Mütəxəssis məsləhəti: 35 yaşdan sonra ...

Mütəxəssis məsləhəti: 35 yaşdan sonra ...Bu gün dünyada, o cümlədən Azərbaycanda ölüm halları və əlilliyin böyük hissəsi ürək-damar xəstəliklərindən baş verir.

qadınsaytı.az trend-ə istinadən bildirir ki, bunu Milli Məclisin Səhiyyə komitəsinin üzvü, ürək-damar cərrahı Rəşad Mahmudov deyib.

R.Mahmudov bildirib ki, ürək-damar xəstəliklərinin artmasının bir çox səbəbləri var:

"Bu səbəblər içərisində tibbi diaqnostikanın inkişafı da var. Əgər əvvəllər ürək-damar xəstəlikləri diaqnoz qoyulmaqla müəyyən edilmirdisə, indi bu xəstəlikləri müəyyən etmək üçün texnika və tibbi avadanlıqlar var. Bu, xəstəliyin statistikasında yüksəlməyə səbəb olur. Digər səbəb odur ki, dünyada stress fonu, həyat tərzi, kommunikasiyanın və texnologiyanın inkişafının insanlar üzərində təsiri birmənalı olaraq ürək damar xəstəliklərinin riskini artırır".

Onun sözlərinə görə, bu xəstəlikdə hazırda cavanlaşma müşahidə olunur: "Cavanlaşmaya səbəb risk faktoru olaraq stressin çox olması, hərəkətsiz, oturaq həyat tərzidir. Gündəlik hərəkət etməni xeyli azaltmışıq. Bu, insanlarda ürək-damar xəstəlikləri üçün ən böyük əsasdır. Bunlar isə Azərbaycanda da bu xəstəliyin cavanlaşmasına səbəb olur".

R.Mahmudov yalnış qidalanmanın da ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına yol açdığını bildirərək hansı yaşdan sonra ürək xəstəlikləri ilə bağlı müayinədən keçmək lazım olduğunu qeyd edib. Onun sözlərinə görə, dünya təcrübəsində qəbul olunan reallıq var ki, 35 yaşdan sonra yoxlamalar daha intensiv şəkildə aparılmalıdır:

"Ailədə risk varsa, tibbi müayinə daha tez edə bilərlər. Qazanılmış ürək damar xəstəliklərinin çoxunun təməli qida rasionundakı dəyişikliklərdir. Gənclərin istifadə etdiyi qidaları nəzərə alaraq dünyada böyük təhlükə yarandığı qeyd olunur. Hətta bu xəstəliyin 6-7 yaşdan etibarən başladığı barədə xəbərdarlıq edirlər".

Xəbərlər     Baxılıb: 3614   Tarix: 10 noyabr 2016
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

"Kişilər performans üçün dərman atır, amma bilmirlər ki, arıqlamaq bəs edir"

Uroloq Rodriqo Braz kişilərdə erektil disfunksiya ilə əlaqəli xəstəliklər barədə danışıb. xəbər verir ki, "Metropoles" nəşrinə açıqlamasında həkim bu problemin bir çox hallarda şəkərli diabet və ürək-damar sistem

.

Sahibinin stressi heyvanlarda ürək problemlərinə səbəb olur

Son dövrlərdə ürək problemi olan it və pişiklərin sayı təxminən 15 faiz artıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər bunu ev heyvanlarının sahiblərində müşahidə olunan stress və emosional gərginliklə əlaqələndirirlər. . Məlumat

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari toy makiyajlari hamilelikde qidalanma ilk tibbi yardim usaq masajlari ideal toy zire yagi sac ucun kosmetika nizami gencevi bayatı hakistalar novruz haqistalari hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz