən ən gözəl yuxu yoldaşı kimi görünür. Lakin baytar mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: bu vərdiş hər zaman zərərsi

.

Yaddaş üçün möcüzəvi qida: Həftədə bir dəfə yemək bəs edir

Yeni elmi araşdırma pendirin beyinə olan təsiri ilə bağlı maraqlı nəticələr ortaya qoyub. 8 minə yaxın insanın iştirak etdiyi tədqiqatda məlum olub ki, həftədə ən az bir dəfə pendir yeyənlərdə demans riski 24 faiz daha aşağıdır

turlar.az

qadin sayti toy makiyajlari aksessuarlar lasyon hazirlanmasi qadin.az veten haqqinda bayati qaynar qazan kosmetika ariqla sanama rus dilin nece orenek mikayıl abdullayev lakonizim