Meyvə şirələrinin düzgün saxlanma QAYDASI

Meyvə şirələrinin düzgün saxlanma QAYDASITəzə sıxılmış meyvə şirələri konsentrat meyvə şirələrindən çox faydalıdır. Konsentrat meyvə şirələri vitaminsiz şəkərli içkilərdir. Təzə sıxılmış meyvə şirələrinin tərkibi isə vitamin və minerallarla zəngindir. Meyvə şirələri uşaq yaşlarından etibarən həyatımızın hər dövründə ləzzətlə istehlak etdiyimiz və sağlamlıq baxımından insan həyatında əvəzsiz yeri olan içkilərdir.
Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyindən Milli.Az-a verilən məlumata görə meyvə şirələrinin tərkibi vitamin, minerallar, lif və flavonoidlərlə zəngindir.
Sağlamlıq üçün olduqca faydalı olan bu şirələr immun sistemini möhkəmləndirir, müalicəvi təsir göstərir. Hər şirənin isə öz faydası vardır. Amma düzgün qəbul edilmədikdə meyvə şirələrinin orqanizmə heç bir faydası dəymir. Buna görə də təzə sıxılmış meyvə şirələrini ən qısa müddətdə istehlak etmək lazımdır. Meyvə şirələri uzun müddət saxlandıqda vacib mineralları və vitaminləri itirir. Xüsusən C vitamini ilə zəngin olan meyvə şirələrində bu vitamin oksidləşərək sirkəyə çevrilir. Bununla yanaşı, uzun müddət saxlanılan meyvə şirələrində qısa müddət sonra bakteriya artmağa başlayacaq.
Meyvə şirələrindən düzgün istifadə edirikmi?
Təzə çəkilmiş meyvə şirəsini 2 saatdan çox olmamaq şərtilə istehlak etmək daha faydalıdır. Əgər meyvə suyu bu müddətdən artıq saxlanmalıdırsa, onda vitaminlərini qorumaqla saxlanmasını təmin etmək lazımdır. Belə ki, şirələrin plastik qablarda ağzı tam bağlanmamış və ya ağzı açıq şəkildə otaq temperaturunda saxlanması düzgün deyil. Bu şəkildə saxlanılan meyvə şirələrində dad və ya qoxu dəyişikliyi başlayacaq və o, sürətlə köhnələcəkdir. Meyvə şirələri hava ilə təmasda olmayan, quru və günəş işığına məruz qalmayan yerdə, xüsusən də möhkəm bağlanmış şüşə qablarda və soyuducuda saxlanmalıdır. Qoxusu və dadı dəyişmiş  meyvə şirələri istehlak edilməməlidir.
Meyvə yeməkdən zövq almırsınızsa, şirəsini içməklə gündəlik bir sıra minerallara, vitaminlərə və fitokimyəvi maddələr kimi bioaktiv birləşmələrə olan ehtiyacı ödəmək üçün faydalana bilərsiniz. Həmçinin meyvələrin lətli hissələrini şirələrə qarışdırmaqla daha sağlam fitonutrientlər və lif ehtiva edən bir içki əldə edə bilərsiniz ki, bu zaman şirənin tərkibində olan lif toxluq hiss etməyə kömək edə bilər.
Şirələrin tərkibində olan C vitamini, polifenol və karotenoidlər kimi bir çox maddələr sağlamlığımız üçün olduqca faydalıdır.
Xüsusilə C vitamini orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırdığına görə bizi infeksion və iltihabi xəstəliklərdən qoruyur, hipertoniya xəstələrində təzyiqin tənzimlənməsinə yardımçı olur, ürək xəstəliyi riskini azaldır. Portağal, üzüm, qreypfrut, nar, alma və albalıdan əldə olunan meyvə şirələrinin mütəxəssislər tərəfindən orqanizmə daha faydalı olduğu bildirilir. 
Portağal şirəsi 
Portağal şirəsinin əsasən C vitamini, kalsium, maqnezium mineralları ilə zəngindir. bir stəkan portağal şirəsi gündəlik C vitamini ehtiyacını qarşılayır. Fol turşusu, kalium, B1, B2, B6 vitaminləri və müxtəlif minerallarla zəngin olan portağal suyu  xərçəng hüceyrələrinin inkişafına qarşı effektlidir. Portağal suyu bəzi dərmanların təsirini azalda bildiyindən diqqətlə istehlak edilməlidir. Həmçinin gecə yarısı içilən portağal suyu da yuxusuzluğa səbəb ola bilər.
Üzüm şirəsi 
Üzüm şirəsinin tərkibində A, B, C vitaminləri, kalium və dəmir mineralları  var. Güclü antioksidant xüsusiyyətləri sayəsində bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq immun sistemini gücləndirir. Üzüm şirəsi tərkibində çox miqdarda kalium və dəmir ehtiva edir. Üzüm suyu immun sisteminə və ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərir, xolesterol və şəkəri tarazlaşdıraraq ürək sağlamlığını təmin edir.
Alma şirəsi 
Alma şirəsinin kalium, maqnezium, kalsium mineralları, C, K və E vitaminləri ilə zəngindir. Həmçinin yaddaşı gücləndirir, stres və yaşlanmanın təsirlərini azaldır.
İmmun sistemini gücləndirməyin ən asan yolu sağlam həyat tərzi və düzgün qidalanmaqdır. Sağlam qidalanmaq üçün qida rasionunda kifayət qədər meyvə olmasını təmin etmək, mövsümi meyvələrdən, eləcə də təzə sıxılmış meyvə şirələrindən istifadə etmək vacibdir. Müntəzəm olaraq meyvə şirələrini istehlak etməklə orqanizmi sağlam, gümrah və enerjili saxlamaq mümkündür.
Meyvənin keyfiyyəti hazırlanan şirənin də keyfiyyətinə böyük təsir göstərir. İstifadə olunan meyvə tam yetişməli, zədələnmiş və ya çürümüş olmamalıdır. Həmçinin şirə hazırlayarkən meyvənin axar suyun altında təmiz yuyulub, suyunun çəkilməsi şərtdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 903   Tarix: 08 yanvar 2024
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Qatıqdan 10 dəfə daha faydalı qida: Bağırsaqları rahatladır

