Naringi qabığının müalicəvi xüsusiyyətləri
Naringini (mandarin) sevməyən insan çətin tapılar. Biz onu ləzzətlə yeyirik, qabığını isə fikirləşmədən atırıq. Amma onun qabığı çox faydalıdır.
İmmunitetin artması, iştahanın açılması üçün 2 xörək qaşığı xırda doğranmış naringi qabığını250 ml suya tökürlər,7 gün saxlayır və yeməkdən yarım saat əvvəl 20-25 damcı qəbul edirlər.
Soyuqdəymə zamanı, öskürək, bronxitdə 3 xörək qaşığı qurudulmuş narıngi qabığını 2 stəkan qaynar suya tökürlər, 2 saatdan süzüb, alınmış cövhəri 2 xörək qaşığı balla qarışdırırlar, 0,5 stəkan, gündə 4 dəfə olmaqla isti şəkildə qəbul edirlər.
Mastiti aradan qaldırmaq üçün 100qr quru naringi qabığını xırda doğrayıb, 20 qr biyan kökü ilə qarışdırırlar, qarışığı emallı qaba tıküb üzərinə 2 stəkan su töküb, zəif odda yarım saat qaynadırlar.Süzdükdən sonra bərabər hissələrə bölüb səhər acqarına, axşam isə yuxudan əvvəl qəbul edirlər. Bundan əlavə, məhlul ağrıyan döşün üzərinə də kompress kimi qoyulur.
Müntəzəm olaraq dəridəki problemli sahələrə təzə narıngi qabığı sürtülərsə dəridəki göbələk xəstəliyindən yaxa qurtarmaq olar.
Narınginin müalicəvi xüsusiyyətləri olmasına baxmayaraq onu mədə yarası, onikibarmaq bağırsaq xəstəliklərində və qastritlərdə istifadə etmək olmaz.
f Paylaş