Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1554   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizm üçün ən sağlam meyvə şirəsi

Həkimlər orqanizmin bütün fəaliyyətini yaxşılaşdıracaq ən sağlam içkini açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bu içki ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan damarlarını təmizləyir və ümumi sağlamlığı gücləndirir. Yüksə

.

"Evdəki"nə maraq yoxdur, "çöldəki"nə maraq var? - Partnyorunun yanında "başıaşağı" olanlar

Gündəlik qayğılar, problemlər, əsəb, stress, yorğunluq, gərgin iş rejimi, sağlam  qidalanmamaq, normal yuxu rejiminin olmaması bir çox xəstəlikləri tətikləyir. Kişilərdə isə həm də cinsi zəifliyə gətirib çıxara bilir. Cins

.

Demensiya riskini bir neçə dəfə artıran amil müəyyən edildi

Xroniki anksiyete demensiya riskini 3,2 dəfə artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Nyukasl Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri üzə çıxarıblar. Onların sözlərinə görə, yeni başlayan anksiyete isə demensiyanı

.

Uşaqların sevimlisi olan bu içkilərdə təhlükəli maddələr var – DİQQƏT

Verdiyi zərər baxımından "fast-food"larla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən b

.

"Maye qızıl" adlandırılan qarışımın inanılmaz təsirləri

Sağlam bədənə sahib olmaq üçün vitaminlərlə zəngin qidalardan faydalanmaq lazımdır. Hər kəsin mətbəxində olan və tez-tez istehlak edilən bəzi qidalar birləşdirildikdə şəfa mənbəyinə çevrilə bilir. Məsələn, limon və zeytu

.

Yaşlandıqca sağlamlığımız niyə pisləşir? - Alimlərdən YENİ CAVAB

T-hüceyrə istehsalının azalması yaşlı insanların sağlamlığını zəiflədir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Jinan Universitetinin və Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, yaşlı insanları

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir. -a istinadən bildirir ki, dondurma hazırlamaq üçü

.

1 milyard insanda bu vitamin çatışmır

Dünya əhalisinin təxminən yarısının ən azı müəyyən dərəcədə D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkdiyi düşünülür. D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların isə sayının 1 milyarda çatdığı təxmin edilir. Xüsusil

.

Həddindən artıq yuxu bu xəstəliyə səbəb olur

Yuxu insanların fiziki və psixi sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir. Yuxu pozğunluqları ürək xəstəliyi, piylənmə və depressiya və narahatlıq kimi psixoloji pozğunluqlar riskini artıra bilər. Tədqiqatlar göstəri

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik kosmetoloq gozel gorunmek saç kəsimləri 2024 daginiq skleroz mualicesi yay kombinleri 2024 ana ve usaq kosmetika novruza aid hakistalar banan meseller xerçeng bayatılarımızda vətən həsrəti