Hamiləlikdə nələri yemək olmaz?

Hamiləlikdə nələri yemək olmaz?Hamiləlik dövründə ən vacib məsələ ananın qidalanmasıdır. Hamilə necə gəldi yox, nizamlı, qaydalar əsasında qidalanmalıdır. Hamilələr hansı qidalara üstünlük verməlidir? Bu müddətdə nələri yemək olmaz?     
"Erkən Uşaqlıq Dövründə İnkişaf" layihəsinin (UNICEF və Heydər Əliyev Fondunun Regional İnkişaf İctimai Birliyinin birgə icra etdiyi layihə) hamilələlərin qidalanmasına dair hazırladığı bəzi məsləhətləri təqdim edirik:
Hamiləlik dövründə düzgün qidalanma ana olmaq istəyən hər bir qadının başlıca vəzifələrindən biridir. Çünki embrion, sonra isə döl öz inkişafı üçün lazım olan qida maddələrini yalnız ana orqanizmindən alır.
İlk növbədə hamilə qalan hər bir qadın zərərli vərdişlərindən əl çəkməlidir. Hamilə qadının alkoqol və siqaret istifadə etməsi körpədə ağır inkişaf qüsurları, qəfil ölüm sindromu, gələcəkdə isə kobud davranış pozuntuları ilə nəticələnə bilər.
Belə bir yanlış fikir var ki, hamilə qadın iki nəfərlik qida rasionu qəbul etməlidir. Təcrübədə bu cür yanaşma uğursuzluqla başa çatır - qadın artıq kilo alır, hamiləliyin gedişi və doğuş çətinləşir, doğuşdan sonra isə artıq çəkidən azad olmaq mürəkkəb bir problemə çevrilir. Hamiləlik zamanı çəki artımı 10-12 kq təşkil etməlidir.
Normadan artıq qidalanma və uzun müddətli aclıq fasilələri arzuolunmazdır.
Sutkalıq rasionunuzda 1,5-2 litr təmiz içməli su olmalıdır ki, böyrəklər və qaraciyərin üzərinə düşən yük azalsın, lakin ödemlərin inkişafının qarşısını almaq üçün hədsiz çox maye qəbul etmək olmaz.
Qida məhsulları mümkün qədər təbii olmalıdır. Konservantlar, emulqatorlar, aromatizatorlar əlavə olunmuş qidalardan uzaq durun.
Hamilə qadının menyüsündə energetik cəhətdən balanslaşdırılmış, mineral və vitaminlərlə zəngin qida (ət, balıq, meyvə-tərəvəz, süd məhsulları, çörək, sıyıqlar) təşkil etməlidir. Bəzi qida maddələrinin rasionda olmaması xoşağəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.
Məsələn, hamiləlik boyu menyüsündə zülal çatışmazlığı olan qadının uşağı gələcəkdə arterial hipertoniya, piylənmə, şəkərli diabet kimi xəstəliklərlə üzləşə bilər. Gündəlik rasionunuzda 150 qr qədər yağsız ət heyvani zülallara olan tələbatınızı ödəyə bilər. Zülal və yağlara olan tələbatın ödəniləməsi üçün gün ərzində 200 qr inək südü qəbul edilə bilər. Bunun yarısını hazırladığınız sıyıqlara əlavə edə bilərsiz, qalan yarısını isə içə bilərsiz.
Hamiləlik dövründə qazlı içki, dondurma, qatılaşdırılmış süd, "fast fud" və tortlardan imtina etməniz həm sizin, həmdə uşağınızın sağlamlığına müsbət təsir göstərər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1827   Tarix: 25 oktyabr 2020
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qan təzyiqinə nəzarətin sadə və dadlı yolu: Gündə iki banan kifayətdir

Böyük Britaniya Ürək Fondu ekspertləri qan təzyiqini idarə etmək üçün pəhrizə banan və digər təbii meyvələri əlavə etməyin əhəmiyyətini açıqlayıb. Duzlu qidalardan uzaq, banandan yaxın olun. Bananın tərkibindəki kalium v

.

Beyni gücləndirən təbii qida - Açıqlama

Yaşıl çay beynin "təbii dopinqidir". xəbər verir ki, bu sözləri dietoloq Nataliya Çayevskaya söyləyib. O bildirib ki, gündə 2-3 fincan təzə dəmlənmiş yaşıl çay beynin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Mütəxəssi

.

Qara ciyəri "şüşə kimi" təmizləyən TƏRƏVƏZ

Qara ciyər insan orqanizmində ən vacib orqanlardan biridir. O, həm toksinlərin təmizlənməsində, həm də immunitetin güclənməsində əsas rol oynayır. Həkimlər bildirirlər ki, düzgün qidalanma qara ciyərin sağlam qalmasının əsa

.

Baş ağrılarının gizli səbəbi

"Əgər mütəmadi olaraq küt və zoqquldayan baş ağrılarından əziyyət çəkirsinizsə, bu, təkcə yorğunluq və ya miqrenlə bağlı olmaya bilər".  xəbər verir ki, rusiyalı ortodont İrina Didenko " "ya müsahibəsind

.

Stressin ən təbii dərmanı

Kolorado Universitetinin alimləri sübut ediblər ki, həftədə cəmi bir neçə dəfə bağçılıqla məşğul olmaq stresi əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri ilə bağlı "AP News" məlumat yayıb

.

1 damcısı 10 yaş gəncləşdirir

Təbiətdə üz və bədən baxımı üçün faydalı çoxlu bitki və təbii yağlar mövcuddur. Onlardan biri, xüsusilə üzümün çəyirdəyindən əldə edilən yağdır. xəbər verir ki, bu yağ üz dərisinin sağlamlığı üçün əsl möcüzə hesab olunur

.

Alman alimlər xərçəngin dərmanını tapdı

Alimlər immuniteti xərçəng hüceyrələrinə qarşı "öyrədən" yeni dərman hazırlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Ruhr Universitetinin (Boçum, Almaniya) mütəxəssislərinin "Journal of Medicinal Chemistry" (JMC

.

Üzün vaxtından tez qırışmasının 3 əsas səbəbi - Açıqlama

Kosmetoloq üz dərisinin sürətlə yaşlanmasına səbəb olan 3 səhvi açıqlayıb. xəbər verir ki, kosmetoloq Anastasiya Sokolova üz dərisinin yaşlanmasını sürətləndirən ən yaygın səhvləri açıqlayıb. Mütəxəssisin sözlərinə görə bəz

.

Bu yeməyi soyuducuda 5 gün saxlamaq olar - Açıqlama

Şorbanı soyuducuda 3-5 gün təhlükəsiz saxlamaq olar. xəbər verir ki, bunu biyoloq Asiyat Abdullayeva "gazeta"ya bildirib. Onun dediyinə görə şorbanın saxlanma müddəti tərkibindən və soyuducuda saxlama şəraitində

turlar.az

adlarin menasi makiyaj instagram geyim və ayaqqabılar qozlu toyuq salati avto qadın bilik haqqinda atalar sozleri noxud sorbasi kosmetika arxadan olmaq nizami gəncəvi penis qz eviyçun hakışta bayatılar