Körpələrdə qida allergiyası əlamətlərini necə tanımaq olar? Qida allergiyasının səbəblərindən biri D vitamini çatışmazlığıdır.
mühitin çirklənməsi, dəyişən həyat şəraiti və genetik səbəblər uşaqlarda qida allergiyasına səbəb olan səbəblərdəndir. Son 10 ildə iki dəfə artan qida allergiyası indi hər 100 körpədən 6 -da görülür. Qida allergiyası simptomları haqqında məlumat sahibi olmağın vacibliyini vurğulayan Uşaq Allergiyası Mütəxəssisi Prof. Dr. Gülbin Bingöl, valideynlərin uşaqlarını diqqətlə araşdırması lazım olduğunu söylədi.
Dörd yaşdan kiçik uşaqlarda; Acıbadem Maslak Xəstəxanası Uşaq Allergiyası Mütəxəssisi Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Allergiyanın çox fərqli simptomları var. Xüsusilə körpələr və kiçik uşaqlar şikayətlərini səsləndirə bilmədikləri üçün valideynlər diqqətli müşahidəçilər olmalıdırlar ". dedi. Körpəlik dövründə alerjenlər; Vaxt, miqdar, erkən dövrdə mikrob mühitindəki dəyişikliklər və D vitamini çatışmazlığı kimi faktorların allergiyanın artmasının səbəbləri olduğunu ifadə edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl allergiya haqqında ətraflı məlumat verdi.
8 ALLERGİK QIDA
Qida alerjisinin bədəndə təbii olaraq alınan qidalara qarşı reaksiyaların ümumi adı olduğunu izah edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, qida allergiyasının artan bir sağlamlıq problemi olduğunu vurğulayır. Bu cür allergiyanın son 10 ildə iki dəfə görüldüyünü izah edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl sözlərini belə davam etdirir:
"Ən çox rast gəlinən 8 qida allergiyası; Onları inək südü, yumurta, fıstıq, ağac qoz -fındıq, buğda, soya, qabıqlı balıq və balıq kimi qruplaşdırmaq mümkündür. Bu allergenlər, ölkəmizdə sayı 6,5 milyon olan 0-4 yaş qrupunda 350 min uşağı təsir edir. Körpələrin yüzdə 6'sında və uşaqların yüzdə 4ündə görülən bu tip allergiya, ergenlikdə yüzdə 2, yetkinlikdə isə yüzdə 1ə enir.
ƏN YAXŞI SEMPTOM QIZI DƏRİDİR
Qida allergiyası tez -tez dəridə, mədə -bağırsaq sistemində və tənəffüs sistemində tapıntılarla özünü göstərir. Qaşıntı, qızartı, ürtiker (ürtiker), ekzema, dodaqlarda və göz ətrafında şişkinlik kimi simptomların bədəni allergik olan körpələrin və uşaqların yüzdə 50-60'ında meydana gəldiyini ifadə edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Mədə və bağırsaq sistemində qanlı tabure, nəcisdə mucus, bulantı, qusma, qarın ağrısı, kolik, qəbizlik və ishal kimi əlamətlər var ki, bunlar da eyni nisbətdə görülür. Tənəffüs simptomları daha az yaygındır. Xəstələrin 20-30 faizində burun axması, qaşınma, asqırma, boğazda qaşınma, səsin qabarması, udqunmada çətinlik, öskürək, hırıltı və nəfəs darlığı müşahidə olunur. Ancaq bütün bunlardan başqa, anafilaksi (şok şəkli) vəziyyətində, aşağı qan təzyiqi, bayılma, çarpıntı, solğunluq, baş ağrısı və qarışıqlıq "deyərək simptomlar haqqında ətraflı məlumat verir. prof. Dr. Gülbin Bingöl, 4 yaşından kiçik uşaqlarda yeməkdən imtina, yutma çətinliyi, səbəbsiz ağlama, yuxu pozğunluğu, qarın ağrısı, qusma, iştahın azalması və qəbizlik kimi şikayətlərin də göz ardı edilməməsi lazım olduğunu vurğulayır.