Həzm sistemini qaydaya salmaq bu qədər asan olmamışdı. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi təbii fermentləşdirilmiş (mayalanmış) qidalar orqanizmdəki probiotikləri artıraraq bağırsaqları təmizləyir, şişkinlik və həzm problemlərin

.

Bu qan qrupundan olanlar daha çox yaşayır

Aparılan elmi araşdırmalara görə, insanın qan qrupu onun müəyyən xəstəliklərə meylliliyinə və uzunömürlülüyünə təsir edə bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu amil insan ömrünü tam müəyyən etməsə də, sağlamlıq risklərin

.

Boyuzatma əməliyyatına tələbat pik həddə - risk isə çox böyükdür

Daha uzun boya sahib olmaq üçün edilən boy uzatma əməliyyatları son illərdə dünyada getdikcə daha çox populyarlaşır. Ancaq bu prosedur, sadəcə "bir neçə santimetr uzun olmaq" qədər sadə deyil - bədən, bu əməliyyatı

.

Ət əvəzinə bu məhsulları yemək olar - Eyni effekti verir

Qırmızı və emal olunmuş ətin bir hissəsini paxlalılarla (soya istisna olmaqla) əvəzləmək ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə Finlandiyanın Helsink Universitetinin alimləri məluma

.

Təbii şərbət: Bu çay öskürəyi, bəlğəmi və boğazdakı mikrobları sürətlə aradan qaldırır

Fəsil dəyişiklikləri zamanı öskürək, xırıltı, bəlğəm və boğaz iltihabları bir çox insanda narahatlığa səbəb olur. Soyuqdəymə və qrip dövründə təbii bitki çayları həm əlamətləri yüngülləşdirməkdə, həm də immuniteti gücləndirməkd

.

Təzyiqi salan səhər yeməyi: Həkimlər sadə resept açıqladı

"Qarğıdalı kəpəyi və çia toxumu ilə qatıq təzyiqi azaldır". xəbər verir ki, bu barədə həkim və televiziya aparıcısı Yelena Malışeva və onun həmsöhbətləri kardioloq Herman Qandelman, oftalmoloq Mixail Konovalov danışıblar

.

Zərərsiz hesab etdiyiniz bu 7 vərdiş beyninizi sakitcə məhv edir - Mütəxəssisdən xəbərdarlıq

Gündəlik həyatımızda fərqinə varmadan davam etdirdiyimiz bəzi sadə vərdişlər, beynimizə düşündüyümüzdən daha çox zərər verə bilər. ABŞ-li tanınmış psixiatr və beyin mütəxəssisi Dr. Daniel Amen, beynin sağlam qalması üçü

.

İllərdir faydalı olduğu bilinirdi - Dietoloq gerçəyi açıqladı

Dietoloq səhər süfrəsində tez bişən sıyıqların faydasız olduğunu açıqlayıb. xəbər verir ki, səhərlər sürətli hazırlanan sıyıqlara üstünlük verənlərin çoxu onların sağlamlıq üçün xeyirli olduğunu düşünür. Lakin dietoloq Dmitr

.

20–30 yaş arası şəxslərdə ürək xəstəliyinin 5 əsas əlaməti

Bir vaxtlar yalnız yaşlılarda rast gəlinən ürək xəstəlikləri, artıq 20-30 yaş arası gənclər üçün də ciddi təhlükəyə çevrilib. Dünya Səhiyyə Təşkilatının (DST) məlumatlarına görə, ürək-damar xəstəlikləri dünyada ölümün əsa

turlar.az

gözəllik məhsulları yaz geyimleri 2025 adlarin menasi elm haqqinda atalar sozu yemək reseptləri qısa saç düzümləri xına bayatıları kosmetika novruz bayramı anabaci bürcler qardasa aid haxistalar gozde olar