Hər gün yediyimiz bu qidalar qida borusu və mədə xərçəngi yaradır - ŞOK ARAŞDIRMA
Təndir tüstüsü və kəskin duzlu qidalar xərçəng riskini artırır.
Publika.az xəbər verir ki, bunu SBÜ Van Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasının baş həkimi Sabahaddin Çelik deyib.
Professorun sözlərinə görə, xəstəxanada son dövrlərdə aparılan araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, təndirdən çıxan tüstü və kəskin duzlu qidalar qida borusu və mədədə xərçəngin yaranma riskini artırır. Buna görə də təndir çörəyi belə mədə və qida borusu xərçənginin risk faktorları arasında yer alır. Professor qeyd edir ki, bu tip xərçəng növünə qadınlarda iki dəfə çox rast gəlinir: "Dünya miqyasında daha çox ağ ciyər, prostat və döş xərçəngi genişmiqyaslı yayılmasına görə ilk sıradadır. Lakin bizim bölgəmizdə mədə və qida borusu xərçəngi daha çox yayılıb. Bu da insanların düzgün qidalanmamasından irəli gəlir.
Sabahaddin Çelik nəzərə çatdırıb ki, bu tip xərçənglərdən qorunmaq üçün qidalanma vərdişlərinə diqqət yetirmək lazımdır: "Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının hesabatına görə, xərçəng xəstəliklərinin 70%-nin qarşısı alına bilər. Buna görə də insanların həyat tərzləri və qida rasionuna diqqət yetirməsi vacibdir".
Zümrüd /publika.az









Vətən haqqında bayatılar
Ehtiraslı öpüşmək üçün bunlara mütləq əməl edin
Qaravəllilər
Arzuolunmaz hamiləlik
İradədən boşanması haqda çıxan xəbərlərə CAVAB
Ürək üçün faydalıdır deyə ovuc-ovuc yeyilir- qaraciyəri məhv edirmiş
Dilarədən sürpriz tərz: "Mamma mafia" - FOTOLAR
Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir
"Bu qidaları yeyənlərin dərman atmağa ehtiyacı olmur"
Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir
Abacının vəsiyyəti açıqlandı
Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil
Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin
Həkim 3-3 üsulu ilə 1 həftəyə arıqlamağın sirrini açdı
Bu xəstəliklər kişiləri gücdən salır