Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1666   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beyni zədələyən alkoqollu İÇKİLƏR: həkimdən xəbərdarlıq

Alkoqol beyin hüceyrələrini zədələyir və onun fəaliyyətinə mənfi təsir göstərir. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı həkim, diyetoloq və nutrisioloq Yevgeni Arzamastsev "Moskva 24" telekanalına müsahibəsind

.

Kokosun faydaları

Təbii qidalar arasında sağlamlıq üçün faydalı olan qidalardan biri də kokosdur.  . qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, kokos özünəməxsus ecazkar qoxusu və dadı ilə seçilir. Kokos həzm sisteminin sağlam işləməsini dəstəkləyir

.

Xərçəngdən qorunmağın 12 yolu

Xərçəng dünyada ciddi sağlamlıq problemidir. Ölüm səbəbləri arasında da birinci yerdədir. xəbər verir ki, mütəxəssislər xərçəngdən qorunmaq üçün sağlam həyat tərzi sürməyin və mütəmadi olaraq sağlamlığınızı yoxlamağın vaci

.

Hamilə qadınların nəzərinə - Bu meyvələrdən yeyin, çünki

Fol turşusu B9 vitamini formalarından biri olub, hüceyrələrin böyüməsi və DNT sintezi üçün vacibdir. Bu vitamin xüsusilə sürətli hüceyrə bölünməsi baş verən dövrlərdə, məsələn, hamiləlik zamanı böyük əhəmiyyət daşıyır. xəbə

.

Başımız niyə ağrıyır? - müalicə üsulları və qarşısını alma yolları

Baş ağrısı dünyada bir çox insanın ciddi probleminə çevrilib. baş ağrısının səbəbləri, müalicə üsulları və qarşısını alma yollarını təqdim edir. Baş ağrısının səbəbləri. Baş ağrısı bir çox fərqli faktordan qaynaqlana bilər

.

Ölümlər niyə gəncləşib? - Hamının evindəki gizli təhlükə

Son 30 ildə dünyada xərçəng xəstəliyindən ölüm hallarında ciddi artım müşahidə olunur. 1990-2019-cu illər arasında xərçəngdən ölənlərin sayı təxminən 28 faiz artıb. Hazırda hər il təxminən 19,5 milyon insana xərçəng diaqnoz

.

Üzünüz şəkər xəstəliyinin xəbərçisi ola bilər: Bu əlamətə diqqət

Şəkərli diabet bədənin müxtəlif hissələrinə təsir edə bilən və erkən mərhələlərdə dəridə müəyyən dəyişikliklərlə özünü göstərə bilən xroniki xəstəlikdir. e- -a istinadən xəbər verir ki, dəri problemləri diabetin ilk əlamətlərində

.

Şəkərli diabetdə yenilik: göz vasitəsilə…

Avstraliyanın WEHI İnstitutu alimləri süni intellektin (Sİ) köməyi ilə göz dibini araşdıraraq xəstəliklərin erkən diaqnostikasına yeni imkanlar açıb. 50 mindən çox göz təsvirinin təhlili nəticəsində şəkərli diabetin, demensiyanı

.

Burgeri sağlamlıq üçün faydalı etmək olarmış

"Bəzi inqrediyentləri əvəzləməklə burgerləri daha faydalı etmək olar". xəbər verir ki, bunu diyetoloq, nutrisioloq Sofiya Kovanova deyib. O izah edib ki, ənənəvi fastfudda karbohidratlar və yağlar termiki emal yol

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler adlarin menasi yaz geyimleri 2025 qurd xəstəlikləri mahuddan tikilen kishi ust geyimi vətən haqqında bayatılar tük çıxartma veten xlor lekesi sekisler rəksanə xərçəng bürcü