Günəşdən qoruyan qidalar

Günəşdən qoruyan qidalarGünəşə çox məruz qalan isti yay günlərində həm dərini günəş işığından qorumaq, həm də bu şüalardan kifayət qədər faydalanmaq çox vacibdir. Qidalanmanıza fikir verərək hər ikisini edə bilərsiniz.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər günəşdən qaçmamağı, ondan qorunmaq lazım olduğunu və günəş şüalarının orqanizm üçün lazımlı olduğunu vurğulayıb.
Dərini günəş şüalarının zərərli təsirlərindən qorumaq mümkündür. Bunu bəslənməyə diqqət edərək etmək mümkündür.
Yay aylarında qidalanmanı tənzimləyərək dərini qorumağın 7 yolu bunlardır.
Karotenoidlər: Xüsusilə beta karotin çox təsirlidir. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə olan sarı, qırmızı və narıncı rənglərin mənbəyidir. Beta-karotenlər də A vitamini mənbəyidir. Bu vitamin sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alan və qocalmanı gecikdirən antioksidantdır. Yerkökü, ərik, pomidor, bibər, qovun, ispanaq, cəfəri, üzüm yarpaqları və şüyüd kimi tərəvəz və meyvələrdə beta-karotin var.
Likopenlər: Meyvə və tərəvəzlərə çəhrayı-qırmızı rəng verən piqmentlərdir. Pomidorda, qarpızda, çiyələkdə və qreypfrutda çox rast gəlinir. Pomidorlar likopen mənbəyidir. Dərini daha gözəl göstərir. Qarpız, pomidor kimi, likopen ehtiva edir. Dərinin qızarmasının və bədənin susuzlaşmasının qarşısını alır.
Yaşıl tərəvəzlər: Brokoli kimi tərəvəzlər və reyhan, rozmarin, adaçayı və cəfəri kimi təzə otlar sərbəst radikallarla mübarizə aparan və dərini qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər də antioksidant mənbəyidir və dərini günəş şüalarından qoruyur.
Omeqa 3: Dərini parlaq və gərgin edir. Dərini günəşin zərərli təsirlərindən qoruyur. Bu yağ turşuları hüceyrə membranını gücləndirir və dərini cavanlaşdırır. Pəhrizdə qızılbalıq, qoz, kətan toxumu, zeytun yağı və tünd yaşıl tərəvəzlər əlavə edilməlidir.
E və C vitamini: Dərini günəşin zərərindən qoruyan güclü antioksidantlardır və yaşlanmaya qarşı ən təsirli vitaminlərdir. Vitamin E mənbələri; Bitki yağlarının əksəriyyəti qoz, fındıq, toxum, ət, balıq, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, ispanaq, qulançar, alma, yumurta və taxıllardır. Çiyələk, kivi, portağal və digər sitrus meyvələri, sarı, yaşıl və qırmızı bibər, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, brokoli, pomidor, noxud və cəfəri C vitamininin ən yüksək mənbəyidir.
D vitamini: Günəş sümüklərimiz üçün çox vacib olan D vitaminini aktivləşdirir. Bunun üçün günəşdən düzgün faydalanmaq lazımdır. Bu aktivləşmə üçün günəş altında uzun saatlar keçirmək əvəzinə, qısa müddətə düzgün günəş vannası qəbul etmək kifayətdir. Günəş vannasının müddəti və vaxtı yaşadığınız bölgənin eninə görə dəyişsə də, günəş şüalarının şaquli olaraq gəldiyi saatlarda qorunmadan 10-15 dəqiqə günəşlə təmasda olmaq D vitamininin aktiv olması və yığılması üçün kifayətdir. Günəş işığının beyindən serotonin hormonunun ifrazını da artırdığı düşünülür. Bu hormon əhval-ruhiyyəni gücləndirməyə, narahatlığı yaxşılaşdırmağa və depressiyanın qarşısını almağa kömək edən təsirlərə malikdir.
Su: Bədənimizi və dərimizi zərərli maddələrdən təmizləyən ən əhəmiyyətli mayedir. Dərini qidalandırır, sıxır və qurumasının qarşısını alır. Hər gün 2-2,5 litr suya ehtiyacımız var. Çox günəşə məruz qaldıqda dəri elastikliyini itirir və susuzlaşır. Bunun qarşısını almaq və dərinin qurumasını qarşısını almaq üçün bol su istehlak etmək vacibdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 745   Tarix: 04 avqust 2024
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

