Hansı xalq təbabəti vasitələri ilə qanı durultmaq olar?

Hansı xalq təbabəti vasitələri ilə qanı durultmaq olar?Bəzi xəstəliklər vardır ki, onlar qanın laxtalıanma qabiliyyətinin çox olmasından əmələ gəlir. İnfarkt, insult, tromboflebit, venaların varikoz genəlmələri, babasil və s. belə xəstəliklərin siyahısında ilk yerlərdə durur.
Adları çəkilən xəstəliklərin əmələ gəlməsində qanın laxtalanma qabiliyyətinin yüksək olması səbəb olur. Belə ki, laxtalanmaya meyilli qanda asanlıqla tromblar əmələ gəlir və bu tromblar qan damarlarında asanlıqla hərəkət edirlər.
Trombların ürəkdə, beyin damarlarında tıxannıb qalması isə həmin nahiyəyə oksigenin getməməsinə səbəb olur. Tutulmuş nahiyəyə qanın işləməməsi həmin nahiyədə oksigen aclığına səbəb olur və xəstəlik əmələ gəlir.
Yuxarıda yazılan patologiyaların baş verməməsi üçün isə qanın laxtalanmasını nəzarət altında saxlamaq və laxtalanma sürətini azaltmaq lazımdır. Qanın laxtalanmasının qarşısını almaq üçün çoxlu dərman preparatları vardır. Amma, siz qida rasionunuza nəzarət edərək qanınızın laxtalanmasının qarşısını ala bilərsiniz.
Aşağıdakı qidalar sizin qan laxtalanmasızı azaldacaq, tromb əmələ gəlməsinin qarşısını alacaq və bu səbəbdən meydana çıxan xəstəliklərin qarşısını alacaq.
1. Gün ərzində ən azı 5-6 stəkan adi su için. Təbii su qan laxtalanmasının qarşısını alan vasitələrdən biridir.
2. Gündəlik rasionunuza zeytun və ya kətan yağı əlavə edin.
3. Alma sirkəsini suya qatıb için. Bu zaman 1 çay qaşığı sirkəni 1 stəkan ilıq suda həll edin.
4. Hər gün qidanıza soğan və ya sarımsaq əlavə edin.
5. Limonlu su və ya limon şirəsi sıxılmış salatlar qanda tromb əmələ glməsinin qarşısını alır.
6. Çuğundur şirəsi qanı duruldur.
7. Tünd şokolad qanı duruldur.
8. Balıq və balıq yağı qanın laxtalanmasının qarşısını alır.
9. Hər gün pomidor yemək və ya pomidor şirəsi içmək qanı duruldur.
10. Moruq, qara və ya qırmızı yemişan şirəsi, albalı, çiyələk, böyrütkən yemək qan laxtalanmasının qarşısını alır. Bunun üçün hər gün bu meyvələrin birindən ən azı 200 qram yemək lazımdır.
11. Hər günkü, qidalarda zəncəfildən istifadə etmək qa lxtalanmasının qarşısını alır.
Aşağıdakı qidalar qanın laxtalanmasına səbəb olur:
- ət bulyonu
- kolbasa
- hisə verilmiş qidalar
- ağ çörək
- şorabalar
- bəzi bitkilər pişikotu, gicirtkən, qarğıdalı saçağı, qırxbuğum, dazıotu, itburnu və s. Bu bitkilərin dəmləmələrini uzun müddət içdikdən sonra fasilə vermək və sonra yenidən qəbul etmək lazımdır.
Çoxlu miqdarda duzlu qida qəbulu, siqaret, sidikqovucular və hormonal preparatlar da qanın laxtalanmasına səbəb ola bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 644   Tarix: 27 fevral 2022
f Paylaş

Turlar.az

Digər yazılar

C vitamininin çatışmazlığına işarə edən 10 SİMPTOM

C vitamini insanın sağlamlığında olduqca böyük rol oynayır. C vitaminin orqanizmdə funksiyaları bunlardır:. - zülallar, yağlar, karbohidratların mübadilə proseslərini normallaşdırır;. - kalsium, dəmir kimi vacib mikroelementləri

Koronavirusu qripdən ayıran 2 ƏSAS SİMPTOM

Koronavirus və qripp respirator infeksiyalarına aid olduğundan onların bir çox simptomları oxşardır. Bu səbəbdən insanlarda məntiqi sual yaranır - koronavirusu qripdən necə ayırmaq olar?. -ya istinadla bildirir ki, mütəxəssislə

Xərçəngdən qorunmaq üçün BU ÇAYI için

Berqamot ekstraktı xərçəngin müalicəsində faydalı təsir göstərə bilər. "RİA Novosti"nin məlumatına görə, Kalabria Universiteti və Salford Universitetinin alimləri belə qəaətə gəliblər. Onların bununla bağlı tədqiqatlar

Əzgilin saysız-hesabsız faydaları: Gündə 7 ədəd meyvə nəyə səbəb olur?

Əzgil payız fəslinin ən çox sevilən məhsullarından biridir. Gec yetişən, kal halda boğucu olan meyvə, qışa kimi, hətta qışda da qəbul olunur. e- -a istinadla əzgilin faydaları barədə məlumatları təqdim edir:. Əzgil immunitet

Ev şəraitində öskürəyə qarşı tətbiq edilən ƏN EFFEKTLİ VASİTƏLƏR

Çobanyastığı, duz, soğan suyu - bu və digər vasitələr ev şəraitində öskürəyə qarşı çox təsirli ola bilər. -a istinadla öskürəyə qarşı ev şəraitində istifadə edilən müalicə üsullarını diqqətinizə çatdırır. Soğan suyu. Ən təsirl

Balı bu məhsullarla birlikdə yeyin – Diyetoloq tövsiyyə edir

Rusiyanın diyetoloq-nutrisioloqlarının Milli assosiasiyasının eksperti həkim-diyetoloq Darya Rusakova bildirib ki, balı az miqdarda və yalnız təbii yoqurt və ya kəsmik kimi məhsullarla birlikdə yemək lazımdır. Москве 24-

Qıcolma zamanı dil qatlana bilər?

5 yaşına qədər uşaqlarda yüksək qızdırma fonunda qıcolmaların (el arasında "sudorqa") baş verməsinə kifayət qədər tez-tez rast gəlinir. Belə qıcolmalara "febril qıcolmalar" deyilir. Febril qıcolmalar zaman

Bu meyvənin qabığı koroanvirusu öldürür

Hazırda dünyanı ələ keçirən koronavirus epidemiyasından xalqı qorumaq üçün səhiyyə təşkilatları bir çox tövsiyələr yayımlayıblar. -a istinadla xəbər verir ki, virusdan müdafiə olunmağın maraqlı üsullarından birini də türkiyəl

İmmuniteti möhkəmləndirən 5 ədviyyat

Təcrübəli evdar xanım hazırladığı yeməklərin daha dadlı və ətirli olması üçün ədviyyatlardan istifadə edilməsini bilir. Ancaq bu hamısı deyil. Bəzi bitkilərin faydalı xüsusiyyətlərinə görə onları müntəzəm lakin az-az miqdard

turlar.az

sonxeber.az geymler 2022 gozel gorunmek geyim dəbləri dil haqqinda atalar sozu arxadan olmaq bürclər iyun 2022 asiq zulfiyenin oglunun toyu kosmetika qadinin agiza almasi sik turpun naglı