Kokteylin faydaları

Kokteylin faydalarıKokteyl alkohollu və alkoholsuz içkilərin qarışımından hazırlanan içkidir. Kokteyl servis edilərkən onun miqdarını 150 ml-dən çox artırmırlar. Kokteylin tərkibində bir çox komponentlər var.
İlk dəfə kokteyl və onun hazırlanması barədə 1806-cı ildə Nyu Yorkda çıxan "Balance" qəzetində məlumatlar yayılmışdır.
Bir çoxları kokteylin 200 ildən çox yaşı olduğunu söyləyirlər. Əvvəllər kokteyl iri çəlləklərdə qarışdırılaraq hazırlanmış və sonra şüşələrə doldurmuşlar. İlk dəfə 1862-ci ildə kokteyl haqqında məlumat kitabçasını barmen Ceri Tomas yazmışdır. O müəllifi olduğu kitabda müxtəlif növ kokteyllərin hazırlanması qaydalarını və tərkibini yazmışdır. Sonradan barmen yeni kokteyl reseptləri olan kitablar yazmış və kitablar yüksək tirajla satılmışdır.
Hazırlanma qaydasınadan asılı olaraq kokteyllər müxtəlif növ olur:
* hazır şəkildə satılan və birbaşa qədəhə süzülən
* stəkanda qarışdırılaraq hazırlanan
* qarışdırıcıda hazırlanan
* blenderdə qarışdırılan.
Kokteylin ən yaxşı xüsusiyyəti onun alkoholsuz içki olmasıdır. Son illərin ən məşhur kokteyli oksigenli kokteyldir. Kokteylin köpüyəbənzər maddə olması və tərkibində olan meyvələr onun vitaminlə zəngin olmasının göstəricisidir. Oksigenli kokteyl oksigenli kokteylerdən hazırlanır. Bu zaman onun tərkibində olanlar qarışdırılmaqla yanaşı, həm də oksigenləşdirilir. 400 ml kokteyl hazırlamaq üçün 100 qr təbii komponentləri(təbii və təzə sıxılmış şirə, süd və s.), 2 qr köpük əmələ gətirən maddə lazımdır. Hazırlanması üçün qarışım oksigenlə zənginləşdirilir. Mədəyə düşən kokteylin tərkibində olan oksigen qısa bir zamanda qana sorulur və qanla orqanizmin bütün toxumalarına daşınır. Bu kokteyl maddələr mübadiləsini normallaşdırır, metobolizmi sürətləndirir və hüceyrələrin oksidləşməsinə səbəb olur. Oksidləşmiş kokteyl xırda kapillyarların yaxşı işləməsinə və immunitetin yaxşılaşmasına səbəb olur. Kapilyarların oksidləşməsi onun tərkibindəki maddələrin orqanizm tərəfindən 2 dəfə daha tez sorulmasına səbəb olur.
Hamilə qadınlara, iri sənaye şəhərlərində yaşayanlara, yaşadığı şəhərdə urbanizasiyanın miqdarı çox olan insanlara, xroniki hipoksiyadan, ürək-damar xəstəliklərindən, yuxusuzluqdan və xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkənlərə hər gün kokteyl içmək məsləhət görülür. Təzə meyvə və giləmeyvələrdən hazırlanan kokteyl insan orqanizmi üçün çox faydalıddır. Onun tərkibində çoxlu vitamin və minerallar var. Kokteyl içmək maddələr mübadiləsinin və mədə-bağırsaq sisteminin işinin sürətlənməsinə səbəb olur. Ondan istifadə etmək immunitetin yüksəlməsinə, oksigen balansının saxlanılmasına və piy hüceyrələrinin yanmasına səbəb olur.
Kokteylin zərərli xüsusiyyətləri
Hamilə və uşaqəmizdirən qadınlara tərkibində spirt olan kokteyl içmək məsləhət görülmür. Çoxlu miqdar tərkibində alkohol olan kokteyl içmək əsəb sisteminə pis təsir edir. Bu zəhərlənmələrə və alkohol asılılığına səbəb ola bilir. Öddaşı və sidik kisəsinin daş xəstəliklərindən, hipertoniyadan, astma və tənəffüs yollarının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə oksigenləşdirilmiş kokteyl içmək məsləhət görülmür. Tərkibindəki meyvələrə qarşı allergiyası olanlara meyvəli kokteyl içmək tövsiyə edilmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1526   Tarix: 28 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Soyuqdəyməsi olanlar dənizə girə bilər?