Niyə 25 yaşdan sonra orqanizmdə problemlər başlayır?

25 yaşdan sonra orqanizmdə ağrılar yaranmağa başlaya bilər, çünki bədən bir sıra fiziki və bioloji dəyişikliklərdən keçir. xəbər verir ki, bu dövr, bədənin inkişaf mərhələsinin sona çatması və həyatın yeni bir fazasına keçməs

.

Baş ağrısının səbəbləri

Baş ağrısı, müxtəlif səbəblərdən meydana gələ bilən bir simptomdur. Onun səbəbləri sadə yorğunluqdan ciddi tibbi vəziyyətlərə qədər dəyişə bilər. xəbər verir ki, baş ağrısının ən geniş yayılmış səbəbləri aşağıdakı kimi təsni

.

Dərdlərin dərmanı olan narı bu insanlar qəti yeməsin

Nar (nar meyvəsi) ümumiyyətlə sağlamlıq üçün faydalı olsa da, bəzi hallarda müəyyən insanlar üçün problem yarada bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı hallarda nar yeməkdən çəkinmək tövsiyə olunur:. Mədə-bağırsaq problemləri olanlar

.

Saçları yuyarkən edilən SƏHV - nəticəsi ölüm ola bilər

Hindistanlı neyrocərrah Dr. Arun Naik saçları yuyarkən başın arxaya əyilməsinin damarları sıxaraq ölümə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. . -a istinadən xəbər verir ki, damarların uzun müddət əzilməsinin ölüml

.

Kiflənmiş çörəyi yemək olar?

Standart vəziyyət: çörək alırsan, unudursan, bir neçə gün (həftə?) sonra xatırlayırsan, sendviç etmək istəyirsən, amma çörəyin üzərində artıq yaşıl ləkə yetişib. Bu xoşagəlməzdir - amma bəlkə kəssəniz, qalanını yemək olar?

.

Yuxuda heyva görmək hansı mənaya gəlir?

Yuxuda heyva görmək yuxu görən şəxsin əgər xəstədirsə sağlamlıq və şəfaya qovuşacağına yozulur. Yuxuda heyva görmək, insanın müjdə alacağına, şad və hüzurlu olacağına işarədir. Yuxuda heyva və ya heyva mürəbbəsi görmək xeyirl

.

Qış ayları üçün təbii antibiotik - Sidik kisəsini təmizləyir

Sidik kisəsi və sidik kanalı iltihabından, infeksiyalarından əziyyət çəkən insanlar tez-tez sidiyə gedir, qarının aşağısında ağrı, yanğı hiss edir, sidiyə ağrılı gedir. bildirir ki, əgər bu simptomları və sistiti aptekə getmədən

.

Tibbdə fantastika - ABŞ-də robot təkbaşına ağciyər tansplantasiyası etdi - FOTO

NYU Langone Health-in asurgical komandası dünyada ilk tam robotik qoşa ağciyər transplantasiyasını həyata keçirib. . xəbər verir ki, Stefani H. Chang minimal invaziv prosedura rəhbərlik edib. O, MD, NYU Grossman Tibb Məktəbini

turlar.az

sonxeber.az hamilelikde qidalanma kosmetik vasiteler sac duzumleri sızanaqlara qarşı maska sirniyyatlar cinsi münasibətlər genc aile seksler qogal vətən həsrəti tapmacalar suni mayalanma