Qida allergiyasına ciddi yanaşmaq lazımdır, çünki çox əhəmiyyətli sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Allergiyaya səbəb olan qidalara qarşı erkən diaqnoz və tədbirlərlə dəri, mədə -bağırsaq və tənəffüs sistemindəki şikayətlərin aradan qaldırıla biləcəyini və bunun həm uşağın, həm də ailənin həyat keyfiyyətinin yaxşılaşmasına kömək edəcəyini ifadə etdi. Dr. Gülbin Bingöl, "Şiddətli qida alerjilerinde şok mənzərə və həyatı təhdid edən reaksiyaların qarşısını almaq olar" deyir.
həkimə müraciət etmək üçün gecikməyin
Beləliklə, valideynlər nə vaxt həkimə müraciət etməlidirlər? Körpələrdə və uşaqlarda əldə edilən tapıntıları yaxından izləməyin əhəmiyyətini vurğulayan Prof. Dr. Gülbin Bingöl davam edir:
"Təsvir etdiyimiz simptomlar varsa, yəni kaka içərisində qan, selikli (ağız boşluğu), yaxşılaşmayan qusma, naməlum səbəbdən ağlama və narahatlıq və dəridə səpkilər varsa, həkimə müraciət edilməlidir. Bu tapıntılar ana südü verərkən də ortaya çıxa bilər. Bunun səbəbi qida zülallarının ana südündən körpəyə keçməsidir. Bu cür tapıntıları olanlar, xüsusən də şok keçirənlər həkim nəzarəti altında olmalıdırlar. "
ƏLAVƏ YAŞLA AZALIR
Ümumiyyətlə həyat keyfiyyətinə təsir edən bu problemlərin və qida allergiyalarının yaşla birlikdə azalması və ya hətta ortadan qalxması mümkündür. İnək südü, yumurta, buğda və soya allergiyalarının bir hissəsinin ilk ildə yaxşılaşdığını qeyd edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Ancaq tolerantlığın inkişafı yetkinlik yaşına qədər davam edə bilər. Fıstıq, ağacdan yetişən qoz-fındıq bədən tərəfindən daha yavaş inkişaf edir. Bəzən allergiya davam edir. Eyni şəkildə, balıq və qabıqlı balıqlara qarşı allergiya çox vaxt davam edir. "
MÜMKÜN OLMADIĞINDAN QƏDƏR MÜALİCƏ YOXDUR
Qida allergiyası üçün qəti bir müalicə yoxdur. Ancaq bunun qarşısını almaq üçün bəzi tədbirlərin alındığını qeyd edən Avropa Allergiya və Klinik İmmunologiya Akademiyası müxtəlif araşdırmalardan sonra bir hesabat hazırladı, Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Nəticələrə görə, inək südü ehtiva edən qarışıq körpəyə ilk həftə verilməməlidir. Yaxşı bişmiş yumurta bərk qidaya keçid dövründə verilə bilər. Bundan əlavə, fıstıq allergiyası yüksək yayılmış cəmiyyətlərdə qidalanmaya keçid zamanı veriləcək qidalara fıstıq allergiyası da əlavə edilə bilər.
ANAFLATİK şoka qarşı tədbir alın
Qida allergiyası müalicə prosesinin əsası allergiyaya səbəb olan qidaların diyetdən xaric edilməsidir. Körpə ana südü ilə qidalanırsa, ananın bu qidalardan uzaq durması lazım olduğunu qeyd edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Egzama kimi qida alerjilerinin səbəb olduğu simptomların müalicəsi də vacibdir. Yenə şok riski olan xəstələrdə adrenalin autoinjektorları (adrenalin qələmləri) aparılmalıdır. Uşaq məktəbə və ya uşaq bağçasına gedirsə, bu əşyalar orada saxlanmalı və nə vaxt istifadə edilməli olduğu barədə uşağa və müəllimlərə məlumat verilməlidir.
YENİ ARAŞDIRMA: İKİ ALLERGEN HİPOTESİ
Allergiya ilə bağlı araşdırmalar, həyat keyfiyyətinin artırılması ilə bağlı tapıntıları da ortaya qoyur. "İkili allergen hipotezinin" son illərdə vurğulandığını ifadə edən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, "Buna atopik dermatit (ekzema) dərnəyi deyilir. Bu mövzuda edilən araşdırmalar göstərir ki, ekzemalı insanlarda allergiya ilə dəri vasitəsilə təmas qida allergiyasının inkişafını artırır.
Qida allergiyasının səbəbləri ilə bağlı araşdırmalara diqqət çəkən Prof. Dr. Gülbin Bingöl, Avstraliyadan edilən "Healthnuts" adlı geniş bir araşdırmada, D vitamini çatışmazlığının da əhəmiyyətli bir risk faktoru olaraq ifadə edildiyini söyləyir.
f Paylaş