Kolbasaya əlavə edilən kimyəvi maddələrin TƏSİRİ

Kolbasaya əlavə edilən kimyəvi maddələrin TƏSİRİİstehlakçılar icazə verilən qida əlavələrindən qorxmamalıdır, əksinə istifadəsinə diqqətlə yanaşılmalıdır.
Milli.Az xəbər verir ki, rusiyalı ekspertlər bir çox tanınmış məhsullarda məsələn, alma pektini (E440), limon turşusu (E330) və ya askorbin turşusu (E300) olduğunu deyib. Bundan başqa, bir çox əlavələr istehsal vaxtı təhlükəsizlik məqsədilə istifadə olunur. Məsələn, konservant natriumun (Ye250) nitriti qaynanmış, hisə verilmiş və qurudulmuş ət məhsullarının hazırlanması vaxtı əlavə edilir, çünki o kolbasanın rənglənməsinin fiksatoru rolunda çıxış edir. Antiokislitel və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir, eyni zamanda məhsulları botulizmin bakteriyalarından müdafiə edir.
Bəzi əlavələr - məsələn, benzoik turşusu giləmeyvə və pendiri çürüməkdən qoruyur. Kükürd dioksidi (E220) bakteriya və göbələklərin böyüməsinin qarşısını almaq üçün istifadə olunur, eyni zamanda meyvə-tərəvəzlərin enzimatik qaralmasına mane olur.
İcazə verilən əlavələr arasında qida boyası (E100 - E199), konservantlar (E200 - E299), antioksidantlar (E300 - E399), stabilizatorlar (E400 - E499), emulsifikatorlar (E500 - E599), ləzzət və ətir artırıcıları (E600 - E699) da var.
"Sadalanan əlavələrin hər hansı birini təmiz formada və çox miqdarda istifadə etsəniz, əslində sağlamlığa zərərli ola bilər. Ancaq bu ümumi mənada əksinədir", - deyə Federal Dövlət Büdcə Təşkilatı Qidalanma və Biotexnologiya Federal Tədqiqat Mərkəzinin qida kimya laboratoriyasının müdiri Vladimir Bessonov qeyd edib.
Bununla birlikdə Rusiya Keyfiyyət Sistemi ("Roskaçestvo") qadağan olunan əlavələrin də olduğunu xatırladıb. Bunlara boyalar daxildir: alkanin (E103), sitrus qırmızı 2 (E121), qırmızı amarant (E123), qırmızı 2G (E128) və qoruyucu maddələr: para-hidroksibenzin turşusu propil efir (E216), para-hidroksibenzin turşusu propil efir sodium ( E217) və formaldehid (E240). Bədənə zərər verə biləcəyi üçün onların Rusiya ərazisinə gətirilməsi, həmçinin bu əlavələr olan məhsulların satışı qadağandır. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1320   Tarix: 22 may 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

turlar.az

geyim necə seçməli yay geyimləri 2025 kosmetik vasiteler nergiz pasayeva sepgilere qarsi maska dalğalı saç düzümləri maraqli sekiller kosmetika rus dilin nece orenek xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır turpun nağlı baldiz lakonizm