Həkim-infeksionist Vladimir Neronov dəniz kənarında istirahət zamanı soyuqdəymə halında dənizdə çimməkdən çəkinməyin vacib olub-olmadığını izah edib.   -a istinadən bildirir ki, o müsahibəsi zamanı bu sözləri deyib: . "Soyuqdəym

.

Kondisioner insanı kor edə bilər - Həkim xəbərdarlıq etdi

Havalar isindikcə kondisionerdən istifadənin artması göz sağlamlığımızı təhdid edir.   -a istinadən xəbər verir ki, Dos. Dr. Remzi Karadağ kondisionerlərin şüursuz istifadəsinin göz quruluğu və göz infeksiyalarına səbəb ol

.

Gecə bu qidaları yesəniz, arıqlayacaqsınız

Arıqlama prosesində yağların yandırılmasını asanlaşdıran qidalar sayəsində qısa müddətdə ideal çəkiyə çatmaq mümkündür. Mütəxəssislər xüsusilə axşam yeməyində istehlak edilən qidaların gecə boyu orqanizmin təmizlənməsind

.

Körpələrə 4 aylıqdan etibarən bu qida verilməlidir

İngiltərədə aparılan araşdırmaya görə, körpəlik dövründə, yəni 4 aylıqdan etibarən fıstıq məhsullarına məruz qalan uşaqların sonrakı yaşlarda fıstıqlara qarşı allergiyası daha az olur. -a istinadən xəbər verir ki, bunu Londo

.

Yeni virus dünyada sürətlə inkişaf edir - Səbəbi AÇIQLANDI

Bu virus planetin bütün qitələrinə çatıb və quşları, məməliləri və insanları təhdid edir. Koronavirus pandemiyasından - H5N1 "quş qripi" virusundan hələ də sağalmamış bəşəriyyəti yeni təhlükə gözləyir. .   -a istinadən xəbə

.

Diabet xəstələri üçün möcüzəvi "qızıl çay"

2-ci diabet bir çox insanın həyatını çətinləşdirən xəstəliklərdən biridir. Xüsusilə qan şəkərinin yüksəlməsi bu xəstələr üçün olduqca narahatedici haldır.   -a istinadən xəbər verir ki, elmi araşdırmalar yeməkdən sonra qa

.

Qarpızı kəsəndə bu baş verirsə... - Zəhərlidir, yeməyin

Qarpız ən çox istehlak edilən yay meyvələrindən biridir. Həm sağlam, həm də təravətləndirici qida olan qarpız xüsusilə yüngül qəlyanaltı istəyənlər üçün ideal meyvə kimi tanınır. Ancaq hər yay qarpızdan zəhərlənmələr ba

.

Yuxunuz ərşə çəkilibsə

Dünyada ən çox yayılan xəstəlik məhz yuxusuzluqdur. Hər on insandan beşi yuxusuzluğun müxtəlif növlərindən əziyyət çəkir. Araşdırmalar nəticəsində sübut edilib ki, yuxusuz insan aqressiv olur, düzgün qərarlar qəbul edə bilmir

.

Autizmə neandertal genləri səbəb olur – Yeni araşdırma

Autizmin səbəbi neandertal genləri ola bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, alimlər apardıqları yeni araşdırmanın nəticələrinə uyğun olaraq bu qərara gəliblər. Məlumdur ki, müasir insanlar onların ən yaxın qohumlarında

turlar.az

sonxeber.az hamiləlik toy makiyaji sekilleri sac duzumleri hamileliyin elametleri zorlama döş əmən kişilər paxla cigirtmasi kosmetika şəhid qizlar hakışda qadin saglamlig bürcler