Narın bilmədiyimiz faydaları

Narın bilmədiyimiz faydalarıNar xalq təbabətində geniş istifadə olunan meyvələrdən biridir. Mütəxəssislərin qənaətinə görə, bir ədəd narın tərkibində insana lazım olan gündəlik vitaminin 40 faizi var. Yunan mifologiyasında nar tanrının qidası sayılır. Onun təsviri Misir piramidalarında tapılıb. "Cənnətdən gələn meyvə" ifadəsi də məhz bu anlamda işlənir.
Milli.Az xəbər verir ki, Azərbaycan Tibb Universitetinin məzunu, peşəkar əczaçı Fəxrəddin İsayev AZƏRTAC-ın bölgə müxbirinə narın bir çox vitamin və minerallarla, bədənin normal fəaliyyət göstərməsi üçün lazım olan elementlərə zəngin olduğunu bildirib: "Nar dörd mühüm vitaminlə zəngindir - C, P, B6 və B12. Meyvə və tərəvəzlər arasında vitamin C-nin ən çox olduğu nar immun sisteminə yaxşı təsir göstərir. Vitamin P qan damarlarını, B6 sinir sistemini gücləndirir, B12 hemopoezi yaxşılaşdırır. Amma narın faydası bununla qurtarmır. Qeyd edim ki, narın tərkibində çoxlu turşu lif və tanin maddəsi də var. Narın tərkibində olan maddələr vərəm, dizenteriya və bağırsaq çöplərinə qarşı faydalıdır və dezinfeksiyaedicidir. Büzücü xüsusiyyətə malik olan və ishal ilə mübarizə aparan tanini xüsusi qeyd etmək lazımdır".
F.İsayevin sözlərinə görə, nar damar divarlarını, sinir sistemi və qan dövranını gücləndirir. Həkimlər yaşlılara və cərrahiyyə əməliyyatına məruz qalanlara bu məqamlara diqqət yetirməyi məsləhət görürlər. Soyuqdəymənin, tiroid vəzinin, kardioloji xəstəliklərin müalicəsində və qarşısının alınmasında da narın faydası böyükdür. Ateroskleroz, qansızlıq və bədəni taqətdən düşmüş xəstələrin müalicəsində nardan istifadənin çox böyük faydası var. Narda olan vitaminlər və mikroelementlər bu cür xəstələrin daha tez sağalmasına kömək edir. Əgər nardan müntəzəm istifadə olunsa, bu, hipertoniyalı xəstələrdə arterial təzyiqin azalmasına müsbət təsir göstərir. Orqanizmə nar ilə daxil olan təbii amin turşuları patoloji hüceyrələrlə mübarizə aparır və mənfi proseslərin nizamlanmasına kömək edir. Bu Şərq meyvəsindən müntəzəm istifadə mədə xərçənginin inkişafına mane olur. Nar bronxial astma və anemiya xəstələrinə də faydalıdır. Narın dənəsi və şirəsi bədənin radiasiyaya qarşı müqavimətinin artmasına da kömək edir.
"Narın faydalarını saymaqla qurtarmaq olmaz, tərkibi vitaminlərlə çox zəngindir. Bu meyvə praktiki olaraq bütün xəstəliklərə qarşı mübarizədə müsbət təsirə malikdir", - deyə mütəxəssis bildirib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1398   Tarix: 12 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Müxtəlif yemək çeşidlərinin verdiyi fəsadlardan necə qorunaq? - AÇIQLAMA

"50 yaşdan yuxarı insanlar balıq yeməlidirlər, çünki bu yaşda bədənin əzələ kütləsini və gücünü saxlamaq üçün daha çox proteinə ehtiyacı var". Bu barədə -a Tibet təbabəti üzrə menecer Günay Seyfullayeva Novruz Bayram

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

Oruc tutmaq xərçəng hüceyrələrinin qarşını alır

Oruc tutmaq immun sistemini yaxşılaşdırır, orqanizmdəki toksinləri aradan qaldırır, iltihabı azaldır, xərçəng hüceyrələrinin yayılmasını ləngidir.  AZƏRTAC-a istinadən türkiyəli həkim Özkan Akyolun mövzu ilə bağlı araşdırmasın

.

Bağırsaq xərçəngini yaradan faktor aşkarlandı

ABŞ-ın Fred Hatçinson Xərçəng Mərkəzinin alimləri aşkar ediblər ki, ağız boşluğunda yaşayan "Fusobacterium nucleatum" bakteriyası bağırsaqlara keçərək aqressiv şişlərin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Araşdırmanı

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

Qarın yağlarını əridən 6 QİDA

Daha çox oturaq həyat tərzi, balanssız qidalanma vərdişləri və genetik faktorlar qarın nahiyəsində yağlarına səbəb ola bilər. Ancaq bu yağları sağlam qidalanma ilə əritmək mümkün ola bilər.   -a istinadən qarın yağını azald

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

turlar.az

sonxeber.az geyim seçimi hamiləlik sade makiyaj sekilleri ciyer qovurma manikür və pedikür razyana çayı qış tədarükü salatlar kosmetika toy gecesi bürcler narin faydasi klitor sperma