Hamiləlikdə nələri yemək olmaz?

Hamiləlikdə nələri yemək olmaz?Hamiləlik dövründə ən vacib məsələ ananın qidalanmasıdır. Hamilə necə gəldi yox, nizamlı, qaydalar əsasında qidalanmalıdır. Hamilələr hansı qidalara üstünlük verməlidir? Bu müddətdə nələri yemək olmaz?     
"Erkən Uşaqlıq Dövründə İnkişaf" layihəsinin (UNICEF və Heydər Əliyev Fondunun Regional İnkişaf İctimai Birliyinin birgə icra etdiyi layihə) hamilələlərin qidalanmasına dair hazırladığı bəzi məsləhətləri təqdim edirik:
Hamiləlik dövründə düzgün qidalanma ana olmaq istəyən hər bir qadının başlıca vəzifələrindən biridir. Çünki embrion, sonra isə döl öz inkişafı üçün lazım olan qida maddələrini yalnız ana orqanizmindən alır.
İlk növbədə hamilə qalan hər bir qadın zərərli vərdişlərindən əl çəkməlidir. Hamilə qadının alkoqol və siqaret istifadə etməsi körpədə ağır inkişaf qüsurları, qəfil ölüm sindromu, gələcəkdə isə kobud davranış pozuntuları ilə nəticələnə bilər.
Belə bir yanlış fikir var ki, hamilə qadın iki nəfərlik qida rasionu qəbul etməlidir. Təcrübədə bu cür yanaşma uğursuzluqla başa çatır - qadın artıq kilo alır, hamiləliyin gedişi və doğuş çətinləşir, doğuşdan sonra isə artıq çəkidən azad olmaq mürəkkəb bir problemə çevrilir. Hamiləlik zamanı çəki artımı 10-12 kq təşkil etməlidir.
Normadan artıq qidalanma və uzun müddətli aclıq fasilələri arzuolunmazdır.
Sutkalıq rasionunuzda 1,5-2 litr təmiz içməli su olmalıdır ki, böyrəklər və qaraciyərin üzərinə düşən yük azalsın, lakin ödemlərin inkişafının qarşısını almaq üçün hədsiz çox maye qəbul etmək olmaz.
Qida məhsulları mümkün qədər təbii olmalıdır. Konservantlar, emulqatorlar, aromatizatorlar əlavə olunmuş qidalardan uzaq durun.
Hamilə qadının menyüsündə energetik cəhətdən balanslaşdırılmış, mineral və vitaminlərlə zəngin qida (ət, balıq, meyvə-tərəvəz, süd məhsulları, çörək, sıyıqlar) təşkil etməlidir. Bəzi qida maddələrinin rasionda olmaması xoşağəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.
Məsələn, hamiləlik boyu menyüsündə zülal çatışmazlığı olan qadının uşağı gələcəkdə arterial hipertoniya, piylənmə, şəkərli diabet kimi xəstəliklərlə üzləşə bilər. Gündəlik rasionunuzda 150 qr qədər yağsız ət heyvani zülallara olan tələbatınızı ödəyə bilər. Zülal və yağlara olan tələbatın ödəniləməsi üçün gün ərzində 200 qr inək südü qəbul edilə bilər. Bunun yarısını hazırladığınız sıyıqlara əlavə edə bilərsiz, qalan yarısını isə içə bilərsiz.
Hamiləlik dövründə qazlı içki, dondurma, qatılaşdırılmış süd, "fast fud" və tortlardan imtina etməniz həm sizin, həmdə uşağınızın sağlamlığına müsbət təsir göstərər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1366   Tarix: 25 oktyabr 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Dərinizə yay qulluğu edin

Yay isti havası, sərin suları və əyləncəli çimərlikləri ilə bizə gözəl xatirələr buraxır. Amma eyni zamanda da dərimizə bir çox zərər verir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, buna görə dəri mütləq xüsusi qulluq tələb edir

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

Gündə ən azı bir fincan qəhvə için: Bu xəstəliyin qarşısını alır

Bir qrup alim müəyyən edib ki, aktiv qəhvə istehlakı polikistik yumurtalıq sindromunun inkişaf riskini 69% azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatd

.

Ereksiya problemi yaşayanlara həkimdən məsləhət

Erektil disfunksiya olaraq bilinən hal kişilərin üzləşdikləri ən böyük problemlərdən biridir. Geniş yayılmış bu problemin həm fiziki, həm də psixoloji səbəbləri var.   -a istinadən xəbər verir ki, uroloq-androloq Bator Qonçiko

.

Köpdən əziyyət çəkənlər bu qidaları yeməsin

Güclü meteorizm, yəni bağırsaqlarında köp olanlar, həzm sistemində problem yaşayanlar, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olanlar bu qadağa siyahısı ilə tanış olub, hansı ərzaqlardan uzaq olacaqlarını bilməlidir. -a istinadə

.

"Maye qızıl" adlandırılan qarışımın inanılmaz təsirləri

Sağlam bədənə sahib olmaq üçün vitaminlərlə zəngin qidalardan faydalanmaq lazımdır. Hər kəsin mətbəxində olan və tez-tez istehlak edilən bəzi qidalar birləşdirildikdə şəfa mənbəyinə çevrilə bilir. Məsələn, limon və zeytu

.

Demensiya riskini bir neçə dəfə artıran amil müəyyən edildi

Xroniki anksiyete demensiya riskini 3,2 dəfə artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Nyukasl Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri üzə çıxarıblar. Onların sözlərinə görə, yeni başlayan anksiyete isə demensiyanı

.

Üzümü bu qidalarla birgə yemək olmaz! – Dietoloqdan xəbərdarlıq

Bəzi qida kombinasiyaları orqanizmə mənfi təsir göstərə bilir. Məsələn, bəzi mənbələr üzümün qovun və ya xiyar kimi qidalarla birlikdə yeyilməməsini diktə edir. Lakin bu fikrin heç bir əsası yoxdur.   -a istinadən xəbər verir ki, bun

.

Alkoqollu içkilərlə bağlı məşhur mif dağıdıldı

Az miqdarda alkoqol qəbulunun faydalı olduğu ilə bağlı mif dağıdılıb.   -a istinadən xəbər verir ki, Viktoriya Universitetinin alimləri orta dərəcədə spirt istehlakının ömrü uzatmadığını və sağlamlığı yaxşılaşdırmadığın

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi maskalar makiyaj etmek qaydalari muslim somen beautiful kosmetologiya hakışta buruq saclara qulluq kosmetika atalar sozu kahfe falı azerbaycanli is adami amerikada gullelendi novruz hakistasi aydin sani